logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować własny piec odsłuchowy dla klawiszowca z Eltron 100?

...:embe:... 18 Kwi 2009 20:33 4048 11
REKLAMA
  • #1 6430229
    ...:embe:...
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    Witam wszystkich userów
    Gram na klawiszach w zespole muzycznym w składzie bas perkusja i 2 dwóch gitarzystów (no i klawisz) . Praktycznie każdy z nich ma swój piec. Jak wiadomo w takich zespołach wokal i klawisz są nagłaśniane przez nagłośnienie główne.
    Mamy też niby tam jakieś odsłuchy na scenę, ale to za mało, potrzebuję mieć swój piec.
    Nie mam zamiaru kupować nowego w sklepie, ale chcę sobie złożyć coś we własnym zakresie.
    I tu zaczynają się schody, gdyż nie wiem jak do tego podejść, a w sieci strasznie licho jeżeli chodzi o tego typu projekty.
    Dodam że posiadam starego eltrona100 którego chciałbym wykorzystać jako napęd

Jako że jestem zielony w tym temacie mam wiele (dla niektórych jakże błacyh) pytań:
    1) Jaki profil obudowy byłby najlepszy (klasyczny, leżący, stojący może jeszcze jakiś inny, pogięty?)
    2) Razem czy osobno? zamknąć całość w jednej obudowie, czy osobno kolumna osobno wzmacniacz?
    3) W końcu jakie głośniki? Ile? szerokopasmowe, czy w systemie dzielonym (bas średnie wysokie?)?
  • REKLAMA
  • #3 6434817
    tajo
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    1. Ja bym tu stawiał na typową obudowę pieca stojącego, tak jak wiekszość gotowych wyrobów. Możesz sie też pokusić o budowę takiej której jest możliwość przechylenia w miare potrzeb badź prosta stojaca z nachyloną tylko płytą przednią.
    2. Razem
    3. Tu ja też nie jestem pewien ale przyglądając się gotowym wyrobom widać iż wkładają tam typowy głośnik (mid)basowy oraz gwizdek.
  • Pomocny post
    #4 6434998
    piniol11
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Witam !
    Skoro ma to być odsłuch do klawiszy, a nie nagłośnienie dyskoteki, to zrób to najprościej, tym bardziej że masz Eltrona 100, który zupełnie wystarczy.
    Najlepiej było by razem, chociażby dlatego że jedna obudowa i noszenie tylko jednej skrzynki. Jeden przewód zasilający i jeden sygnałowy, brak przewodu głośnikowego.
    Z Głośnikami możesz mieć problemy, bo kiedyś były znakomite Tonsil-a wysoko-sprawne, szeroko-pasmowe 30cm na 15, 30 i 50W, teraz wszyscy przeszli na kolumny szeroko-pasmowe, a to Ci jest nie potrzebne do odsłuchu. Teraz są głośniki nisko-średnio tonowe. To w zupełności też wystarczy, zwłaszcza że zawsze można dołożyć "gwizdek".
    Prócz Eltrona masz jeszcze coś :?:, np. głośniki. Kolumnę można położyć, jak odsłuch'y estradowe, albo może stać gdzieś z boku. Jak to widzisz :?:.
    Pozdrawiam Bogdan
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 6437900
    mateusz885
    Poziom 23  
    Ocena: 67
    Z eltrona można wykorzystać końcówkę mocy bo sekcja miksera to jeden spory szumofon, proponuję wykonać typowy odsłuch podłogowy, wedle życzenia może być aktywny. Po najmniejszych kosztach możesz wykorzystać głośniczki o których była mowa GDS 30/30, GD 30/50 30/100 itp uzupełniając je dynamiczną tubką tonsila czy nawet STXa Projekt obudowy możesz podchwycić z http://www.elektroda.net/~mkaczmarek/projekty/nag/monitor_selenium.htm jak również sam projekt odsłuchu 12"+driver, ale zamiast tego midbasu możesz zastosować 12" przetwornik firmy celestion czy nawet tego stxa GDN-30-400-8-SE. Wszystko zależy od zasobności portfela i od tego czy będziesz się upierał przy wykorzystaniu swojego eltrona, wzmacniacze do odsłuchów powinny być większej mocy niż sama kolumna odsłuchowa ze względu na lepszą kontrolę i dynamikę. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie żeby wykonać porządną paczkę przy wykorzystaniu głośników B&C itd Jeżeli zrobisz dobry odsłuch to będziesz mógł wykorzystać go do odsłuchu wokalu jak i klawisza. Troszkę mi się spieszyło dlatego tak chaotycznie.
  • #6 6438071
    Poziom 12  
    mateusz885 napisał:
    ....sekcja miksera to jeden spory szumofon...

