logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV TrickleSaver - zmniejsz swoje rachunki

Belialek 08 Lip 2009 23:55 3420 10
  • TV TrickleSaver - zmniejsz swoje rachunki

Zapewne wielu z Was wypracowało sobie nawyk wyłączania (na noc / podczas planowanej dłuższej nieobecności) telewizora nie tylko pilotem w tryb stand-by, lecz całkowicie odłączając z sieci. Czy jednak pamiętacie o innych urządzeniach stanowiących nieodzowną część dzisiejszego centrum rozrywki? Tunery satelitarne, amplitunery, nagrywarki, odtwarzacze filmowe, konsole do gier... Mało kto zaprząta tym sobie głowę - być może ze względu na pośpiech, być może z czystego lenistwa. To wszystko może sie zmienić za pomocą TV TrickleSaver.

Jest to urządzenie, które z wyglądu przypomina zwykły rozdzielacz:

Aby gadżet działał poprawnie, należy jego wtyczkę podłączyć do gniazdka, a następnie korzystając z jego gniazd podłączyć odbiorniki w następujący sposób:

- do gniazda A (master) należy podłączyć odbiornik który będzie "sterował" urządzeniem, czyli np. telewizor

- do gniazda B (slave) należy podłączyć bezpośrednio odbiornik bądź listwę zasilającą do której podłączonych będzie więcej odbiorników

- pokrętłem należy ustawić dolny próg mocy (20W-200W)- jeżeli na urządzeniu podłączonym jako master pobór mocy będzie niższy niż ustawiony, to wtedy TV TrickleSaver odcina prąd w gnieździe slave.

Powyżej opisane czynności przedstawione są na poniższym obrazku:

Urządzenie również z powodzeniem można wykorzystywać w połączeniu z zestawem komputerowym:

Urządzenie można zamówić z dowolnie wybranym standardem wtyczki w cenie 35 USD - warto dodać, iż konsola PlayStation 3 w trybie Folding@Home w ciągu roku pobiera prąd na kwotę 250 USD (przy założeniu 15 centów za 1kWh) - 5x więcej niż pobiera lodówka w tym samym okresie.

Źródło: Link

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    Belialek
    Poziom 22  
    Belialek napisał 977 postów o ocenie 124, pomógł 19 razy. Mieszka w mieście Wrocław. Jest z nami od 2004 roku.
  • #2 6756922
    KJ
    Poziom 31  
    Ocena: 945
    Troszkę bezsensowne urządzenie. Z tego co rozumiem działa to tak że jak wyłaczy się telewizor do standby to odcinane jest zasilanie na reszcie urządzeń przy TV ... No dobrze a czy nie prościej, taniej, bezpieczniej po prostu podłączyć wszystkie elementy zestawu do jednej listwy którą następnie włączy się do gniazdka w ścianie ? Wyłączmy jedna wtyczkę z kontaktu i po sprawie. Ewentualnie gdy listwa ma wyłącznik wyłączamy na wyłączniku. Takie rozwiązanie jest u mnie przy TV i przy wieży stereo. Sprawdza się od bardzo dawna - sprzęt nigdy nie "wisi" na noc na standby.
  • #3 6756923
    markovip
    Poziom 34  
    Ocena: 187
    Cytat:
    warto dodać, iż konsola PlayStation 3 w trybie stand-by w ciągu roku pobiera prąd na kwotę 250 USD (przy założeniu 15 centów za 1kWh) - 5x więcej niż pobiera lodówka w tym samym okresie.

No to ładnie, czyżby Sony zapomniał o funkcji Stand-by w zasilaczu?

Istnieje również inny model, podłączany przez USB do komputera.
    Animacja

Po sieci krążyło już wiele podobnych urządzeń, jednak działającej na innej zasadzie. To rozwiązania bardzo mi się podoba. Jak myślicie, w jaki sposób to zrobili? Według mnie (nawet z tego co wyczytałem), jest tam zwykły bocznik a potencjometrem ustawiamy prąd na bazę tranzystora sterującego przekaźnik (oczywiście w uproszczeniu).
    Może to przedyskutujemy, i zrobimy naszą wersje? Co Wy na to?
  • #4 6756943
    qbus1981
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Listwy działające na podobnej zasadzie są już u nas dostępne i to za kwotę znacznie niższą :)
    Na przykład tutaj
  • #5 6756998
    Cezary_
    Poziom 18  
    Ocena: 63
    ..."warto dodać, iż konsola PlayStation 3 w trybie stand-by w ciągu roku pobiera prąd na kwotę 250 USD (przy założeniu 15 centów za 1kWh) - 5x więcej niż pobiera lodówka w tym samym okresie."...

Ejże.... coś chyba nie tak...

250$ / 0,15$/kWh = 1667kWh

1 rok = 365*24 = 8760 godzin

1667kWh / 8760h = 0,19kW = 190W

Z wyliczenia wynika, że PS pobiera 190W w trybie uśpienia.
    Czy jakiś posiadacz PS3 mógłby zweryfikować tę rewelację..?
  • #6 6757008
    mipix
    Poziom 38  
    Ocena: 1486
    Mam coś takiego podłączone już od dawna. Komputer jako master a cała reszta sprzętów z biurka typu zasilacze, lampki, wzmacniacze i różne inne rzeczy podłączone jako "slave".
    Sprawdziło się bardzo dobrze. Najbardziej w nocy, gdy pod koniec filmu nikomu się nie che ruszyć 4 liter z wyra. Jedyne o czym trzeba pamiętać to ustawienie odtwarzacza na automatyczne zamknięcie systemu.

Poszedłem dalej i do telewizora podłączyłem wyłącznik czasowy, zaprogramowany tak że codziennie o godzinie 3:00 odcina zasilanie. Teraz załączanie polega na każdorazowym sięgnięciu do przycisku na programatorze.

Oszczędności są wymierne podczas długiej eksploatacji może niewielkie, ale zawsze. Dodatkowo troszkę to chroni sprzęt podczas niewielkiej burzy.
  • #7 6757915
    lorak17
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Lepsze rozwiązenie to listwa z wyłącznikiem i tyle. Z drugiej strony to jest wiele urządzeń które trzeba w stand-by pozostawiać, tym by się zajęli.

Chodzi tu o urządzenia z pamięciami podtrzymywanymi napięciem, zegarki w odtwarzaczach itd... za każdym razem trzeba by wszystko ustawiać.
  • #8 6757918
    Belialek
    Poziom 22  
    Ocena: 124
    @Cezary_: mój błąd - już poprawiam. Oczywiście nie chodzi o tryb stand-by, tylko o ten coraz bardziej popularny tryb Folding@Home (zamiast wyłączać konsole, włącza się system do obliczeń rozproszonych)
  • #9 6761148
    conrad.kossakowski
    Poziom 13  
    Ocena: 36
    Cytat:

Istnieje również inny model, podłączany przez USB do komputera.
    Animacja

podobne rozwiazanie powstalo w moim zaciszu jakies 7 lat temu... tylko ze zalaczanie bylo sprzezone z wlacznikiem wewnatrz obudowy komputera(czysto mechanicznie) - zalozenie bylo takie aby nic nie pobieralo... niczego(dlatego tez wylaczalo sie wszystko- z zasilaczem wlacznie), powstala tez wersja zewnetrzna na usb z przyciskiem do zalaczania ukladu (w momencie wylaczenia komputera napiecie na usb znikalo i uklad wylaczal wszystko az do ponownego startu -przyciskiem)

W chwili obecnej uzywam takiego ukladu wkomponowanego w kabel zasilajacy zasilacz laptopa (maly stycznik 5v i kabelek usb - ot cala filozofia) - bez przycisku do zalaczania (w razie gdyby nie bylo w laptopie baterii to bym go nie wlaczyl...) - dla mnie jest lepiej niz odpowiednie i przydatne - nigdy nie wyciagam wtyczki zasilacza...

Wtedy (7lat temu) moze bym jakas mamonke za pomysl zciagnal - a tak... no coz mam satysfakcje, ze pierwszy na to wpadlem - nawet jesli moze i to bylo juz na rynku (ja w kazdym badz razie nie widzialem...)
  • #10 6761433
    piochuxl
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    Cytat:

Po sieci krążyło już wiele podobnych urządzeń, jednak działającej na innej zasadzie. To rozwiązania bardzo mi się podoba. Jak myślicie, w jaki sposób to zrobili? Według mnie (nawet z tego co wyczytałem), jest tam zwykły bocznik a potencjometrem ustawiamy prąd na bazę tranzystora sterującego przekaźnik (oczywiście w uproszczeniu).
    Może to przedyskutujemy, i zrobimy naszą wersje? Co Wy na to

w latach 90 w PE był schemat takiego czegoś. Jak znajdę to zamieszczę. Wtedy celem było włączanie i wyłączanie TV pilotem od magnetowidu i pracowało na tyrystorze.
  • #11 6835651
    SmollTown
    Poziom 2  
    A o ile ci się rachunki zmniejszyły?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy urządzenia TV TrickleSaver, które ma na celu zmniejszenie zużycia energii przez sprzęt RTV poprzez odcinanie zasilania urządzeń peryferyjnych (np. tunerów, amplitunerów, konsol) w momencie wyłączenia telewizora, który pełni funkcję "master". Urządzenie przypomina rozdzielacz z gniazdami master i slave, gdzie zasilanie gniazd slave jest sterowane przez obecność sygnału w gnieździe master. Użytkownicy wskazują, że podobny efekt można osiągnąć prostszym i tańszym sposobem, stosując listwę zasilającą z wyłącznikiem, co pozwala na odcięcie zasilania wszystkich urządzeń jednocześnie. Wskazano również, że niektóre urządzenia wymagają pozostawienia zasilania w trybie stand-by ze względu na podtrzymanie pamięci i zegarów, co komplikuje całkowite odcięcie prądu. Poruszono temat zużycia energii przez konsolę PlayStation 3 w trybie stand-by, gdzie podano kontrowersyjne dane o wysokim poborze mocy, które zostały poddane w wątpliwość. W dyskusji pojawiły się także informacje o alternatywnych rozwiązaniach, takich jak urządzenia sterowane mechanicznie lub przez USB, które automatycznie odcinają zasilanie po wyłączeniu komputera. Wspomniano o wcześniejszych schematach elektronicznych z lat 90., które realizowały podobną funkcję za pomocą tyrystora. Podsumowując, TV TrickleSaver to ciekawa koncepcja automatycznego zarządzania zasilaniem sprzętu RTV, jednak w praktyce użytkownicy często preferują prostsze i tańsze metody oszczędzania energii, takie jak listwy zasilające z wyłącznikiem lub programatory czasowe.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA