logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jabel 35, wystartował bez bez problemów i nagle poległ

baans 22 Mar 2006 21:42 1934 11
REKLAMA
  • #1 2445805
    baans
    Poziom 2  
    Witam
    Mam problem z j 35 złożyłem wzmacniacz stereo na tym układzie, jeden kanał jak na razie chodzi drugi też chodził do czasu. Przy normalnej pracy wzmacniacza przepaliło bezpieczniki, tranzystory mocy 2n3055 sie przepaliły, wymieniłem na nowe ale nadal mam amperaż na bezpieczniku zbyt wysoki, tranzystory t4 t8 t9 są dobre sprawdziłem, co może powodować ten problem, co mogło sie jeszcze przepalić??
  • REKLAMA
  • #3 2445861
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 837
    A sprawdzałeś inne elementy, płytkę drukowaną czy nie ma przypadkiem jakichkolwiek zwarć, a nawet ewentualne błędy w montażu? Może dały o sobie znać jakieś wady zasilacza lub podczas pracy mogło wystąpić krótkotrwałe zwarcie w układzie. Powodów jest dużo. W moim przypadku powodem zniszczeń były idealnie prozwierane tranzystory już wewnątrz obudowy. A ustawiałeś też ten wzmacniacz?
  • REKLAMA
  • #5 2449325
    baans
    Poziom 2  
    nie da sie ustawic pradu spoczynkowego bo jak wymienie tranzystory mocy i w bz1 przyloze amperomierz to przepala bz2
    juz w ten sposub spalilem 4 2n3055 :(

Dodano po 13 [minuty]:

w sumie to złożyłem już trzy takie układy i nie miałem żadnych problemów, ten jeden mi padł bez przyczyny wiekszej, możliwe jest że to wina sugnału bo puściłem na ten kanał sunał z kanału subwofera z karty dzwiekowej Creativa??

Dodano po 3 [minuty]:

no i płytkę też przepatrzyłem bo miałem już ze wcześniejszym taki problem że lut pścił
  • REKLAMA
  • #6 2449642
    atomus2003
    Poziom 17  
    Ocena: 35
    Witam
    Jeśli chodzi o zabezpieczenie to robisz duży błąd nie wstawiając np. dwóch samochodowych żarówek przykładowo 21W/12V.
    W chwili testowania końcówki podajesz napięcie zasilania ±12V, a nie jak piszą bodajże ±35V czy coś ok.
    W ten sposób sprawdzasz na którym zasilaniu jest zwarcie lub zbyt wysoki pobór prądu. Wejście wzmacniacza zwarte do masy, a na wyjściu np. żarówka 21W/12V + miernik.
    Ja w ten sposób uruchomiłem już 6 takich końcówek mocy i żadnego 2N3055 nie wypaliłem, a miałem z 3 końcówkami problemy.
    Naprawde polecam ten sposób.
    Daj znać jak zachowywały się żarówki (która mocniej świeciła na lini + czy - zasilania) i czy paliło Ci obydwa 2N3055 czy tylko 1, to coś spróbujemy więcej zdziałać.
    Pozdrawiam
  • #7 2451654
    darkone
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    pisalem to juz ze 100razy. Nie czytajcie tej instrukcji ktora jest felerna. POTENCJOMETR, odpowiedzialny za prąd ustaw na srodku, NIE TAK JAK W INSTRUKCJI na najnizsza wartosc bo ci sie rezystory przepalą. Tranzystory sterujące T8 i T9 zmien na BD911 BD912, tranzystory mocy na 2N3773 daj dodatkowy kondensator między kolektor i bazę w T8 o wartości równej C7, kondensator C6 -150pF. po takim zabiegu sprawdzasz sciezki, ustawiasz prąd spoczynkowy na od 60mA-90mA (max100mA) proponuje walsnie 80-90mA. ustawiasz napiecie na wyjsciu i cieszysz sie z J35 :)
  • REKLAMA
  • #8 2453479
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    potencjometr od pradu spoczynkowego przy uruchamianiu zawsze ustawia sie w skrajnej pozycji tak aby prad byl zerowy.
  • #9 2453515
    darkone
    Poziom 23  
    Ocena: 10
    irek2: wierz mi, na skrajnej pozycji moze miec ponad amper a w srodku jest kolo 20mA, nie wiem czemu tak sie dzieje ale doswiadczylem tego paląc rezystory i tranzystory. jak przekrece max w prawo to jest cos ponad 1A a jak przekrece max w lewo to jest 5A nawet (u mnie tak jest). takze srodek to dobra wyjscie
  • #10 2878312
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 837
    Z tymi ustawieniami prądu spoczynkowego to wcale nie jest tak fajnie. Włąśnie trafiła mi się taka sytuacja, że w jednym zestawie skrajne położenie potencometru daje jakieś 4A a w drugim 1A, tranzystory mocy KD503 o współczynnikach wzmocnienia 21-24. Dodatkowo jeden pracuje jak napisali w instrukcji a drugi nie wzmacnia prawidłowo, tzn jak dam prąd spoczynkowy na 2A to jest dobrze - poza olbrzymimi stratami, a jak dam te 100mA, a nawet 200mA to przy pojawianiu sie sygnału słychać jakby silną szpilkę w momencie znacznego wzrostu amplitudy sygnału. Jak brak sygnału i zalecany prąd spoczynkowy to czasmi można zaobserwować obecność takich szpilek z częstotliwością ok 1Hz, Tranzystory mocy są zimne. Co z tym zrobić? Dobrać tranzystory sterujące na większe wzmocnienie? Myślę o tych BD135/136.
  • #11 3292188
    pawel6667
    Poziom 11  
    Podczas uruchamiania wzmaka tez mialem ustawiony potencjometr R15 na skrajna wartosc i po podlaczeniu zasilania walnely bezpieczniki :(
  • #12 3314891
    hedonity
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    uważajcie - ja kiedyś popaliłem kilka kd 502 a okazało się że potencjometry montazowe były takie felerne że ślizgacz nie dotykał do ścieżki. Nigdy nie miałem z jabelem problemów ale ten kit przekląłem ...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy wzmacniacza stereo na układzie Jabel 35, w którym jeden kanał działał poprawnie, a drugi po pewnym czasie spowodował przepalenie bezpieczników i tranzystorów mocy 2N3055. Pomimo wymiany tranzystorów problem z nadmiernym poborem prądu i przepalaniem bezpieczników nadal występuje. Dyskusja wskazuje na konieczność sprawdzenia zasilania, obecności obciążenia (głośników), poprawności montażu i braku zwarć na płytce drukowanej. Zalecane jest ustawienie prądu spoczynkowego na poziomie 60-100 mA, najlepiej około 80-90 mA, z potencjometrem ustawionym w środku, a nie na skrajnych pozycjach, które mogą powodować nadmierny prąd i uszkodzenia elementów. Sugerowane jest także zastosowanie tranzystorów sterujących BD911/BD912 zamiast oryginalnych, tranzystorów mocy 2N3773 zamiast 2N3055 oraz dodanie kondensatorów filtrujących (np. między kolektor i bazę tranzystora T8). Wskazano również na możliwość uszkodzenia potencjometrów montażowych, które mogą powodować błędne ustawienia prądu. Dodatkowo, podczas testów warto stosować zabezpieczenia w postaci żarówek samochodowych 21W/12V w celu ograniczenia prądu i wykrycia zwarć. Problemy mogą wynikać także z nieprawidłowego sygnału wejściowego, np. z karty dźwiękowej Creative. Wzmacniacz wymaga starannego ustawienia i kontroli parametrów, aby uniknąć uszkodzeń tranzystorów i bezpieczników.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA