Witam wszystkich
Chciałbym przedstawić moją najnowszą konstrukcję.
Jest to akcelerometr XYZ.
Funkcje:
- wyświetlanie chwilowych przyspieszeń na wybranych osiach za pomoca wykresu;
- wyświetlanie chwilowych przyspieszeń na wybranych osiach za pomoca danych liczbowych;
- wyświetlanie chwilowych przyspieszeń na wybranych osiach za pomoca wykresu i danych liczbowych jednocześnie;
- możliwość rejestracji przebiegów przyspieszeń (zapis do zewnętrznej pamięci Flash po SPI);
- możliwość wyboru zakresu: ?2,5g; ?3,3g; ?6,7g; ?10g;
- komunikacja z komputerem przez port USB (przesyłanie zarejestrowanych przebiegów);
- zasilanie bateryjne;
- ładowanie z portu USB;
- możliwość kalibraci - ustalenie zera dla danej osi;
- sygnalizacja dźwiękiem przekroczonego poziomu przyspieszenia.
Mózgiem jest mikrokontroler AVR ATmega32A, pracujący z zewnętrznym kwarcem 12MHz (wymagane do prawidłowego działania USB).
Sercem zaś 3 osiowy akcelerometr wykonany w technologii MEMS, firmy Freescale MMA7261QT w obudowie QFN, co dostarczyło mi wiele zabawy przy lutowaniu. Dodam, że lutowałem chińską, kolbową stacją lutowniczą (którą sobie bardzo chwalę).
Urządzenie nie potrzebuje sterownika do komunikacji z PC. Zastosowałem, jak mi się wydaje, sprytny manewr. Mianowicie urządzenie jest wykrywane jako klawiatura HID, a sama transmisja polega na uzupełnianiu arkusza kalkulacyjnego. W skrócie urządzenie emuluje klawiaturę, za pomocą której wystukuje zapisane dane.
Do programowania USB wykorzystałem bibliotekę V-USB (dawne AVR-USB).
Zastosowany wyświetlacz został wyciągnięty z nokii 3510i, a w jego oprogramowaniu i uruchomieniu pomogła mi biblioteka z: http://hobbyelektronik.org/Elo/AVR/3510i/ .
Teraz trochę zdjęć:

Oprogramowanie jest cały czas rozwijane, pozostało jeszcze dużo do zrobienia: automatyczna zmiana zakresu, przesuwanie wykresu, zamiast odświeżania, obsługa rejestracji, regulacja podświetlenia, dodanie dźwięku powiadamiającego, monitor poziomu baterii... można wymieniać. W każdym razie całość jest zlutowana, sprawdzona i uruchomiona, teraz czekam na kolejne wolne chwile by uzupełnić braki i poprawiać to co jest.
Obecnie kod zajmuje 11kB, więc jest jeszcze sporo wolnego miejsca
Z chęcią odpowiem na Wasze pytania, więc śmiało
No i proszę o ocenianie konstrukcji za pomocą systemu działającego na forum
Fajne? Ranking DIY