logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie modyfikacje w AT9100 poprawiają dźwięk i wygląd?

Deamon :) 19 Maj 2004 22:26 5594 17
REKLAMA
  • #1 649925
    Deamon :)
    Poziom 21  
    Ocena: 20
    Witam wszystkich posiadaczy AT9100 i nie tylko!!!
    Chcialbym ponowic temat wzmaka At9100 a wlasciwie jego przerobek,piszcie o rzeczach jakie zrobiliscie w nim by poprawic dzwiek,wyglad itd.itp....
    Zaczne od siebie
    Mam AT9100 od trzech dni i jak narazie wymienilem w nim caly stopien koncowy na kit AVT2180 (wzmacniacz na LM3886) wzmacniacz ma teraz jakies 75W/4Ohm na kanal przy znieksztalceniach 0,03% no i oczywiscie przestroilem radio A co do wygladu to wymienilem zarowki od podswietlania skali na niebieskie LED'y,podswietlanie wskaznikow pozostawilem standardowy i wszystkie pokretla (oprocz zmiany zrodla) podswietlilem zarowkami na 6V (po 2 na pokretlo) i teraz fajnie się swieca na czerwono tylko troszke obciazylem chyba nimi trafko i chyba jutro wbije jeszcze jedno trafko na samo podswietlanie.
    W planach mam wbicie jeszcze jednego wzmaka na TDA2050 i narazie chyba starczy....szkoda ze tam jest tak malo miejsca
    Aha jutro dorwe cyfrowke to podesle zdjecia.
    Pozdrawiam i zapraszam do pisania.
  • REKLAMA
  • #2 650034
    tracy2
    Poziom 2  
    Czad, tez mam tego wzmaka i chcialbym mu dodac RDS. Czy ktos moglby zaproponowac jakis kit?
  • REKLAMA
  • #4 650264
    IrekKo
    Poziom 32  
    Ocena: 39
    75W :?:
    Nie zwróciłeś uwagi na mały szczegół.
    Sprawdź moc transformatora :cry:
    On ma niecałe 30W/kan. fabrycznie.
    Zacznij od wymiany transformatora, chyba,że nie zależy ci na mocy, a końcówke wymieniłeś bo ma lepsze brzmienie od oryginału.
    Warto też przjrzeć się zasilaniu, bo może można zastosować trafo z większym napięciem (nie wiem ile wytrzymuje ten LMxxxx).
    Zresztą temat był długo wałkowany w dziale Audio:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic88802.html
    Co prawda nie o AT, ale warto poczytać.
  • #5 650290
    Poziom 21  
    Czemu mowisz ze on ma 30W na kanal,przeciez to trafko ma 170W mocy (bynajmniej moje) moze czegos tu nie rozumiem? Zastanawiam sie nad wymiana trafa ale musialbym robic je na zamowienie, bo potrzeba jeszcze czyms zasilic przedwzmacniacz i tuner...
    Ale wyjasnij mi o co chodzi z ta moca tranformatora.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 650428
    IrekKo
    Poziom 32  
    Bierzesz się za przeróbki bez serwsówki (ale mi się zrymowało :lol: )
    Nie wiem jakiej mocy jest trafo, ale sądząc po zabezpieczeniu uzw. pierwotnego (0,63A) amplituner nie weźmie z sieci więcej jak 120W

Dane z serwisówki:
    Załączniki:
    • Jakie modyfikacje w AT9100 poprawiają dźwięk i wygląd? At9100.jpg (38.61 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 650454
    tracy2
    Poziom 2  
    Deamon :) napisał:
    Niezly ale drogi pomysl :( AVT998 B+ Dekoder RDS http://sklep.avt.com.pl/go/_info/?id=3351

Dzieki za link ale tam jest kilka kitow rozniacych sie dosc znacznie cena. Opis (lakoniczny) do kazdego taki sam, fotek brak. Masz wiecej informacji na ten temat?

Wracajac do tuningu, to w moim dodalem wejscie na korektor (FS-042), opoznianie zalaczania glosnikow i ostatnio synteze. Musze popracowac nad przedwzmacniaczem, bo czasem sie wzbudza i slychac jakies radio maryja. :(
  • #8 650528
    Poziom 21  
    No wlasnie ja tu czegos nie kumam. Bo niektore AT mialy trafo 120W a niektore 170W (jak moj) i chcialbym wiedziec czym to jest spowodowane.
    A druga sprawa jakie polecalibyscie trafko do teko wzmaka (LM3886) ja myslalem nad 250-300W ,czy to wystarczy?
  • #9 650550
    IrekKo
    Poziom 32  
    Do zastosowań domowych w zupełności wystarczy ci 200W (max.250W). Jeżeli rzeczywiście masz 170W trafo to nie wiem czy warto je wymieniać.
    Jak amplituner ma obsługiwać imprezki to warto zastanowić sie nad 300W, jednak takie trafo to już spory wydatek (porównując z kosztami zakupu takiego amplitunera).
  • #10 650690
    Poziom 21  
    Oki dzieki. Instaluje wlasnie jeszcze jeden tranformator TS40/51 do zasilania zarowek i mam pytanko czy moge sie podlaczyc bezposredno pod wlacznik trafa podstawowego? musze wymienic bezpiecznik glowny?
  • #11 650927
    ige
    Poziom 35  
    Ocena: 42
    co do trafka to ja bym kupil 300w bo jesli ten wzmacniacz ma dostarczac moc 2X70W rms przy 4ohm to przy maksymalnych wysterowaniach bedzie pobieral ok 5.5-6A
  • #12 650972
    IrekKo
    Poziom 32  
    Deamon :) napisał:
    czy moge się podlaczyc bezposredno pod wlacznik trafa podstawowego? musze wymienic bezpiecznik glowny?

Możesz podłączyć pod ten sam włącznik.
    Wymiana bezpiecznika może okazać się konieczna, ale na razie bym zostawił oryginalny i sprawdził, czy obsłuży zmodernizowany sprzęt.
  • #13 650987
    Poziom 21  
    Wszystko dziala jak nalezy :) i wydaje mi sie ze bas jakos dynamiczniejszy sie zrobil,a moze to tylko zludzenie... Ale i tak jestem zadowolony :) Dzieki za pomoc.
    Pozdrawiam.
  • #14 651150
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    A po co wymieniales koncowki? Stare polskie konstrukcie mialy spory zapas na trafie i bez problemu uzyskalbys ta sama moc na tamtej koncowce. Ew mozna tranzystory dac mocniejsze. Dodawac osobne trafo do zasilania zarowek? Chyba ktos na glowe upadl!
    ledy pobieraja mniej pradu od zarowek dodales dwie zarowki dodatkowo wiec chyba calkowity pobor pradu sie nie zmienil wiec po co komplikujesz sobie zycie??
  • REKLAMA
  • #15 651180
    Poziom 21  
    nie dodalem 2 zarowek tylko 10 :D bo podswietlilem jeszcze kazde pokretlo 2 zarowkami :D wiec chyba pobor byl nieco wiekszy a wedlug mnie te koncowki graja lepiej niz standardowe.
  • #16 651785
    Poziom 21  
    Nareszcie moge zamiescic fotki. Prosze o ocene :) Aha i jak ma ktos galeczki od tego wzmaka (tylko w dobrym stanie) to prosze o kontakt :)
    Załączniki:
    • Jakie modyfikacje w AT9100 poprawiają dźwięk i wygląd? 5.JPG (43.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jakie modyfikacje w AT9100 poprawiają dźwięk i wygląd? 4.JPG (31.37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jakie modyfikacje w AT9100 poprawiają dźwięk i wygląd? 3.JPG (35.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 2.JPG (33.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 1.JPG (29.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 651918
    ige
    Poziom 35  
    Ocena: 42
    ladnie ladnie :D fajny tuning :D gratulacje :D
  • #18 760984
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy modyfikacji wzmacniacza AT9100 mających na celu poprawę jakości dźwięku i wyglądu. Autor wymienił końcówkę mocy na moduł AVT2180 oparty na układzie LM3886, co zwiększyło moc do około 75W przy 4Ω i zniekształceniach 0,03%. Wprowadzono także podświetlenie skali i pokręteł na niebieskie i czerwone diody LED, co wymagało dodatkowego transformatora do zasilania oświetlenia. Poruszono kwestie doboru transformatora – oryginalne trafo w AT9100 ma moc około 120-170W, co może ograniczać moc wzmacniacza. Zalecane jest stosowanie transformatora o mocy 200-300W dla stabilnej pracy końcówki LM3886. Dyskutowano także o możliwości dodania dekodera RDS (np. AVT998 B+). Wskazano na potrzebę ewentualnej wymiany bezpiecznika przy rozbudowie zasilania. Wymiana końcówek mocy na LM3886 jest uzasadniona poprawą brzmienia, mimo że oryginalne tranzystory mają zapas mocy. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami dotyczącymi przeróbek, zasilania i podświetlenia, a także wymiany transformatora i zabezpieczeń. Autor planuje dalsze modyfikacje, w tym dodanie wzmacniacza na TDA2050 oraz udostępnił zdjęcia tuningu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA