logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ocena jakości termotransferu PCB przed trawieniem chlorkiem

cinek810 17 Lip 2009 11:26 5690 26
  • #1 6789056
    cinek810
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Hej,

Wczoraj zacząłem zabawę z termotransferem do wykonywania PCB. Uzyskałem wyraźne postępy. Chlorek do trawienia będę miał dopiero po południu, a co wiecej nie chcialbym zmarnować miedzi na nieudane trawienie.

Pytanie, czy termotransfer poniżej jest zrobiony zadowalająco?

• #2 6789086
    mr.Sławek
    Poziom 32  
    Ocena: 206
    Ujdzie :)
  • #3 6789088
    Mol
    Poziom 31  
    Ocena: 103
    Albo trochę dłużej prasuj , albo nieco zwiększ temperaturę , bo ścieżki trochę nierówno wychodzą .Ale na początek może być.
  • #4 6789195
    __Maciek__
    Poziom 21  
    Ocena: 92
    No może być o ile bierzesz pod uwagę że będziesz miał sporo przerw na ścieżkach.

Poczytaj trochę o papierach i parametrach termotransferu na elektrodzie.

Osobiście bym nie trawił tylko aceton, zmyć i jeszcze raz.
  • #5 6789202
    cinek810
    Poziom 12  
    Prasowałem 5 minut. Płytka jest na tyle duża, że nie jestem w stanie całej naraz dogrzewać, więc przesuwam żelazko.

5 minut, to chyba jednak sporo, więc raczej większa temperatura na przyszłość?

[Edit]
    Raczej wolałbym nie mieć zbyt wielu przerw na ścieżkach. Aceton i trzemy.
  • #6 6789360
    LuckyDj
    Poziom 33  
    Ocena: 192
    A czy takie przerwy i niedociągnięcia można uzupełnić markerem do płytek?
  • #7 6789439
    Faces
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 157
    Witam.
    Z doświadczenia: optymalna temperatura żelazka około 170-180°C.
    Później można taką płytkę położyć na żelazku, warstwą miedzi do góry i przyciskać szmatką.
    LuckyDj napisał:
    A czy takie przerwy i niedociągnięcia można uzupełnić markerem do płytek?

Tak można.
  • #8 6789480
    cinek810
    Poziom 12  
    OK, Zmieniłem papier, zwiększyłem trochę temperaturę na żelazku (niestety mam na nim czyste kółko, napisy się wytarły). Teraz jest chyba nieźle?

• #9 6789556
    __Maciek__
    Poziom 21  
    Ocena: 92
    No teraz jest OK.

Na przyszłość proponuję ( jeśli używasz eagle używać skryptu Drillaid ), chodzi o to żeby otwory były bardzo małe ułatwia to prowadzenie wiertła przy wierceniu,
  • #10 6790000
    Urgon
    Poziom 38  
    Ocena: 2631
    AVE...

Chyba źle wydrukowałeś wzór - napis jest odbity lustrzanie... Upewnij się...
  • #11 6790060
    elektronik999
    Poziom 26  
    Ocena: 85
    Zle masz chyba wydrukowane. Jakim programem drukowałes? Jesli eagle to tam już nie musisz (nie mozesz) klikac na mirror bo jest automatycznie dobrze drukowane (przynajmniej do termotransferu)

++

Ale tym razem ścieżki dobrze Ci się przeniosły na laminat
  • #12 6790347
    cinek810
    Poziom 12  
    Tak jest.
    Zaznaczyłem w Eagle, opcje mirror. Taki byłem przejęty sprawdzaniem ścieżek, prasowaniem ostatecznie trawieniem, że nie zwróciłem nawet uwagi na napis. I nie poruszyło to mną, żeby sprawdzić nóżki do scalaków...

Miejmy nadzieje, że teraz będzie już tylko lepiej. :)
  • #13 6790403
    Urgon
    Poziom 38  
    AVE...

Nie martw się... Wzór pierwszej płytki przenosiłem z 15ście razy. Po wytrawieniu okazało się, że konektor ARK zachodzi mi na otwór od diody. Albo zrobię kolejną płytkę, albo wywiercę nową dziurkę, albo przylutuję tą diodę od strony druku...

Bym też zasugerował Ci ewentualnie zwiększyć szerokość ścieżek - dzięki temu masz mniejsze ryzyko przerw, jak termotransfer nie będzie idealny...
  • #14 6790879
    LuckyDj
    Poziom 33  
    Urgon napisał:
    AVE...

Nie martw się... Wzór pierwszej płytki przenosiłem z 15ście razy.

No to mnie kurde pocieszyłeś...
    Chyba zostanę nadal przy markerze :(
  • #15 6791165
    elektronik999
    Poziom 26  
    Ocena: 85
    Nie! Popraw tylko to zeby było dobrze odbite(bez mirror w opcjach eagle) ewentualnie pogrub scieżki a marker odstaw zapomnienie :)
  • #16 6791343
    Urgon
    Poziom 38  
    AVE...

Mi nie wychodziło, bo dawałem za niską temperaturę, za krótko ogrzewałem i kilka razy źle położyłem papier. Do termotransferu używam kredowego papieru Ecru(to taki kolor) o dużej gramaturze, no i ustawiam drukarkę w tryb drukowania na folii, dzięki czemu warstwa toneru jest grubsza. Ponoć folię termotransferową dobrze zastępuje folia do slajdów, która kosztuje dużo mniej...

A marker jest dobry do poprawiania drobnych błędów...
  • #17 6791531
    cinek810
    Poziom 12  
    elektronik999 napisał:
    Nie! Popraw tylko to zeby było dobrze odbite(bez mirror w opcjach eagle) ewentualnie pogrub scieżki a marker odstaw zapomnienie :)

Ja na pewno nie wrócę do markera - nigdy nie miałem takich masochistycznych zapędów.

Jutro zrobie poprawioną płytkę, troche poprzesuwane elementy, dodane wypełnienie i drillaid. Myślę, że będzie spoko ;)
  • #18 6791618
    r0cq
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    LuckyDj jakiego markera używasz ??
  • #19 6792249
    LuckyDj
    Poziom 33  
    Przeważnie EDING 404, od biedy markera do pisania po CD.
  • #20 6793625
    hubertfab
    Poziom 21  
    Ocena: 465
    Ja zmieniłem żelazko, i teraz efekty są zadawalające!
    Ścieżki 12-24mils wychodzą wszystkie poniżej 12 milsów ścieżki są poprzerywane...
  • #21 6793855
    r0cq
    Poziom 15  
    Ja jak robiłem metodą termotransferu to ścieżki prawie wcale się nie odbiły... a jak juź się odbiły to ledwo co było je widać... Nie wiem czemu się tak działo.... i dlatego pytałem się LUckyDj jakiego pisaka używa bo muszę teraz ręcznie przerysowywać.
  • #22 6796133
    cinek810
    Poziom 12  
    Na prawdę warto prawacować nad termotransferem. Moja płytka wytrawiła się po prostu znakomicie, ścieżki były dosyć grube - 25 milisów, ale gdybym miał to wszystko narysować pisakiem pewnie wiele razy bym się pomylił, a co więcej nie byłbym w stanie szybko wykonać kolejnego egzemplarza.

Na dniach podrzucę poprawioną płytkę, zachęcam do zmarnowania dnia na próbach. Później z dużą powtarzalnością i łatwością można sobie wykonywać obwody.
  • #23 6980939
    Sokolsok
    Poziom 11  
    Ocena: 14
    to ja mam ten sam problem co r0cq.. Próbowałem zarówno na papierze kredowym jak i na fotograficznym.. Schemat blaknie na papierze, ale za cholere nie chce się na laminacie odbic:/ co może byc powodem??
  • #24 6984877
    r0cq
    Poziom 15  
    na 99% zły tuner..... Ja zacząłem malować schematy markerem :) i jest całkiem nieźle. Na początku bardzo ciężko , a teraz się wymiata :)
  • #25 6987003
    LuckyDj
    Poziom 33  
    Ja na razie tez jadę markerem. Może kiedyś zafunduję sobie jakiś używany laserek :)

• #26 6988081
    r0cq
    Poziom 15  
    O tym samym myślę a co do płytki to jak markerem rysowana to bardzo ładne wykonanie :))
  • #27 6988883
    januss73
    Poziom 32  
    Ocena: 56
    Witam amatorów termotransferu.
    Myślę że moje doświadczenia z tym zabiegiem nie jednemu mogą się przydać.
    Najpierw powiem wam, że wykonywałem już skutecznie płytki A4 i lutowałem n nich elementy smd typu PCM1794 więc o rastrze 0,65mm. Oznacza to mniej więcej tyle, że to co na wydruku musi znaleźć się w prawie 100 procentach na pcb. Moje uwagi wyglądają tak:
    1. Jeśli Eagle nie jest nam obcy i projektujemy PCB sami to
    a) Nie robimy ścieżek węższych niż 1mm. Jeśli mamy wystarczająco miejsca to po co?
    b) Zakładamy poligony, czyli wypełniamy puste miejsca, zwykle podłączając je do GND. Zalety takiego zabiegu to
    - papier z tonerem perfekcyjnie przykleja się do PCB, co poprawia przyleganie papieru do PCB nawet tam gdzie ścieżki są cienkie i jest ich nie wiele
    - Poligon na potencjale masy skutecznie ekranuje ścieżki sygnałowe (co już nie koniecznie ma związek z termotransferem.
    - Nie trawimy tyle miedzi, co oszczędza nam roztwór trawiący.
    2. Czystość x 3. Przed przeniesieniem tonera matowimy miedź drobnym papierem ściernym, myjemy i odtłuszczamy. Generalnie starcza do tego płyn do zmywania i gorąca woda.
    3. Nie dotykamy paluchami miedzi na umytej płytce
    4. Nie dotykamy paluchami wydruku.
    5. Zapominamy o żelazku.
    6. PCB wycinamy zwsze o min 1cm z każdej strony większe od zaprojektowanego. Przycinamy później
    7. Przymocowujemy wydruk do PCB np wywijając kartkę na stronę bez miedzi i przyklejamy taśmą klejącą.
    8. Włączamy płytę kuchenną na '1' i kładziemy na nią pcb.
    9. Bierzemy miękką szmatkę, ręcznik papierowy, czy nawet papier toaletowy, zwijamy go tak aby uzyskać sztywny róg.
    10. Po rozgrzaniu płyty i PCB wyciskamy z wyczuciem okrężnymi ruchami wcześniej złożoną szmatką.
    11. Temperatura powinna być na tylew ysoka, że papier ma prawo lekko zżółknąć, jeśli trzeba wyłączamy płytę.
    12. Po przyklejeniu całości tonera studzimy i wrzucamy do wody z małą ilością płynu do zmywania.
    13. Zdzieramy wierzchnią warstwę papieru, toner zostaje na płytce zwykle z jeszcze jedną warstwą papieru.
    14. Wrzucamy znów do wody z płynem i czekamy. Im dłużej tym lepiej, ja zostawiam to zwykle na min 1h.
    15. Rolujemy palcem resztę papieru, jeśli zostają jeszcze drobne ślady na izolacjach, wymywamy je miękką gąbką.
    16. Trawimy
    Sukces gwarantowany
    powodzenia

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy oceny jakości termotransferu do wykonywania płytek PCB przed trawieniem chlorkiem żelaza. Użytkownicy zwracają uwagę na istotne parametry procesu: temperaturę żelazka (optymalnie 170-180°C), czas prasowania (około 5 minut), rodzaj papieru (kredowy, o dużej gramaturze, np. papier Ecru) oraz technikę prasowania (przesuwanie żelazka, docisk szmatką). Podkreślono znaczenie prawidłowego odbicia wzoru (bez opcji mirror w programie Eagle) oraz stosowania skryptu Drillaid do optymalizacji otworów. Zalecane jest unikanie zbyt cienkich ścieżek (minimum 1 mm szerokości) i stosowanie poligonów w projekcie dla lepszego przylegania toneru i ochrony ścieżek. Marker do płytek (np. EDING 404) jest używany do poprawiania drobnych niedoskonałości, jednak lepsze efekty daje dopracowany termotransfer. Wskazano, że folia do slajdów może zastąpić folię termotransferową. Czyszczenie płytki acetonem przed powtórnym prasowaniem poprawia jakość transferu. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami dotyczącymi problemów z odbiciem wzoru i proponują zwiększenie szerokości ścieżek oraz dokładność w projektowaniu i drukowaniu. Efekty końcowe zależą od precyzji i powtarzalności procesu, co pozwala na szybkie i dokładne wykonanie PCB bez konieczności ręcznego nanoszenia ścieżek markerem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA