logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować transformator w.cz 500W 300kHz? Wybór rdzenia ferrytowego

klop 17 Maj 2004 10:41 6118 4
REKLAMA
  • #1 645073
    klop
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam!

Chciałbym zrobić transformator mocy w.cz np. 500W i częstotliwośc ok.300KHz.Niewiem jednak z kąd wziąsć rdzeń ferrytowy o odpowiednim przekroju.Czy przekrój wulicza się tak samo jak dla zwykłych transformatorów(pole kolumny środkowej równe jest pierwiastkowi kwadratowemy z mocy)czy może inaczej.

Miałem pomysł by kupić dużo prętów ferrytowych i rdzeni mniejszych rozmiarów a następnie pokruszyć je i zarobić zywicą epoksydową na ciastowatą mase i wlać to do formy.Czy ktoś wie czy to mogło by działać?Jeżeli tak to brakuje mi jeszcze rozmiarów tak0owego transformatora.
  • REKLAMA
  • #2 646673
    Vic384
    Poziom 19  
    Ocena: 39
    Czesc
    Poogladaj zasilacze do nowych komputerow. Te duzej mocy sa 500W
    i chyba chodza okolo 300kHz.
    Pozdrowienia
  • REKLAMA
  • #3 646719
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6171
    Pomysł z kruszeniem ferrytów nie jest najlepszy, gdyż to co stworzysz nie będzie jednorodnym materiałem i sam rdzeń będzie miał bardzo duże straty /może się potężnie grzać/.
    Co do liczenia takich transformatorów to też nie jest prosta sprawa. Najlepiej jakbyś przejrzał wydany kiedyś przez Unitrę katalog "Materiały i rdzenie ferrytowe".Tam dowiesz się więcej na temat ferrytów.
  • REKLAMA
  • #4 647473
    konradbogdan
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Złożyć z kilku mniejszych a skąd je wziąść przykład miałeś.Klejenie odradzam choć pomysł jest ciekawy .
REKLAMA