Witam amatorów termotransferu.
Myślę że moje doświadczenia z tym zabiegiem nie jednemu mogą się przydać.
Najpierw powiem wam, że wykonywałem już skutecznie płytki A4 i lutowałem n nich elementy smd typu PCM1794 więc o rastrze 0,65mm. Oznacza to mniej więcej tyle, że to co na wydruku musi znaleźć się w prawie 100 procentach na pcb. Moje uwagi wyglądają tak:
1. Jeśli Eagle nie jest nam obcy i projektujemy PCB sami to
a) Nie robimy ścieżek węższych niż 1mm. Jeśli mamy wystarczająco miejsca to po co?
b) Zakładamy poligony, czyli wypełniamy puste miejsca, zwykle podłączając je do GND. Zalety takiego zabiegu to
- papier z tonerem perfekcyjnie przykleja się do PCB, co poprawia przyleganie papieru do PCB nawet tam gdzie ścieżki są cienkie i jest ich nie wiele
- Poligon na potencjale masy skutecznie ekranuje ścieżki sygnałowe (co już nie koniecznie ma związek z termotransferem.
- Nie trawimy tyle miedzi, co oszczędza nam roztwór trawiący.
2. Czystość x 3. Przed przeniesieniem tonera matowimy miedź drobnym papierem ściernym, myjemy i odtłuszczamy. Generalnie starcza do tego płyn do zmywania i gorąca woda.
3. Nie dotykamy paluchami miedzi na umytej płytce
4. Nie dotykamy paluchami wydruku.
5. Zapominamy o żelazku.
6. PCB wycinamy zwsze o min 1cm z każdej strony większe od zaprojektowanego. Przycinamy później
7. Przymocowujemy wydruk do PCB np wywijając kartkę na stronę bez miedzi i przyklejamy taśmą klejącą.
8. Włączamy płytę kuchenną na '1' i kładziemy na nią pcb.
9. Bierzemy miękką szmatkę, ręcznik papierowy, czy nawet papier toaletowy, zwijamy go tak aby uzyskać sztywny róg.
10. Po rozgrzaniu płyty i PCB wyciskamy z wyczuciem okrężnymi ruchami wcześniej złożoną szmatką.
11. Temperatura powinna być na tylew ysoka, że papier ma prawo lekko zżółknąć, jeśli trzeba wyłączamy płytę.
12. Po przyklejeniu całości tonera studzimy i wrzucamy do wody z małą ilością płynu do zmywania.
13. Zdzieramy wierzchnią warstwę papieru, toner zostaje na płytce zwykle z jeszcze jedną warstwą papieru.
14. Wrzucamy znów do wody z płynem i czekamy. Im dłużej tym lepiej, ja zostawiam to zwykle na min 1h.
15. Rolujemy palcem resztę papieru, jeśli zostają jeszcze drobne ślady na izolacjach, wymywamy je miękką gąbką.
16. Trawimy
Sukces gwarantowany
powodzenia