sroka
Ależ proszę bardzo ,to proste jak kij od szczotki. Aby zmniejszyć rezystancję transformatora należy nawinąć go grubszym drutel i/ lub mniejszą liczbą zwojów. Istnieją dwa ograniczenia: powierzchnia przekroju uzwojenia i nasycnie rdzenia (wynikające z ilości zwojów). W skrócie aby zmniejszyć drastycznie rezystancję uzwojeń najczęsciej nie ma wytjścia i należy zwiększyć wymiary transformatora. Zmniejszenie rezystancji a także zwiększenie wymiarów (niezależnie każde z nich) powodują zwiększenie maksymalnej mocy przenoszonej przez transformator.
"Proponuje zapoznać się ze zjawiskami jakie występują w transformatorze, i jego budową. "
Popieram przedmówcę - przejdź od słów do czynów.
"O jakich 100Hz piszesz wyjaśnij mi to , z tego co wiem to prąd w sieci ma częstotliwość 50Hz a transformator nie jest falownikiem więc po stronie wtórnej także jest 50Hz."
Po wyprostowaniu napicie nie jest już sinusoidalne. Jego podstawawowa częstotliwość po transformacji Fouriera wynosi 100Hz. Jeżeli mi nie wierzysz to sobie sam sprawdź.
"A dlaczego ten radiator ma być większy? "
A dlatego że większe napięcie zasilacza, spowodowwane wyższym napięciem jałowym i/lub mniejszą rezystancją transformatora (mniejsze spadki mocy na trafie). Powodują zwiększenie mocy wydzialanej na stopniu końcowej. A prawidłowo skonstruowany stopień końcowy jest przystosowany do maksymalnej temperatury złącza czyli najczęściej 150'C. Większa moć podana na stopień końcowy = większa temperatura Radiotora i jeszcze większa temperatura złącza. Czy to jest dla Ciebie logiczne? Peweni że nie jest wcale powiedziane że tranzystor się spali przy np 200'C ale nie wiem czy warto robić testy jakości....
" co do tętnień to dużą rolę odgrywają także kondensatory duża pojemność wyeliminowuje to zjawisko. Ale za to duże pojemności potrzebują dobrego trafa i mostka o dużym prądzie"
Bardzo ciekawe? mógłbyś to dokładnie wyjaśnić ? Tzn ile razy będzie większy prąd mostka i transformatora jeżeli zwiększymy dwukrotnie pojemności?

gm
Zwiększenie prądu spoczynkowego to nie tylko większa moc wydzialana w spoczynku. Zarówno tranzystor bipolarny jak i MOSFET mają ujemny temperaturowy współczynnik napięcia Ube (Ugs) przy tym samym prądzie Ic (Id). Oznacza to przykładowo, że jeśli w spoczynku , przy temperaturze złącza 25'C prąd jest np 150mA, to po rozgrzaniu złącza do 150'C prąd będzie np 4A. Oczywiście można stosować pomiar temperatury radiatora i w miarę wzrostu zmniejszać prąd spoczynkowy, ale nikt nie bada wyższej (od temp radiatora) temperatury złącza. Może się okazać że przy zimnym radiatorze temp. złącza będzie miała 100'C. Ico wtedy? Jesteś pewien że dana konstrukcja to wytrzyma? Czy przeprowadzasz w tym celu obliczenia lub symulacje?
Ależ oczywiscie, że wzmocnienie stopnia końcowego nie zależy od grubosci ścieżek (oczywiście w prawidłowo skonstruowanym). Tzm mówimy o wpływie mniejszym niż powiedzmy 0.1%. Nie mam pojęcia o jakie tętnienia ci chodzi.
Jeżeli chodzi o tuning posłuże sie analogią do tuningu samochodowego bo tłumaczenie ludziom, którzy nie wiedzą jak działa wzmacniacz jest trudne:
Zwiększenie prądu spoczynkowego - zwiększenie maksymalnych obrotów silnika(może być zgubne dla silnika)
Założenie szybkich diod prostowniczych - niebieskie neony wewnątrz kabiny.
Zmniejszenie rezystancji transformatora - sportowy wydech zmniejszający opory.
Zwiększenie napięcia transformatora - turbosprężarka (dziła prawidłowo jeżeli nie przesadzamy z mocą lub jeśli są odpowiednie zabezpieczenia).
Zwiększenie pojemności - sportowe zawieszenie.
Zwiększenie radiatora- Założenie uszczelki rozpręzającej pod główicę.
Zwiększenie maksymalnego prądu mostka - Małe lotki - spojlery w samochodzie nie przekraczającym 180km/h.
Zmniejszenie rezystancji dynamicznej diod - plastikowe owiewki.
Japońskie kondensatory elektrolityczne - japońskie plastikowe owiewki.
Japońskie kondensatory elektrolityczne na 105'C - japońskie chromowane owiewki.
Ale mam ubaw .. macie jescze jakieś propozycje?