Chciałbym przedstawić bardzo prosty sposób na zmniejszenie zużycia energii elektrycznej przez starszy sprzęt np audio
Wstęp:
W naszych domach posiadamy wiele urządzeń, które przez większość czasu pracują w trybie standby i często nie zdajemy sobie sprawy ile prądu mogą one pobierać w takim stanie. Ceny energii elektrycznej niestety wciąż rosną. Mam bzika na punkcie oszczędziania energii podczas czuwania i kilka lat temu zakupiłem miernik zużycia energii VOLTCRAFT Energy Logger 3500 i wykonałem kilkanaście pomiarów.
Największym zaskoczeniem okazał się leciwy dekoder SAT Philips 6010 pobierający aż 18W
Wymienionych urządzeń już dawno nie posiadam ale wciąż mam w domu dwie stare i piękne wieże z początku lat '90 - Technics SC-CH700 oraz Technics SC-CH900 do których mam wielki sentyment i nie zamierzam się ich pozbywać. Wieże te, podczas czuwania pobierały 8W wyświetlając godzinę , wypalając jednocześnie wyświetlacz VFD.
Miałem okazję naprawiać kilka sztuk tych wież. Przywiezione z Niemiec miały w różnym stopniu wypalony VFD i niestety podczas pracy wyświetlacz wzmacniacza bardzo brzydko wygląda w porównaniu do wyświetlaczy w pozostałych segmentach. Sprzęt pochodzi z roku 1993 a w tamtych czasach nikt nie myślał o oszczędności
Według danych z tabliczki znamionowej sprzęt pobiera z sieci max 250W. Po wyłączeniu zestawu przyciskiem power, wciąż pracuje główny transformator zasilający całą wieżę, zasilając procesor pobierający znikomą ilość energii oraz wyświetlacz VFD wyświetlający godzinę. Nie wspomnę tu o prądach wirowych w rdzeniu transformatora. Całość pobiera aż 8W co jest dla mnie nie do przyjęcia jak na obecne warunki
Zdecydowałem się na dostosowanie sprzętu do obecnie obowiązujących norm jednocześnie rezygnując jedynie z wyświetlania godziny przez prądożerny wyświetlacz VFD. Zegarków w domu mam pod dostatkiem
Jako, że urządzenia Technics SC-CH700 i SC-CH900 nie posiadają fabrycznie zamontowanego zasilacza standby postanowiłem zamontować taki zasilacz co się okazało bardzo prostym i skutecznym rozwiązaniem
Poza tym, że nie widać wyświetlanej godziny wieża nic nie straciła na funkcjonalności, codziennie rano się włącza, budząc mnie coraz głośniej grającą Trójką
Schematy:
Schemat dodatkowego zasilacza w załączniku, w formacie Protela. Ze względu na prostotę układu, nie ma co opisywać
Wykonanie:
Płytkę zaprojektowałem w programie Protel 99SE, wykonałem za pomocą papieru kredowego. Rozmieszczenie wyprowadzeń dla transformatorka i przekaźnika dopasowałem dla elementów, jakie miałem na stanie.
Gotowy moduł zasilacza umieściłem w wolnym miejscu obok głównego trafa, mocując ją do specjalnie przygotowanych uchwytów. Odłączyłem duży transformator, który teraz jest włączany tylko gdy wieża jest uruchomiona. Procesor w którym jest także zegar z budzikiem zasilany jest z nowego zasilacza.
Podsumowanie:
Wieże są cały czas dołączone do sieci, wyłączam je jedynie latem, gdy nie ma mnie dłużej w domu albo gdy zanosi się na burzę
Fajne? Ranking DIY