irek2 napisał: maksymalne napiecie zasilania +-18V nie pozwoli osiagnac nawet 20W/4omach. Jak sie to pusci w mostek na 4omy to moze bedzie to z 60W.
To juz lepiej kupic tanszy i mocniejszy TDA2050 i sie nie meczyc z jakimis tranzystorami.
tda 2050 nie jest tańszy , nawet "tak normalnie", a tda 2030A można kupić nawet "na wagę", ja se kiedyś kupiłem zapas po 1zł
przy +/- 15V z takiego mostka dostawałem okrągłe 100 W na 3,8 ohm, bez problemów i nie raz
ale:
rezystory BE dawałem 2x2,2 ohm lub 3,3 ohm /1W
kondsatorów takie co wysyła jabel to co najwyżej można użyć jako bloking m-dzy stopniami albo do regulatorów barwy (ja to wywalam od razu do kubła, ich Pr-ki to samo), kumpel klecił właśnie na tym mostek od jobla i wzbudzało się jak głupie, jak wypieprzyłem te ferryciaki i dałem prawdziwe kondensatory (do scieżek, pod płytką, na krótko) jak ręką odjął. I wcale nie muszą być zaraz mkt
jeśli masz prawie 40 V zasilania pod obciążeniem, to za dużo, pewnie uszkodziłeś kość
daj porządne 220nF (elektrolit blokujący zasilanie przy płytce też oblukaj czy nie felerny)
zmniejsz zasilanie - starczy wsadzić ze 6 lub więcej diód paroamperowych po gretzu coby na nich spadek napięcia o parę wolt się zrobił
wydłub tranzystory i od razu wywal
podmien kość
obmacaj tak jak Ci Mmarek radził, jak jest pół zasilania na wy kości:
podepnij obciązenie - głośnik 16 ohm albo rezystor mocy (np 24R/8W, jako odsłuch równolegle słuchawka - najlepsza stara polska od TPSA,idiotenzicher -w szereg z rezystorem np 1kOhm coby nie charczała od przeciązena) , zewrzyj te oporki 1no ohmowe. Powinno grać. Jak nie - macaj diody lub szukaj "czeskiego " błedu , jak gada, "odzwierasz" rezystory , montujesz tranzystory i tyle. To chodzi na byle G.... aby tylko napięcie CE i prąd kolektora i Ptot były wystarczające
ps,
jak nie zmniejszysz zasilania, bez tranzystorów końcowych nawet idealnie sprawna kość ma prawo eksplodować
przy uruchamianiu w szereg z + zasilania wsadź żarówkę np 40 W, jak przciążenie - świeci, tranzystory ratuje, te co miałeś wywal