logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opinie o nowych centralach Satel Versa - doświadczenia instalatorów

bhtom 05 Maj 2009 19:12 14033 23
  • #2 6803916
    kris1966
    Poziom 18  
    Ocena: 50
    Brak wyświetlania na bieżąco naruszonych weść na manipulatorze LCD? . Przy wejściach "3 natychmiastowa "brak możliwości naruszenia ich w czasie na wyjście-wchodzi alarm.
  • #3 6814559
    TMC
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    No cóż !!!!!
    Jeżeli ma działać włącz wyłącz i zapomnij - to o.k.
    Minusy:
    - bez "odpowiedniego kabla" zapomnij o komputerze trzeba odpalić załączona płytę CD
    - instrukcja papierowa świadczy że w firmie Satel kończy się toner w drukarce
    - programowanie z palca tylko przez lcd + zgadnij gdzie jest schowane ustawienie które chcesz zmienić taka szarada satela
    - wejście dodatkowe tamper to wejście 31 NC ustawienie zafiksowane naszukałem się
    - "tysiące" funkcji sterujących a za mało wyjść
    Reasumując trochę ca5lcd+ca10+integra+????
    Satel chciał zrobić coś nowego ale wyszła hybryda.
    Dla użytkownika bez znaczenia dla instalatora mało przejrzyste trudno będzie się pożegnać ze starymi centralami.
    PS.
    Satel zaoszczędził na wyświetlaczu tworząc skróty nazw programowanych funkcji i stały się one mało czytelne
  • #4 6815239
    saimon79
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    witam,
    na dzień dzisiejszy zamontowałem jedną dziesiątkę i jedną piętnastkę. Uczucia mam mieszane. Z jednej strony tani system typu włącz - wyłącz z prostą funkcją trybu nocnego, a z drugiej strony dziwne "udoskonalenia" ze strony producenta - kabel z CA6 (dobrze, że miałem bo ropamy nim programowałem), programowanie z LED'a dla twardzieli, poruszanie się po LCD inne niż pozostałe.
    Chyba dla małych systemów zostanę przy GE, a przy bardziej wymagających klientach INTEGRA.
  • #5 6819131
    spadachron
    Poziom 12  
    Ocena: 18
    VERSA 5, VERSA 10, VERSA 15 - ktoś w Satelu bardzo lubił program "5,10,15" :-)
    Moduły rozszeżeń pasują od Integry, kabelek do programowanie od CA 5, CA6; samo oprogramowanie to DLOADX od Integry - nie można by prościej?
  • #6 6821388
    crunky
    Poziom 32  
    Ocena: 88
    spadachron napisał:

Moduły rozszeżeń pasują od Integry, kabelek do programowanie od CA 5, CA6; samo oprogramowanie to DLOADX od Integry - nie można by prościej?

Co do kabelka to patrząc na płytę Versy 5 byłby pewnie problem z "upchaniem" na niej konwertera napięć typu max232. Z 10 i 15 pewnie by tego problemu nie było. Ale byłoby dopiero zamieszanie gdyby płyty Versa 5 programowało się kablem TTL natomiast versy 10 i 15 kablem RS-232. Dlatego wcale nie mam Satelowi tego za złe. Zresztą każdy szanujący instalator te dwa kabelki powinien mieć. Nawet jeśli nie instaluje CA5, CA6 to zawsze może się serwis trafić. Widzę u że poprzedników przeważają negatywne opinie. Ja uważam wręcz przeciwnie, że jest to świetna centrala, doskonała do rozbudowy! Zakładam versę 5, jeśli zajdzie konieczność rozbudowy dokładam tylko kolejne moduły. Wcześniej wiązało się to z wymianą płyty, CA5 na CA6, CA6 na CA10 a potem już tylko Integra. Za każdym razem płyta+manipulator+opcjonalny ekspander. I programowanie praktycznie od podstaw! Jeśli potrzebuję więcej linii na dzień dobry versa 15. Wcześniej żeby to mieć trzeba było CA10 + manipulator + ekspander, albo Integra i większe koszty. Potrzeba większej funkcjonalności? Wylatuje versa, w jej miejsce Integra, moduły zostają. Zazbrajanie dzienno/nocne stanowi konkurencję dla central prosys rokoneta. Przydaje się w prostych instalacjach typu dom-garaż , dom-warsztat gdzie klient nie musi zawracać sobie głowy strefami. Co do programowania - jest to nowa centrala, inna polityka, inaczej się programuje i trzeba parę "myków" poznać. Trzeba mieć też na uwadze że obsługa stref kodami jest inna niż to było w Integrach czy innych. Nie podoba mi się natomiast brak informacji na manipulatorze o trybie zazbrojenia. Najchętniej widziałbym osobne diody dla dzień/noc/pełne. Kolejna wada, chyba najbardziej znacząca to tylko dwie strefy. Najczęściej to ograniczenie ją dyskwalifikuje.
  • #7 6829090
    spadachron
    Poziom 12  
    Negatywne to za dużo powiedziane słowo!
    Zresztą CA 5 wychodzi cenowo atrakcyjniej.
    No i oczywiście czekamy kiedy Satel zacznie w Versie wymieniać chipy przeciwzakłóceniowe - co w Integrze stało się już standardem!
    Dwie strefy to faktycznie mało, ale jak słusznie zauważyłeś można zawsze podjechać z Integrą jak będzie taka potrzeba.
    Za to mamy już proste przydzielanie 1 czujki do tych stref (1 czujka do 2 stref). Co w Integrze było bardziej skomplikowane, a oficjalnie niemożliwe.
    Niektórym też już powoli brakuje........klapki w klawiaturze.
    Na "pocieszenie" pozostaje fakt, że CA5, CA6 i CA10 spotka ten sam los co CA64 - czyli przejdą do historii...........
  • #8 6829139
    crunky
    Poziom 32  
    spadachron napisał:

Zresztą CA 5 wychodzi cenowo atrakcyjniej.

Tak, tylko co więcej łączy CA5 z Versą5 niż taka sama ilość linii na płycie i wspólny kabelek do programowania? Jak dla mnie zupełnie inna jakość, zupełnie inny potencjał.
  • #9 6829179
    spadachron
    Poziom 12  
    Problem zaczyna się tylko w momencie instalacji kilku w jednym miejscu. Przykładowo jakieś osiedle. Cenowo za 5 linii wychodzi inaczej.
    Poza tym faktycznie inne możliwości.
  • #10 6863947
    szuwax22
    Poziom 13  
    Fajna jest ta versa! założyłem już kilka- i weź tu sobie przypomnij ile czasu tłumaczyłeś klientowi o przechodzeniu w strefach w ca10-to jest dopiero masakra. Każda centrala nowa jest postrzegana jako strasznie trudna do zaprogramowania... no i drodzy przyjaciele ja też byłem załamany... masakra do kwadratu... ale teraz to już ją nawet lubię! po paru następnych instalacjach zapomnę o ca10! (GOTO-matko jedyna! dlaczego nam to zrobiliście?!) kończąc: Versa- jestem za

W wersie są dwa typy wyświetlania- trzymaj "9" na dłużej i przejdziesz do wyświetlania stanu wejść, drugi raz "9" i wracasz do daty godziny Panie kris1966
  • #11 6942512
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1278
    Łatwa w programowaniu, łatwa w użytowaniu i tania. Owszem brakuje kilku funkcji może dwóch,trzech wyjść prog, i klawiatury mogły by być niecowiększe. Ale nie można wymagac od producenta by strzelał sobie we własną stopę. Versa ma wkońcu zwiększyć udział satela w rynku średnich centralek a nie być konkurencją dla integry.
    Do tej pory na kilka - kilkanaście czujek oferowałem rokoneta, teraz idzie VERSA.
    Pozdrawiam
  • #12 6956509
    Masteq
    Poziom 18  
    Ocena: 23
    Hej.

Co mnie rozczarowuje w Versie:
    1. Tylko jeden manipulator LCD z bardzo małym wyświetlaczem. Nie wszyscy klienci mają sokoli wzrok.
    2. Nie można wybrać stref do opcji potwierdzenia uzbrojenia sygnalizatorem. Uzbrajanie garażu z pilota czy domu z manipulatora wywołuje potwierdzenie.
    3. Jeśli w strefie uzbrajanej pilotem jest linia typu wej/wyj to jej pobudzenie w czasie na wejście, po którym dopiero rozbroimy strefę z pilota owocuje informacją o alarmie w manipulatorze(oczywiście alarm nie wystąpił). Informację tą skasuje ponowne uzbrojenie i rozbrojenie systemu.:?::?:
    4. Tylko master może ustawić zegar.:|

Co mi się podoba:
    1. Można zacząć od 5 linii i w miarę narastania apetytu klienta skończyć na 30 bez wymiany centrali,
    2. Ekspander wyjść,
    3. Podział na strefy i działanie kodów jak w CA-6,
    4. Graficzny wskaźnik czasu na wyjście w manipulatorze LED,
    5. Opcja testu wejść - wchodzimy w test obchodzimy cały dom i sprawdzamy czy mamy wszystkie kropki w manipulatorze,:D
    6. Wypuszczona razem z Versą obudowa OPU-4.
  • #13 6969967
    IGS

Poziom 22  
    Ocena: 61
    zainstalowałem 15kę
    nie oczekuję od niej by zastępowała zastosowania integry więc nie dziwi mnie celowy brak funkcji logicznych lub ograniczenia typów wyjść
    pgm faktycznie więcej by się przydało ale zawsze można dokupić ekspander, bardziej boli bardzo słaby zasilacz - wyjście aux tylko 500mA a "silne" wyjścia nie mają opcji "zasilanie" wiec słabo z selektywnością zasilania na zwarcia, np. zasilania sygnalizatora itd
    bardzo praktyczna funkcja weryfikacji alarmu w czuwaniu nocnym! rewelacja- zawsze brakowało mi tego - trzeba było rzeźbić funkcje logiczne w Integrze o ile klient w ogóle chciał płacić do mieszkania za centralkę w klasie s
    bardzo praktyczne- funkcja bezpośredniego sterowania wyjściami out za pomocą klawisz* i klawisz# (opuszczam i podnoszę centralnie rolety)
    wada - brak reakcji, podglądu naruszonych wyjść , stref o naciśnięciu strzałek-zaskoczyło mnie to bo to zawsze w satelu było
    bardzo rozbudowany i ukierunkowany na użytkownika domowego komunikator telefoniczny - nawet raportowanie komunikatem słownym o szeregu awarii
    co do menu- mimo głosów na nie, nie widzę specjalnych niezgodności z innymi produktami, bardziej niz menu -zaskoczył mnie jak innych kolegów - kabel TTL -oczywiście skończyło się produkcją adaptera rj45 do starego kabelka który posiadał złączkę jeszcze starego typu i fartem jeździł w torbie bez zastosowania
    znając naszego satelka - pojawią się inne manipulatory designowo a i pewnie niejedna funkcja zostanie wyprostowana po przetrenowaniu przez instalatorów
    jak dla mnie za ta cenę, odpowiednia centrala do odpowiednich obiektów
    co do stabilności - to ciężko mi się wypowiedzieć na tym etapie
    Konto firmowe:
    IGS teletechnika i automatyka obiektów
    Bażyńskiego 32 lok 12, Gdańsk, 80-312 | Tel.: 58 XXX XX XX (Pokaż) | Strona WWW: www.igs-systemy.pl
  • #15 8755074
    IGS

Poziom 22  
    eh...
    tak, używałem
    na czym polega pytanie, bo chyba każdy kto uruchamiał te centralkę używa klawiatury ?
    są dedykowane klawiaturki LCD i to wszytko w temacie, w czym jest problem kolego ?
    Konto firmowe:
    Bażyńskiego 32 lok 12, Gdańsk, 80-312 | Tel.: 58 XXX XX XX (Pokaż) | Strona WWW: www.igs-systemy.pl
  • #16 8755164
    sbartos
    Poziom 25  
    Ocena: 153
    Sprzedawca strasznie polecał kabel do softu, że niby z klawiatury to ciężko się programuje.
    Pamiętam jak programowałem stare DSC na klawiaturze led i jakoś to było...
    Pozdro4all
    S.
  • #17 8755246
    IGS

Poziom 22  
    obecnie wszystkie opcje programowe są dostępne z klawiatury
    generalnie znajomość mapy programu się przydaje gdy trzeba coś poprawić, to szkoda wyciągać kompa, otwierać skrzynie i podłączać kabelki
    natomiast jesli to nówka system to zdecydowanie komp, więcej chyba że ktoś lubi wklepywać opisy linii z manipulatora :)
    jeżeli programujesz system jednak od podstaw z manipulatora, polecam wypełnić sobie wpierw listę ustawień, na spokojnie, na boku
    potem wklepujesz dane nie martwiąc się po co dana opcja, i zdecydowanie zmniejszasz szanse na to że coś przeoczysz
    Konto firmowe:
  • #18 8755331
    crunky
    Poziom 32  
    Jeśli poważnie chcesz się tym zajmować to zdecydowanie komputer- o wiele szybciej i jak pisał Kolega wyżej- pewniej, nic nie przeoczysz.
    Pozatym wydruk ustawień, wydruk zdarzeń, bez komputera się nie da.
  • #19 8819608
    dariusz.bembenek
    Specjalista - Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 615
    Tak jak pisali koledzy wyżej - jeśli ktoś chce się zajmować tematem "fachowo" - powinien się zaopatrzyć w kabel do programowania i już.
    Przede wszystkim wygląda to fachowo i w jednym momencie mamy szerokie spojrzenie na cały program centrali, a nie tylko na wycinek pewnej funkcji widzianej na manipulatorze.

Osobiście uważam, że Versa to dobra centrala. Tak jak napisał kolega IGS, mnie również nie dziwi brak funkcji logicznych itp. bo przecież centrala nie została zaprojektowana żeby wyprzedzić Integrę, tylko po to, żeby stać się alternatywą do innych małych systemów.
    Wiem, że jest jeszcze mnóstwo zwolenników ca-10, ale trzeba pamiętać, ze seria ca5,6,10 nie będzie trwać wiecznie i w bliższej/dalszej przyszłości te centrale zostaną całkowicie zastąpione centralami Versa.
    Poza tym centralka np. versa 10 jest tańsza od ca-10 a możliwości ma więcej.
    Jedyny plus dla centrali ca-10 -> 4 strefy. W pozostałych opcjach moim zdaniem - Versa wyprzedza.
  • #20 8823667
    eworks
    Poziom 19  
    Ocena: 38
    Za to Versa ma w każdej strefie kilka możliwości czuwania Dzienne, Nocne i Pełne, można tym się pobawić jak zabraknie stref :-)
  • #21 9054224
    martinpl
    Poziom 27  
    Ocena: 37
    A czy mozecie wyrazic swoja opinie czy do domowego systemu, ktory aktualnie bedzie obslugiwal 3-4 czujniki + powiadomienie GSM, a w przyszlosci bedzie rozbudowany ,lepiej uzyc CA-10 czy Verse 15? Juz w tym momencie zglupialem, bo znow slyszalem glosy ze lepiej Verse 5 a w przyszlosci moduly rozeszerzenia wejsc.
  • #23 9055615
    crunky
    Poziom 32  
    martinpl napisał:
    A czy mozecie wyrazic swoja opinie czy do domowego systemu, ktory aktualnie bedzie obslugiwal 3-4 czujniki + powiadomienie GSM, a w przyszlosci bedzie rozbudowany ,lepiej uzyc CA-10 czy Verse 15? Juz w tym momencie zglupialem, bo znow slyszalem glosy ze lepiej Verse 5 a w przyszlosci moduly rozeszerzenia wejsc.

W zasadzie czy to Versa 5, 10 czy 15 każdą możesz rozbudować. Versa 5 ma ten minus że posiada o połowę słabszy zasilacz od pozostałych. Ze względu na ten choćby zasilacz polecałbym przynajmniej Verse 10 a jak 50złotych netto nie jest dla Ciebie problemem to Versę 15 wspomnianą wcześniej.
    CA10 nie da się rozbudować o taką ilość linii, jedynym plusem będzie 4 strefy.
  • #24 9058072
    Robnaj
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Mam już klika central Versa za sobą i mogę powiedzieć, że udany, prosty produkt dla mniej wymagających czyt. zamożnych. Doskonale nadaje się do tego aby włączyć alarm jak ktoś się włamie a do "podlewania trawnika" to wiadomo lepiej Integra. Centrale które zamontowałem funkcjonują stabilnie. Raz nawet założyłem Versa 5 z klawiaturą LED, miało być tanio. Było ciężko, dałem radę i nie polecam. LED-ową jako uzupełniającą klawiaturę w systemie to owszem a nie jedyną.
    Co do ilości stref to jest OK: I, II czuwanie dzienne i czuwanie nocne - są cztery.

Polecam i chętnie promuje tą centralę (oczywiście nr 1 dla mnie to Integra 128-WRL)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy doświadczeń instalatorów z nowymi centralami alarmowymi Satel Versa (modele 5, 10, 15). Uczestnicy dzielą się opiniami na temat ich funkcjonalności, programowania i porównują je ze starszymi modelami Satel (CA-5, CA-6, CA-10, Integra) oraz produktami konkurencji (GE, Rokonet). Centrale Versa są postrzegane jako proste, tanie i dobrze nadające się do małych i średnich systemów. Kluczowe zalety to duża możliwość rozbudowy o moduły rozszerzeń wejść/wyjść (do 30 linii), różne tryby czuwania stref, uproszczone przypisywanie czujek do stref, funkcja testu wejść oraz rozbudowany komunikator telefoniczny. Wśród wad wymieniono mały wyświetlacz manipulatora LCD z ograniczonym wyświetlaniem naruszonych wejść, specyficzne programowanie z manipulatora (choć możliwe), ograniczenia wyjść programowalnych i wydajności zasilacza AUX, a także brak podglądu naruszonych wejść/stref strzałkami. Programowanie z komputera za pomocą kabla (od CA-5/CA-6) i oprogramowania DLOADX jest zdecydowanie zalecane dla szybszej i pewniejszej konfiguracji. Centrale Versa pozycjonowane są jako następca CA-10, oferując większą rozbudowalność kosztem mniejszej liczby stref i braku zaawansowanych funkcji logicznych dostępnych w serii Integra. Stabilność działania central jest oceniana pozytywnie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA