logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic KX-TC 1001. Nie działa przycisk Program.

yokoon 12 Lip 2009 10:03 2246 7
REKLAMA
  • #1 6768328
    yokoon
    Poziom 29  
    Ocena: 144
    Witam.
    Mam problem z w/w telefonem, otóż nie działa przycisk PROGRAM. Więc nie mogę wprowadzić numerów do pamięci.
    Rozbierałem, przemyłem styki nie pomogło. Przycisk TALK i numeryczne dziłają.
    Proszę o podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 6768581
    andk1eltd
    Poziom 37  
    Ocena: 374
    Skąd pewność że nie działa? Spróbuj wprowadzać tak, jakbyś był pewien że działa i sprawdź, czy się zapisało. Nie w każdym Panasonicu jest "piknięcie" po naciśnięciu przycisku "program".
  • REKLAMA
  • #3 6768683
    yokoon
    Poziom 29  
    andk1eltd napisał:
    Skąd pewność że nie działa? Spróbuj wprowadzać tak, jakbyś był pewien że działa i sprawdź, czy się zapisało. Nie w każdym Panasonicu jest "piknięcie" po naciśnięciu przycisku "program".

Inaczej nie zgłaszałbym problemu, jest jeszcze dioda TALK.
  • REKLAMA
  • #4 6769048
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2932
    Z tego co pamiętam, to przycisk "Program" należy chwilę przytrzymać. Jest to celowa zwłoka. Przemycie styków było zbędne. Przycisk ten jest używany sporadycznie i jego styki są znacznie lepsze od innych.:D
  • #5 6769225
    yokoon
    Poziom 29  
    Próbowałem, ale bez efektu. Myślę o uszkodzeniu elektroniki (pamięć).
  • REKLAMA
  • #6 6769935
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1223
    Jeśli nie działa (oczywiście w trybie st-by) to znaczy że uległo uszkodzeniu połączenie miedzianej ścieżki z grafitowym "grzebieniem" na który naciska przewodząca stopka przycisku.

Możesz to sprawdzić omomierzem.
  • #7 6770298
    yokoon
    Poziom 29  
    Po dokładnym sprawdzeniu okazało się, iż nie działają jeszcze inne klawisze (przyciski) te okrągłe np. REDIAL. Telefon był sprawny ale długo był nie używany, leżał bez akumulatora.
    Myślę jednak, że to elektonika. Płytka od strony styków jest zabezpieczona lakierem widać tylko same styki. Będzie bez pamięci.

Dodano po 21 [minuty]:

Po dokładnym sprawdzeniu okazało się, iż nie działają jeszcze inne klawisze (przyciski) te okrągłe np. REDIAL. Telefon był sprawny ale długo był nie używany, leżał bez akumulatora.
    Myślę jednak, że to elektonika. Płytka od strony styków jest zabezpieczona lakierem widać tylko same styki. Będzie bez pamięci.
  • #8 6770437
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2932
    Tak bywa, ze gdy jedna ze ścieżek (matrycy) ma gdzieś przerwę, to nie działa kilka klawiszy. Miałem już taki problem z Siemensem. Podejrzewałem scalak, ale okazało się (podczas pomiaru ścieżek), że jedna z nich miała przerwę. Bez schematu bym tego nie znalazł, bo na takim druku trudno prześledzić gdzie co idzie.

Podsumowanie tematu

✨ W telefonie Panasonic KX-TC 1001 nie działa przycisk PROGRAM, co uniemożliwia wprowadzanie numerów do pamięci. Przycisk TALK oraz klawiatura numeryczna działają poprawnie. Przymierzano się do przemycia styków, jednak bez efektu. Zalecane jest przytrzymanie przycisku PROGRAM, gdyż w tym modelu wymagana jest chwilowa zwłoka. Po dalszej diagnostyce stwierdzono, że nie działają również inne okrągłe przyciski, np. REDIAL, co wskazuje na uszkodzenie elektroniki lub przerwanie ścieżek miedzianych na płytce drukowanej. Płytka jest zabezpieczona lakierem, co utrudnia naprawę. Sugeruje się sprawdzenie ciągłości ścieżek omomierzem, gdyż przerwa w jednej ścieżce matrycy klawiatury może powodować brak działania kilku klawiszy jednocześnie. Bez schematu elektronicznego trudno jest zlokalizować uszkodzenie na płytce.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA