logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wytwarzanie PCB: błędy podczas moczenia po termotransferze - jak poprawić proces?

mrozmarcin94 01 Gru 2023 20:21 411 5
REKLAMA
  • #1 20842012
    mrozmarcin94
    Poziom 4  
    Witam, mam problem z wytwarzaniem płytek PCB termotransferem. Amianowicie na etapie moczenia po prasowaniu otrzymuje taki efekt jak na zdjęciu:

Zdjęcie płytki PCB z nierównomiernie nałożonym tonerem.

Płytki prasuję żelazkiem około 5 min (robię to w ten sposób że kładę laminat z wydrukiem na ręczniku i dociskam żelazkiem), następnie moczę 20 minut.
    Wydruk oczywiście laserowy na papierze kredowym.

Co robię źle?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20842109
    tomtim123
    Poziom 37  
    Ocena: 762
    Ja robiłem odwrotnie, czyli żelazko na imadło płytą do góry, następnie kładę płytkę z przyklejonym taśmą wydrukiem do doły na rozgrzane żelazko i chwilę czekałem na rozgrzanie żałości.
    Następnie zrobionym tamponem ze starej ścierki dociskałem z odpowiednim dociskiem punktowo nie przesuwając płytki punkt po punkcie płytkę kilka razy około 3min i zdejmowałem płytkę delikatnie w celu wystygnięcia, następnie odklejałem taśmę i płytkę z papierem wrzucałem do kuwety z ciepła woda + płyn do naczyń + ocet (bo to papier kredowy) i moczyłem co najmniej 30min, sprawdzając co jakiś czas czy papier się odmoczył. Jak papier się odmoczył. to delikatnie go ściągałem i delikatnie masowałem palcem w celu usunięcia resztek papieru z płytki, można to też wykonać delikatnie starą szczoteczką do zębów.
    Najważniejsze na samym początku, żeby po wydrukowaniu mozaiki płytki nie dotykać wydruku.
    Płytkę należy delikatnie przetrzeć papierem wodnym 2000 i odtłuścić zanim się przystawi mozaikę do miedzi, jest to kluczowe, bo zatłuszczona powierzchnia czy miedzi czy wydruku wpłynie mocno na przywieranie tonera do miedzi.
    Ja na chwilę obecną już nie stosuje żelazka, tylko mam laminator który przerobiłem dodając termostat, oraz zmieniłem mocowanie wałków, żeby płytka swobodnie się przeciskała podczas termotranferu.
    Termostat mam wyregulowany na temperaturę 175*C i płytkę przepuszczam przez wałki kilka razy i mam gotowy nadruk :-)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20842121
    Aress124
    Poziom 28  
    Ocena: 214
    Wydaje mi się, że albo słabo odtłuszczona płytka (lub może dotknąłeś palcami mozaikę tak jak podpowiada tomtim123) lub słabo dociśnięta mozaika przy "prasowaniu".

Dodano po 1 [minuty]:

Ja robiłem tak jak tomtim123, żelazko do góry nogami, płytkę na żelazko i dociskałem zwiniętym papierem, wychodziło nieźle
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20842400
    neo_84
    Poziom 15  
    Ocena: 97

Zamiast żelazka, lepszy jest odpowiedni laminator. Przejdź przez niego 2-3 razy. Robisz roztwór do odtłuszczania: 70% spirytus, 30% aceton. Ja dodatkowo moczę w tym roztworze papier, przykładam na PCB, dociskam, czekam aż trochę obeschnie i przepuszczam przez laminator. Później wrzucam do octu na parę minut i papier schodzi bez problemu.
  • REKLAMA
  • #5 20843076
    mrozmarcin94
    Poziom 4  
    Ok, dziekuje za porady. Mam jeszcze jedno pytanie, jaki w takim razie polecacie laminator kupić?
  • #6 20843937
    neo_84
    Poziom 15  
    Ocena: 97
    mrozmarcin94 napisał:
    Mam jeszcze jedno pytanie, jaki w takim razie polecacie laminator kupić?

zawsze kupowałem w marketach najtańsze. Ważne jest tylko żeby prześwit miał dosyć wysoki aby przeszła płytka grubości 1.6 mm a nie wszystkie tak maja.
    Na zbyciu mam laminator przemysłowy do drobnej naprawy, info na priv.
    Laminator przemysłowy z miarką na górze.
REKLAMA