Po wyciszeniu kanałów od mikrofonów szumu nie słychać...

Oprócz tego eltrona to nic więcej nie mam :-/
    raczej wolałbym żeby była to konstrukcja niskobudżetowa

a co myślicie o tym typie obudowy? (nie patrzcie tam na jakieś parametry chodzi mi o typ obudowy)

[Linki do aukcji usunięto. Regulamin, punkt 10.11. Mariusz Ch.]
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 6449231
    mateusz885
    Poziom 23  
    Ocena: 67
    Tak jak proponowałem, 12" postaci np GD 30/50 + tweeter.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 6452510
    milo.jan
    Poziom 22  
    Ocena: 20
    Można też się pokusić na nowego GDS-200-8 z stxa.
    http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=3&vSubPage=724&vItemDB=itemdb
    Dwa połączone równolegle dają 4 Ω , do tego najprostsza zwrotnica GDWT-18-200
    http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=2&vSubPage=9&vItemDB=itemdb
    poprzez kondensator 2,2µF i na klawisze i wokal powinno wystarczyć.

Przynajmniej będziesz miał nowe głośniki bo GDSy Tonsila w dobrym stanie trudno będzie dostać , a regenerowanych nie polecam.
  • #9 6496544
    Poziom 12  
    A tak poza tym jakieś inne propozycje, albo pomysły?
  • Pomocny post
    #10 6498000
    milo.jan
    Poziom 22  
  • #11 6835643
    Poziom 12  
    Witam ponownie!
    Kupiłem nowego GDS'a od STX do tego jeszcze taki driver http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=2&vSubPage=8&vItemDB=itemdb

I teraz tak: GDS podłączam przez filtr zalecany przez STX, a ten driver wystarczyłoby przez kond. 2,2uF?
    Czy może miała by być do tego jakaś zwrotnica?
    I wydaje mi się że trzeba by było tego GDWT jakoś stłumić troszeczkę?

Co o tym myślicie?
  • Pomocny post
    #12 6837988
    milo.jan
    Poziom 22  
    Jeżeli GDSa puścisz pełnym pasmem to GDWT wystarczy odciąć kond. 2,2 uF.Da to odcięcie przy 9 kHz co jest bardzo bezpieczne dla GDWT. Dodatkowo GDWT stłum o jakieś 5-8 dB żeby wysokotonowy się nie wybijał.
    Rezystory dobierz tutaj na samym dole:
    http://www.apicsllc.com/apics/Misc/filter2.html
    Przy -6dB zastosuj dzielnik napięcia: szeregowo 4ohm i równolegle 8ohm w stosunku do GDWT.
    Najlepiej jakbyś na słuch dobrał tłumienie bo nie miałem do czynienia z tym GDSem. Rezystory dobierzesz z powyższego linku.
    Napisz jak sprawuje się ten GDS.
    Powodzenia!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik pyta o pomoc w budowie własnego pieca odsłuchowego (monitora scenicznego) dla klawiszowca, wykorzystując wzmacniacz Eltron 100. Interesuje go optymalny profil obudowy (leżący, stojący), integracja wzmacniacza z kolumną (razem czy osobno) oraz dobór głośników (szerokopasmowe vs. system dzielony: midbas + tweeter/driver). W odpowiedziach zaproponowano obudowę leżącą (typu wedge) lub stojącą z możliwością nachylenia, zalecano integrację wzmacniacza i głośników w jednej obudowie. W kwestii głośników sugerowano system dwudrożny z głośnikiem nisko-średniotonowym (np. 12 cali) i wysokotonowym (tweeter/driver). Wymieniono potencjalne głośniki firm Tonsil i STX. Zalecono wykorzystanie końcówki mocy z Eltrona 100, sugerując jednocześnie, że sekcja miksera może generować szum. Dyskutowano o prostym sposobie podłączenia głośników wysokotonowych przez kondensator (np. 2.2uF dla odcięcia 9kHz) oraz tłumienie poziomu wysokich tonów za pomocą dzielnika napięcia. Użytkownik zdecydował się na głośnik GDS i driver firmy STX i pytał o schemat podłączenia z prostą zwrotnicą i tłumieniem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA