logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Domofon Cyfral - jak podłączyć konwerter do otwierania drzwi?

kaeltaz 04 Wrz 2009 22:00 8787 12
REKLAMA
  • #1 6980964
    kaeltaz
    Poziom 16  
    Ocena: 511
    Witam chciałbym wykonać prosty układzik, który otwierałby drzwi w klatce schodowej. Coś podobnego do prezentowanego teraz na stronie głównej.
    Problemem okazał się jednak mój domofon podłączony instalacją dwu-przewodową. Centralka domofonowa jest firmy Cyfral - analogowa, a schemat unifona taki:
    http://www.cyfral.pl/cyfral/Zip/smt.jpg
    Czy jest możliwość wykonania w takiej instalacji "konwertera" :), który na wyjściu miałby wyprowadzone poszczególne sygnały wybierania (dzwonek) i elektrozaczepu. Czy jest możliwość wykonania takiego czegoś?
    wiem że jak złącze kabelki zasilania to otwiera się elektrozaczep i herczy głośnik w centralce. Wie ktoś czy przy wywołaniu da się bez podnoszenia słuchawki włączyć elektrozaczep. Potrzebny mi jest tylko rozdział na te dwie funkcje. Czy taka ingerencja w domofon mu nie zaszkodzi.
    Pozdrawiam.
    /Poprawiłem tytuł i pisownię, mod prezeswal/.

-------------------------------------------------------------

Rozumiem że nie da się nic zrobić bo nikt nie odpisuje. Pomyślałem teraz a może by wykorzystać jakiś miernik napięcia bo przy wywołaniu napięcie się podnosi ale co z otwieraniem drzwi
  • REKLAMA
  • #2 6984662
    tomaszgab
    Poziom 27  
    Ocena: 51
    Zmierz do jakiego jakiego napięcia jest przy wywołaniu.Potem dobierzemy mini przekaźnik chyba wystarczą dwa niezależne styki
  • REKLAMA
  • #3 6986777
    kaeltaz
    Poziom 16  
    Witam normalne napięcie to ok. 7.7v a przy wywołaniu jest ok.9v tyle że musi być duży prąd bo poczułem trochę przy mierzeniu. Jak teraz zrobić sygnał żeby szedł do atmegi8.
    Zobaczyłem że przy zwarciu elektrozaczep się otwiera ale czy jest to dobre rozwiązanie czy zrobić może jakiś układzik jak w schemacie unifonu powyżej.
  • #4 6986860
    tomaszgab
    Poziom 27  
    Czy my się dobrze rozumiemy,ja rozumiem tak.Słuchawka wisi,ktoś z dołu dzwoni i bez podnoszenia słuchawki chcesz aby elektrozaczep otwierał się przez parę sekund.
  • REKLAMA
  • #5 6987168
    prezeswal
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 176
    kaeltaz napisał:
    normalne napięcie to ok. 7.7v a przy wywołaniu jest ok.9v tyle że musi być duży prąd bo poczułem trochę przy mierzeniu.

Szanowny Kolego!
    Lepiej narysuj kompletny schemat (cały domofon, zasilacz, "elektrozaczep", itd.). To bardzo dziwne, że poczułeś "duży prąd" przy mierzeniu napięcia o tej wartości.
    Pozdrawiam.
  • #6 6987232
    kaeltaz
    Poziom 16  
    tomaszgab Rozumiemy się z tym że otwarcie nastąpi po wciśnięciu "kodu" to znaczy kombinacja wciśnięć przycisku wywołania na centralce.
    prezeswal nie potrzeba nic rysować to po prostu domofon z instalacją dwużyłową co w tym stylu http://www.cyfral.pl/cyfral/c10.htm schemat http://www.cyfral.pl/cyfral/zip/centrala.jpg.

Więcej informacji na http://www.cyfral.pl/cyfral/Zip/InstrTD-6%28SMD%29.pdf
  • #7 6989700
    tomaszgab
    Poziom 27  
    Jasniej,co rozumiesz "otwarcie nastąpi po wciśnięciu "kodu" to znaczy kombinacja wciśnięć przycisku.Czy otwarcie ma nastąpić po np.trzech naciśnięciach przycisku wywołania.
  • #9 6992898
    tomaszgab
    Poziom 27  
    ....Amen,,,,,,,,,,,,,
  • #10 6994687
    kaeltaz
    Poziom 16  
    Co to znaczy Amen. Co To znaczy że nikt nie ma pomysłu ja jestem zielony w te klocki. Mogę coś z grubsza narysować ale wiem że to i tak będzie źle. Niby takie proste a nikt nie chce pomóc. Jak zrobić układ który podczas gdy napięcie wynosi ok. 7,7v nic nie robił a gdy pojawi się napięcie ok 9v to poda sygnał do mikroprocesora. Nie wiem nawet ile można dać v do wejścia sygnałowego(czy jakoś tak).Nie wiem może jakieś tranzystory czy coś. Przecież już kilka rzeczy ustaliliśmy chyba nie zostawimy tego tak co nie.

Dodano po 8 [minuty]:

tomaszgab wiąże z tobą wielkie szanse na pomoc
  • #11 6995016
    tomaszgab
    Poziom 27  
    Są tu mądrzejsi tu odemnie.Ale ja to bym widział tak.Na początku musi być licznik np.4017 /on ustala po ilu ma być naciśnięć/ i on by włączał przekażnik a on zwierałby przycisk elektrozaczepu i rozłączał sw1.Jedno pytanie ,czy jeżeli włączasz przycisk i puścisz to elektrozaczep otwiera przez parę sekund czy jeżeli puścisz przycisk to i elektrozaczep się wyłącza.
  • REKLAMA
  • #12 6995343
    kaeltaz
    Poziom 16  
    Elektro zaczep puszcza zaraz po puszczeniu przycisku.
    Obrazek mojego poglądu:Domofon Cyfral - jak podłączyć konwerter do otwierania drzwi?.

NIE chce ingerować w domofon. Moja wersja jest chyba nawet łatwiejsza.Teraz tylko jak wykonać wykrywanie napięcia i układ wykonujący

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości wykonania układu konwertera do domofonu Cyfral z instalacją dwuprzewodową, który umożliwiłby otwieranie drzwi bez podnoszenia słuchawki. Domofon jest analogowy, a schemat unifonu i centrali dostępny jest na stronie producenta. Problem polega na rozdzieleniu sygnałów dzwonka (wywołania) i elektrozaczepu, przy czym napięcie w stanie spoczynku wynosi około 7,7 V, a podczas wywołania około 9 V, z dużym prądem. Propozycje rozwiązań obejmują zastosowanie mini przekaźników do rozdzielenia sygnałów oraz wykorzystanie układu licznikowego 4017 do sterowania przekaźnikiem, który zwierałby przycisk elektrozaczepu na określony czas. Elektrozaczep zwalnia natychmiast po zwolnieniu przycisku. Autor chce uniknąć ingerencji w oryginalny domofon i szuka sposobu na wykrycie zmiany napięcia i generowanie sygnału do mikroprocesora (np. Atmega8). Dyskusja wskazuje na potrzebę precyzyjnego schematu i zastosowania elementów takich jak tranzystory, przekaźniki i układy cyfrowe do realizacji funkcji otwierania drzwi na podstawie kombinacji naciśnięć przycisku wywołania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA