logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fiat 126p 1990: Cewka zapłonowa przegrzewa się i silnik gaśnie na trasie

TheRenegade 22 Lip 2009 12:11 3024 5
REKLAMA
  • #1 6808795
    TheRenegade
    Poziom 2  
    Witam serdecznie,
    fiat 126p fl, rocznik 1990, cewka z oddzielnym wyjściem dla każdej ze świec.

Problem był taki, że stanął na dłuższej trasie i skończyło się holem. Raz była iskra, raz jej nie było. Wymiana kabla od rozrusznika do cewki i jedziemy dalej. 3 rozruchy jednego dnia - na tym ostatnim pojechałem na działkę i jak zgasiłem, tak musiałem czekać aż cewka ochłonie, bo nie chciał zaskoczyć. Odpalił i do garażu. Wymiana cewki i kondensatora przy niej, kabli zapłonowych i świec - wszystko nowe.

Elektryk sprawdzał cewki - stara i nowa są w porządku. W fazie 'testów' jeździłem jeszcze na takiej walcowej ze stalową chyba obudową - najwyższa ze wszystkich cewek temperatura, po 10 km z opóźnieniem reagował na gaz a bez niego chodził na granicy zgaśnięcia. Ochłonął kilka godzin i działa.

Prąd ładowania w normie na postoju i wyłączonym silniku - nie mierzony podczas jazdy.

Pierwszy rozruch na ssaniu za pierwszym przekręceniem, następne przy ciepłym silniku bez ssania trzeba dłużej kręcić.
    Jeździć jeździ, ale im więcej rozruchów, tym cewka gorąca do wrzątku nawet. Czy to normalne? Może to mieć jakiś związek z alternatorem - wytarte szczotki?

Z góry dzięki za pomoc i rozwiązanie przedstawione w miarę zrozumiałym języku:]
  • REKLAMA
  • #2 6808826
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 1000
    A jaki masz układ zapłonowy - elektroniczny czy klasyczny ?
    Pozdr.J.
  • REKLAMA
  • #3 6808971
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6365
    TheRenegade napisał:
    Wymiana kabla od rozrusznika do cewki i jedziemy dalej.

Jakiego kabla???
    Cytat:

Prąd ładowania w normie na postoju i wyłączonym silniku - nie mierzony podczas jazdy.

Napięcie ładowania mierzy się na włączonym silniku,
    Cytat:

Jeździć jeździ, ale im więcej rozruchów, tym cewka gorąca do wrzątku nawet. Czy to normalne? Może to mieć jakiś związek z alternatorem - wytarte szczotki?

Na pewno nie jest to wina wytartych szczotek, nalezy sprawdzić napięcie ładowania, może być o wile za wysokie, ponadto to że cewka jest gorąca to normalne przy klasycznym układzie zapłonowym. Ponadto zasilanie do cewki powinno dochodzić przewodem "oporowym" - było to już nie raz poruszane na tym forum.
  • REKLAMA
  • #4 6809040
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3585
    W niektórych maluchach był kabel z 2 diodami 3A pomiędzy rozrusznikiem (50) i cewką, miał niwelować spadek napięcia na kablu oporowym podczas rozruchu
  • REKLAMA
  • #5 6809405
    TheRenegade
    Poziom 2  
    Cytat:
    Napięcie ładowania mierzy się na włączonym silniku

sorki;p wskazania miernika przy wyłączonym są prawidłowe:]

Cytat:
    A jaki masz układ zapłonowy - elektroniczny czy klasyczny ?

wydaje mi się, że klasyczny... jak rozróżnić?

mam ten kabel oporowy, o którym wspominacie - jakaś dioda tam siedzi...

Od nowości nie było tam cokolwiek bajerowane. Czyli cewka po prostu się grzeje i wszystko jest prawidłowo?

pozdrawiam;)
  • #6 6809832
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6365
    Ze względu na fakt iż autor nie orientuje się w czymkolwiek z dziedziny elektryki, temat ląduje w koszu - wypadałoby znać podstawy.
REKLAMA