logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samochodowy G-meter [ATMEGA + MMA6231Q]

Lewho 13 Wrz 2007 11:39 34822 67
REKLAMA
  • Samochodowy G-meter [ATMEGA + MMA6231Q]
    Mój wynalazek mierzy przyspieszenie, prędkość, czas od 0 do 100 km/h, rejestruje trasę (13 minut), posiada gniazdo mini USB do ładowania oraz komunikacji z PC, kosztuje około 50 zł i działa BARDZO DOKłADNIE. W załączniku zamieściłem schemat ideowy, wzór płytki drukowanej, i krótka prezentacja (power point 2007)
    Załączniki:
    • Uniwersalny akcelerometr.rar (1.41 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Samochodowy G-meter [ATMEGA + MMA6231Q] P1070511.JPG (36.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Samochodowy G-meter [ATMEGA + MMA6231Q] P1090002.JPG (15.92 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Samochodowy G-meter [ATMEGA + MMA6231Q] P1070268.JPG (35.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Samochodowy G-meter [ATMEGA + MMA6231Q] P1070248.JPG (42.66 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Samochodowy G-meter [ATMEGA + MMA6231Q] P1070243.JPG (19.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Samochodowy G-meter [ATMEGA + MMA6231Q] P1070513.JPG (29.95 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    Lewho
    Poziom 15  
    Lewho napisał 181 postów o ocenie 55, pomógł 5 razy. Mieszka w mieście Gdynia. Jest z nami od 2002 roku.
  • REKLAMA
  • #2 4279105
    Tracid
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Jakich przetworników użyłeś??
  • #3 4279134
    Lewho
    Poziom 15  
    Ocena: 55
    ADC wbudowanego w Atmegę (15 ksps i 10 bitów), a próbkuję z prędkością 50 sps. Korzystam z uśredniania, więc wychodzi 2 ksps.
  • #4 4279163
    Tracid
    Poziom 12  
    Chodziło mi o przetwornik przeciażenia (siły) ;)
  • REKLAMA
  • #5 4279207
    Lewho
    Poziom 15  
    Czyli akcelerometr :D Jest to MMA6231Q.
    Załączniki:
    • Samochodowy G-meter [ATMEGA + MMA6231Q] P1070015.JPG (18.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 4279225
    Tracid
    Poziom 12  
    Wole inne nazewnictwo (takie małe skrzywienie). Ale chodziło mi własnie o to. Dzieki za info. Musze przyznać że wyszło Ci to nawet zgrabnie.
  • #7 4279338
    electroNICK
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Ten MMA6231Q jest produkcji freescale?? Można go zamówić jako sample?? No i jego obudowa taka mało przyjazna w lutowaniu. Trzeba mieć HA żeby to przylutować?? Tak pozatym to urządzonko bardzo fajne.
  • REKLAMA
  • #8 4279389
    Lewho
    Poziom 15  
    Zgadza się Freescale (Motorolla). Nie wiem czy wysyłają sample. Kupiłem kiedyś kilka sztuk na Allegro po 12zł. Można użyć dowolnego czujnika akcelerometrycznego (moja ulubiona terminologia :D ), bo jest opcja kalibracji.

Jeśli chodzi o lutowanie, to rzeczywiście nie jest różowo, ale można sobie poradzić bez HA, bo wystarczy przylutować tylko 4 pola.
    Można też pobawić się kynarem (zdjęcie poniżej).
    Załączniki:
    • Samochodowy G-meter [ATMEGA + MMA6231Q] P1060696.JPG (60.66 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 4279542
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 4279786
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #12 4279842
    Duch__
    Poziom 31  
    Ocena: 1598
    Lewho napisał:
    W załączniku zamieściłem schemat ideowy, wzór płytki drukowanej, i krótka prezentacja (power point 2007)

Brak schematu, brak płytki a prezentacja się nie odpala... Zapisz plik kompatybilny z PPT 2000 bo nie każdego stać na wersję 2007.
  • #13 4280112
    Lewho
    Poziom 15  
    OK. skonwertowałem do pp 2000. Program napisałem w Bascomie. Wyświetlacz obsługuje sie bardzo łatwo :arrow: http://avrhelp.mcselec.com/bascom-avr.html?CONFIG_GRAPHLCD
    Ważne jest, żeby mieć nową (oryginalną) wersję Bascoma, bo te z emula nie mają pluginów do obsługi wyświetlacza. Kodu źródłowego nie będę udostępniał.
    Załączniki:
    • Uniwersalny akcelerometr.ppt (2.69 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 4280173
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 4280196
    crazy_phisic
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 130
    Gratuluje udanej konstrukcji ;). Uporałeś się z problemem wypoziomowania czujnika?

:arrow: Mictronic - tego typu układy można nawet zwykłą lutownicą przylutować.
  • #16 4280214
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 4280225
    Lewho
    Poziom 15  
    1. Przy pomocy lutownicy hot air
    2. Przy pomocy kynaru jak na zdjęciu powyżej
    3. Przy pomocy zwykłej lutownicy z cienkim grotem - wystarczy nanieść trochę cyny na 4 punkty które muszą być porządnie polutowane i na odpowiadające im punkty na płytce drukowanej. następnie wystarczy położyć akcelerometr na płytce i podgrzać lutownicą 2 punkty po jednej stronie tak, aby cyna na polach układu stopiła sie z tą na ścieżce płytki. To samo trzeba zrobić z drugim bokiem, a później można polutować pozostałe pola które nie są nigdzie połączone.
    4. Przy pomocy żelazka - cynujemy ścieżki płytki i pola układu, smarujemy wszystko fluxem, kładziemy płytkę na rozgrzanej płycie żelazka, jak cyna zacznie się topić kładziemy na niej układ.

Ja próbowałem metod 1, 2 i 3 :D

:arrow: czujnik umieściłem w oddzielnej obudowie na kablu, która jest przymocowana do przedniej szyby przy pomocy przyssawki na przegubie.
    Przed każdym pomiarem trzeba czujnik dokładnie wypoziomować (no chyba że jeździmy po równym torze).
  • #18 4280285
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 4280312
    Atlantis86
    Poziom 19  
    Ocena: 23
    Może trochę głupie pytanie, ale wspomniałeś, że urządzenie rejestruje trasę przez pierwsze 13 minut. To kwestia pamięci czy czegoś jeszcze? Istniałaby możliwość jej poszerzenia, np. przez dodanie obsługi jakiegoś CF (nie wiem czy Bascom ma odpowiednie procedury zaimplementowane...)? Jaka jest dokładność tego pomiaru? Czy na podstawie tego, znając punkt wyjścia można ustalić trasę, jaką przejechał samochód? ;)

Gdyby tak - świetne urządzenie dla właścicieli samochodów, którzy często pożyczają swój pojazd dzieciom, młodszemu rodzeństwu itp. ;P
  • #20 4280355
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #21 4280460
    Lewho
    Poziom 15  
    Próbkuję z szybkością 50 próbek na sekundę dla obydwu osi. Dane zapisywane są do pamięci EEPROM 24C256 (32 KB) i można je przesłac do komputera. Można na ich podstawie odtworzyć całą przejechaną trasę. Zamiast szeregowego EEPROMu można użyć karty pamięci MMC, którą obsługuje się jak pamięci na I2C. Wtedy można rejestrować nieprzerwanie nawet przez kilka lat :D

Samochodowy G-meter [ATMEGA + MMA6231Q]
    Załączniki:
    • Samochodowy G-meter [ATMEGA + MMA6231Q] Image1.gif (55.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #22 4281115
    piotrekcrash
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Zapytam tak tylko po co robic ludziom smaka na to wypasione urządzonko dając pełny opis budowy schemat itd. skoro nie udostepnisz wsadu do procka bez ktorego ani rusz...;/
  • #23 4281275
    Lewho
    Poziom 15  
    Zamieściłem schematy i wzór płytki. Jak napiszę wersję na dwa typy wyświetlaczy, to udostępnię kod wynikowy.
    Poza tym służę radą :)
  • #24 4281444
    Myrek1
    Poziom 23  
    Ocena: 53
    Ja tam nie chce kodu, za bardzo ambitny jestem i może sam dam sobie radę ;)

Ale mam kilka pytań. Szukam dodatkowych bajerów do swojego kompa samochodowego, ten wygląda na dobry bajer.
    Piszesz, że układ bada przyśpieszenie od 0 do 100km/h, w jaki sposób?
    Masz coś więcej informacji o tych akcelerometrach?
    Są też wersje XYZ, wiesz coś o nich? Fajnie by było, gdyby układzik badał przechylenie auta.
    Jakie są jeszcze pomysły na badanie różnych rzeczy w aucie przy pomocy takiej kosteczki?
  • #25 4281502
    Myrek1
    Poziom 23  
    Ocena: 53
    Pap-Corp napisał:
    A ja mam pytanie takie całkowicie banalne:
    Ile cię to wyniosło, bo przyznam iż jest to bardzo starannie wykonana konstrukcja (prawie, że jak ze sklepu)

Proponuje przeczytać pierwszy post :) :

Cytat:
    Mój wynalazek mierzy przyspieszenie, prędkość, czas od 0 do 100 km/h, rejestruje trasę (13 minut), posiada gniazdo mini USB do ładowania oraz komunikacji z PC, kosztuje około 50 zł i działa BARDZO DOKłADNIE. W załączniku zamieściłem schemat ideowy, wzór płytki drukowanej, i krótka prezentacja (power point 2007)

Na Allegro są akcelerometry po ok 30zł. Do tego Atmega za ~15zł, LCD 7zł, jakaś drobnica ok 10zł i mamy tani i fajny układzik.

Jeszcze pytanko. Czy do USB użyłeś konwertera USB-rs232, bo chyba jest tam widoczny. Nie dało zrobić się implementacji USB w procku?
  • #26 4281524
    Pap-Corp
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Faktycznie Myrek umknęło mi to bo przyzwyczaiłem się do zestawienia kosztów na samym końcu projektu ;) a późno już trochę było jak to czytałem :)
  • #27 4281525
    SnowBizz
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Jak duże przyspieszenia mogą wystąpić w aucie? Tzn czy akcelerometr o zakresie +/-2g wystarczy?
  • #28 4281836
    morph13
    Poziom 25  
    Ocena: 32
    piotrekcrash napisał:
    Zapytam tak tylko po co robic ludziom smaka na to wypasione urządzonko dając pełny opis budowy schemat itd. skoro nie udostepnisz wsadu do procka bez ktorego ani rusz...;/

Być może autor byłby skłonny (lub jest) umieścić kod wynikowy (plik hex) a w tedy nie jest Ci potrzeby plik źródłowy jeśli chcesz wykonać urządzenie bez modyfikacji softu.
  • #29 4281962
    vcd_a
    Poziom 18  
    Ocena: 6
    A czy autor mógłby zamieścić tylko część kodu dotyczącą obsługi LCD?, pozdrawiam Krzysiek
  • #30 4282026
    big_chief
    Poziom 11  
    SnowBizz napisał:
    Jak duże przyspieszenia mogą wystąpić w aucie? Tzn czy akcelerometr o zakresie +/-2g wystarczy?

Policzmy. 2g to ok 20 m/s^2. 100 km/h to 28 m/s. 28/20 = 1.4. Moje auto nie rozpędza się do setki w 1.4s. Jeśli twoje to potrafi, to potrzebujesz lepszy akcelerometr :D

Podsumowanie tematu

✨ Przedstawiono projekt samochodowego G-metru opartego na mikrokontrolerze ATmega i akcelerometrze MMA6231Q firmy Freescale, mierzącego przyspieszenie, prędkość, czas od 0 do 100 km/h oraz rejestrującego trasę do 13 minut. Urządzenie posiada interfejs mini USB do ładowania i komunikacji z komputerem oraz wyświetlacz LCD pochodzący z telefonu Nokia 3510i, obsługiwany za pomocą Bascoma. Próbkowanie sygnału odbywa się z częstotliwością 50 Hz, a dane zapisywane są w pamięci EEPROM 24C256 (32 KB), z możliwością rozszerzenia do kart MMC. Kalibracja czujnika umożliwia stosowanie różnych akcelerometrów analogowych, w tym MXR7210ML i ADXL210, z możliwością korekty czułości w oprogramowaniu. Lutowanie akcelerometru wymaga precyzji, stosuje się lutownicę hot air, kynar lub cienki grot. Pomiar jest dokładny przy poziomej drodze, a odchylenia nachylenia mogą być kompensowane przez kalibrację lub zastosowanie akcelerometrów 3-osiowych. Prędkość obliczana jest przez całkowanie przyspieszenia w stałych odstępach czasu. Projekt jest tani (około 50 zł) i profesjonalnie wykonany, choć kod źródłowy nie jest udostępniany, dostępny jest kod wynikowy (plik hex). Dyskutowano także o problemach z lutowaniem, stabilności zasilania, dokładności pomiarów oraz możliwościach rozbudowy urządzenia o dodatkowe funkcje, jak miernik obrotów silnika czy shift light. Wątki poruszały także kwestie zastosowań w modelarstwie i nawigacji inercyjnej oraz porównania z droższymi komercyjnymi urządzeniami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA