logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak bliskie uderzenie pioruna uszkodziło urządzenia LAN i antenowe?

Jasxx 03 Sie 2009 14:47 7120 11
REKLAMA
  • #1 6852115
    Jasxx
    Poziom 21  
    Ocena: 328
    Proszę szanownych forumowiczów o wyjaśnienie kwestii związanej z uszkodzeniami powstałymi po uderzeniu piorunem. Nie chodzi mi o to co się stało (padły przeważnie układy zasilania) ale jak to możliwe, że do tego doszło.

W trakcie nocnej, tuż po wyłączeniu napięcia w całym domu w rozdzielni głównej, burzy piorun uderzył (nie wiem gdzie, nie znalazłem śladów) na tyle blisko, że uszkodzeniu uległo sporo urządzeń szczególnie włączonych do LAN i do sieci antenowej. Internet mam poprzez punkt dostępu WiFi czyli nie wchodzi w rachubę uderzenie w kabel. Nie wchodzi także uderzenie w antenę TV i SAT, bo przezornie umieściłem je tuż nad ziemią. Pozostaje jescze antena WiFi, ona jednak jest cała (nie nosi śladów uderzenia, osmalenia, spalenia), a do tego znajduje się dobre 2m od szczytu dachu.
    Przedyskutowałem już tą sprawę z fachowcami, którzy odrzucając bezpośrednie uderzenie sugerują dużą moc pola megnetycznego, które powstało w trakcie bliskiego uderzenia.

Dodam jeszcze, że uszkodzone urządzenia były właśnie poprzez WLAN i antenę podłączone w jedną całość.
  • REKLAMA
  • #2 6852154
    Darrieus
    Poziom 38  
    Ocena: 287
    Cytat:
    Przedyskutowałem już tą sprawę z fachowcami, którzy odrzucając bezpośrednie uderzenie sugerują dużą moc pola megnetycznego

I na tym temat można zamknąć. :D
    Nie żartuję.
  • #3 6852250
    goldi74
    Poziom 43  
    Ocena: 1531
    Dokładnie o to chodzi. A precyzyjniej to chodzi o ogromną energię pola elektromagnetycznego które to pole zaindukowało wysokie napięcia we wszystkim co jest w stanie przewodzić prąd elektryczny.
  • REKLAMA
  • #4 6852267
    Jasxx
    Poziom 21  
    Czyli nie ma możliwości uchronienia się przed tego typu przypadkami?? Nie pomoże wyłączenie prądu, powyciąganie wtyczek, zastosowanie przepięciówek (to wszystko miałem)!! Energia zebrana przez wszystkie czasze, anteny, kable jest tak wielka, że pali wszystko na swojej drodze!!
  • #5 6852277
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6460
    W przypadku bezpośredniego trafienia, nie miał byś kabli... odparowałyby. Kable Ethernetu nie są zazwyczaj ekranowane ani z niczym połączone (linia jest zakończona transformatorem separującym) i przy bliskim uderzeniu pioruna indukują się w takim kablu spore napięcia, które mogą przebić transformatorki separujące.
    Podobnie ma się sprawa z linią telefoniczną.

Rada jest - rozłączać też kable telefoniczne, ethernetowe i antenowe. W pewnym zakresie ochronę dają też zabezpieczenia przeciwprzepięciowe wpinane w kable Ethernet i telefoniczne, ale bardzo ważne jest ich prawidłowe uziemienie.
  • REKLAMA
  • #6 6852327
    Jasxx
    Poziom 21  
    tzok napisał:
    W przypadku bezpośredniego trafienia, nie miał byś kabli... odparowałyby.

Masz rację. Wygląda na to, że nie było to bezpośrednie trafienie.
    tzok napisał:
    Kable Ethernetu nie są zazwyczaj ekranowane ani z niczym połączone (linia jest zakończona transformatorem separującym) i przy bliskim uderzeniu pioruna indukują się w takim kablu spore napięcia, które mogą przebić transformatorki separujące.
    Podobnie ma się sprawa z linią telefoniczną.

W trakcie burzy całość była odseparowana, ponieważ jedyne bezpośrednie połączenie ze światem zewnętrznym to linia energatyczna. Internet mam bezprzewodowy, telefonu kablowego nie mam.

tzok napisał:
    Rada jest - rozłączać też kable telefoniczne, ethernetowe i antenowe. W pewnym zakresie ochronę dają też zabezpieczenia przeciwprzepięciowe wpinane w kable Ethernet i telefoniczne, ale bardzo ważne jest ich prawidłowe uziemienie.
  • #7 6852371
    marek kolbusz
    Poziom 16  
    Ocena: 8
    Jako ciekawostkę podam, że dobry piorun potrafi unieszkodliwić konwertery TV-sat w promieniu kilkudziesięciu metrów.
  • #8 6852381
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Ocena: 943
    Sąsiad na ulicy obok odebrał niedawno,,bezpośrednie trafienie" w metalowe zakończenie (strażak) komina,wszystkie RTV,AGD,telefony i inną elektronikę szlag trafił plus dwie jednostki straży gasiły(na moich oczach) płonący dach,chałupa do generalnego remontu ,piorunochronu nie było jak u większości mieszkańców mojego osiedla...
  • REKLAMA
  • #9 6852386
    Jasxx
    Poziom 21  
    marek kolbusz napisał:
    Jako ciekawostkę podam, że dobry piorun potrafi unieszkodliwić konwertery TV-sat w promieniu kilkudziesięciu metrów.

No właśnie konwerter SAT działa i jest to jedyna działająca rzecz choć była podłączona do centrali antenowej, która oczywiście padła (nie mam TV naziemnej i z 4 działa tylko jedno wyjście).

Dodano po 3 [minuty]:

cirrostrato napisał:
    Sąsiad na ulicy obok odebrał niedawno,,bezpośrednie trafienie" w metalowe zakończenie (strażak) komina,wszystkie RTV,AGD,telefony i inną elektronikę szlag trafił plus dwie jednostki straży gasiły(na moich oczach) płonący dach,chałupa do generalnego remontu ,piorunochronu nie było jak u większości mieszkańców mojego osiedla...

Instalacja piorunochronu uwaruknowana jest od regionu w jakim się mieszka. Po tegorocznych burzach chyba będzie nakaz ich instalowania w całej Polsce. Ja mieszkam niedaleko podstacji wysokiego napięcia i wszystkie pioruny w nią walą. Ten dzisiejszy musiał chyba przelecieć blisko mojego domu kierując się w jedną z linii.
  • #10 6852511
    kondensator
    Poziom 36  
    Ocena: 244
    Jasxx napisał:
    Czyli nie ma możliwości uchronienia się przed tego typu przypadkami?? Nie pomoże wyłączenie prądu, powyciąganie wtyczek, zastosowanie przepięciówek (to wszystko miałem)!! Energia zebrana przez wszystkie czasze, anteny, kable jest tak wielka, że pali wszystko na swojej drodze!!
    W 99% jest możliwość uniknięcia lub zminimalizowania zniszczeń i strat... tylko nie jest to w interesie m.in. sprzedawców nowego (zwykle fatalnego od strony EMC, SPD - nawet drogiego) sprzętu (!), a wymaga dokładności, systematyczności i pracowitości (i wielu osobom się z różnych powodów nie chce...) oraz trochę funduszy (ale wcale nie chodzi o kupno "cudownych zabezpieczeń bardzo drogiej i renomowanej firmy" !).

Na początek:
    http://www.dehn.de/design07_frame/deutsch/service/online_training_e/dehn_training_e.html kurs interaktywny :)
    http://www.diy-audio-kits.com/downloads/The%2...61000-5-2%20to%20cable%20shield%20bonding.pdf

Poszukaj pod hasłami "sieć masy budynku", "Charoy", "LEMP", EMC", "SPD", "połączenia wyrównawcze", "ekwipotencjalizacja", "ESD"... było nie raz, także poszukaj na Elektrodzie, forumSEP, ISE (wewnętrzne wyszukiwarki znajdą więcej niż gogle).
  • #11 6853491
    michcio
    Specjalista elektryk
    Ocena: 479
    Jasxx napisał:

Instalacja piorunochronu uwaruknowana jest od regionu w jakim się mieszka. Po tegorocznych burzach chyba będzie nakaz ich instalowania w całej Polsce.

Nie od regionu tylko od zdrowego rozsądku. Jak ktoś chce się czuć bezpiecznie podczas burzy to założy instalację odgromową.

A nakazu raczej nie będzie. Nie każdy to rozumie.

Pioruny nie uderzają w najwyższe obiekty, one uderzają również w samochód na parkingu koło 10 piętrowego bloku, w dziewczynę pod pałacem kultury, trzepak na osiedlu czy nawet krzak w lesie.
  • #12 6859683
    forestx
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 494
    Rady pod tytułem "porozłączaj wszystko" niewiele się przydadzą kiedy walnie w nocy. Dwa tygodnie temu pojedyncze wyładowanie o piątej rano uwaliło mi 14 modemów. Z rzeczy śmiesznych: walnęło, obudziłem się, patrzę za okno i widzę, że słoneczko świeci - chmurka przyszła po paru minutkach.
    Ja się ubezpieczyłem, 200zł rocznie i święty spokój.

Podsumowanie tematu

✨ Bliskie uderzenie pioruna może uszkodzić urządzenia podłączone do sieci LAN i antenowej nie tylko przez bezpośredni przepływ prądu, ale przede wszystkim przez indukowane wysokie napięcia powstałe w wyniku silnego pola elektromagnetycznego (LEMP). Nawet przy odłączonym zasilaniu i zastosowaniu przepięciówek, energia indukowana w przewodach Ethernet, telefonicznych i antenowych może przebić transformatory separujące i uszkodzić elektronikę. Zaleca się rozłączanie wszystkich kabli zewnętrznych podczas burzy oraz stosowanie zabezpieczeń przeciwprzepięciowych z prawidłowym uziemieniem. Instalacja piorunochronu i systemów ekwipotencjalizacji (połączenia wyrównawcze, sieć masy budynku) znacząco minimalizuje ryzyko uszkodzeń. Bezpośrednie uderzenia pioruna mogą powodować poważne zniszczenia, w tym spalenie instalacji i urządzeń RTV/AGD. W praktyce całkowite zabezpieczenie jest trudne, ale możliwe do osiągnięcia przez systematyczne i kompleksowe działania ochronne. Warto również rozważyć ubezpieczenie sprzętu elektronicznego na wypadek strat spowodowanych wyładowaniami atmosferycznymi.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA