logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polonez 2.0 - Jaką skrzynię biegów zastosować do zmiany przełożenia?

[-wojas-] 10 Cze 2004 19:02 10717 18
REKLAMA
  • #1 685246
    [-wojas-]
    Poziom 19  
    Ocena: 26
    Witam

mam pytanie czy może ktoś z forumowiczów posiada taki samochód i jeśli tak to jaką skrzynie ma załorzoną bo ta orginalna polonezowska jest niesamowicie wolna (dokładnie pięty bieg niebardzo różni się od czwórki)
    niemam poloneza tylko zespół napędowy z poldka wsadziłem do innej fury
    ew. może ktoś wie jak można by w wmiare prosty sposób zmienić przełorzenie na piątym biegu ????????
  • REKLAMA
  • #2 686671
    piochuxl
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    a coś więcej ? poldki 2000 wychodziły z dwoma jednostkami od fiata mijafiori i od forda taunusa. Jeśli to silnik od taunusa odpowiedz prosta skrzynia od taunusa sierry itp by pasowała jeśli mijafiori to gorzej bo nie jest to skrzynia taka jak orginał w poldku jak co mam taką skrzynię 5 biegów bez obudowy tj w częściach a co do wolności? nie pomyliło ci się to było bardzo dynamiczne może dyferencjał jest niedopasowany?
  • #3 687075
    [-wojas-]
    Poziom 19  
    o silniku moge powiedzieć że obłorzony jest czujnikami no i ma wielopunktowy wtrysk ,przepływomierz itd,itp, jak wo w wielopunkcie DOHC rozrząd napędzany paskiem
    a propo skrzyni to masz skrzynie co pasuje do orginalnej obudowy od poldka ??
    mam skrzynie od tego silnika on jest inna niż w polonezie jest jakieś 5cm dłuższa może więcej i drążek zmiany biegów jest bardziej z tyłu
  • #4 688253
    JACU626

Poziom 28  
    Ocena: 621
    Ta czytam i dalej nie wiem od czego masz silnik?? Polonezy wychodziły seryjnie z silnikiem dohc fiata i były na gazniku nie na wtrysku i to jeszcze wielopunktowym??
    Konto firmowe:
    FHU JACU KARCHERSERWIS
    LWOWSKA 41, Sandomierz, 27-600 | Tel.: 604XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://WWW.KARCHERSERWIS.PL
  • #5 688271
    piochuxl
    Poziom 20  
    Mam orginalną od takiego auta a ty masz silnik DOHC od forda Taunusa mocny ale awaryjny silniczek a co do wtrysku? niekoniecznie w nim gażnik tez jest rozbudowany
  • #6 688317
    [-wojas-]
    Poziom 19  
    przyjrzałem się dokładniej i na bloku pisze FIAT takrze to chyba silnik z fiata :P nie z forda
    no i jest wtrysk wielopunktowy a w księżkach i na wszystkich stronach pisze że on powinien mieć gaźnik a ma wtrysk bosha
    ale to nie o tym miało być
    ja kce się dowiedzieć czy jest jakaś szybsza skrzynia biegów do tego silnika żeby wymiary miała takie same jak orginał z poldka 1,5l bo takom mam teras załorzoną i do takiej wszystko jusz dopasowałem
  • REKLAMA
  • #7 688542
    piochuxl
    Poziom 20  
    Napisz mi z której strony masz rozrusznik? kierowcy czy pasażera do silnika fiatowskiego NIE pASUJE ORGINALNA SKRZYNIA jest inny układ na kielichu grubszy wałek sprzęgłowy i odrobinkę krótszy a silnik faktycznie fiatowskie montowane były na gażniku może to nie był orginał?Acha rozrusznik mi powie czy masz silnik od mijafiorki
  • #9 688956
    val
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Jeżeli masz go na wtrysku i pasuje do poldka to silnik jest od Argenty. Wszystkie późniejsze Fiaty miały wydech po drugiej stronie.Skrzynia o której piszesz pochodzi od fiata mirafiori,powinna idealnie pasować do silnika.Podobno kielich od skrzyni fiata 131,132,argenta pasuje do skrzyni poldka,a że jest dłuzszy to dobrze bo wał od poldka jest krótszy więc w sumie wychodzi tak samo.Miałem układ: silnik-skrzynia -wał fiata+most poloneza efekt jak u Ciebie.Rada:Wstaw skrzynię fiata i szukaj dyfra 4,1 będziesz miał i kopa i prędkość.
  • REKLAMA
  • #10 689200
    [-wojas-]
    Poziom 19  
    skrzynie mam zwykłą od poldka ale obudowe sprzęgła mam zastępczą ktura pasuje do skrzyni i da się ją przykręcić do silnika i rozrusznik w niej jest po lewej stronie pod kolektorem ssącym a z prawej wydech klasycznie jak w poldku
    val dyfer i biegi od 1 do 4 pasują mi tylko orginał skrzyni w polonezie ma minimalnie większe przełorzenie na piątym biegu w porównaniu do czwartego i tu jest bul bo jak pakuje piątke to jade praktycznie jak na czwórce boroty silnika spadają minimalnie
  • REKLAMA
  • #11 689402
    piochuxl
    Poziom 20  
    Cytat:
    Podobno kielich od skrzyni fiata 131,132,argenta pasuje do skrzyni poldka,a że jest dłuzszy to dobrze bo wał od poldka jest krótszy więc w sumie wychodzi tak samo

Nie pasuje niestety mi została skrzynia i chciałem założyć do poldka nie pasowała a co do silnika faktycznie to może być argenta ale proponuję najpierw wymienić dyferencjał masz taki który ma złe przełożenie.
  • #12 689778
    val
    Poziom 12  
    Skrzynią nic nie wykombinujesz bo poldek ma 5bieg 0,803 a fiat 2.0 ma 0,87 czyli jeszcze wolniejszy.Nie ma skrzyni do p z przełożeniem 5ki mniejszym niż 0,8.Jeżeli przy 3000 na 5 masz 120/h to jest optymalnie i nic nie ulepszysz,to nie rakieta.Jak nie to masz dyfer 3,9 i nie ma pary do bujania.Zmień na 4,1 jak wykombinował producent, on wiedział co robi
  • #13 690058
    [-wojas-]
    Poziom 19  
    tylko z dyfrem jest o tyle problem że go niemam :P
    a silniczek załorzyłem do opla rekorda E1 i niewiem czy znajdzie się dyfer z innym przełorzeniem
    a oprucz tego to wiecie z jakiego samochody jest ten silnik przyjrzałem się na blok i tam jest takimi małymi literkami napisane FIAT tylko jaki ?? bo nigdzie niemoge znaleść wersji dohc z wtryskiem !!
  • #14 690108
    Artwin
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Silnik jest od Fiata,,ARGENTY''.I czytaj posty nie śpij.!
  • #15 690401
    val
    Poziom 12  
    Jak chcesz się upewnić jaki to model fiata to odczytaj numer z tabliczki.Jest obok uchwytu mocującego do nadwozia pod kolektorem ssącym obok "centralki smarowania".Powinno być 132 C3.000 i numer kolejny silnika(masz go w dowodzie)
  • #16 693374
    piter75
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    co do za ''długiej'' skrzyni to poldki 2.0 faktycznie tak mialy
    lewarek od biegow byl w innym miejscu niz przy silniku 1.5/1.6
    byl przesuniety do tylu i stał pionowo a nie skosnie...
  • #17 4182529
    TurekGt
    Poziom 1  
    Cześć wszystkim. Kupiłem poldka z '85 i chcę wrzócić silnik 2,0 z forda sierry. Jak mam to zrobić. Potrzebuje dokładne informacje co do mocowania silnika.
  • #19 4892660
    daszynspi
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Ja miałem 2000l pasuje od fiata 132 mam komplet skrzynie i inne, skrzynia najlepsza od 132

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy doboru skrzyni biegów do silnika 2.0 montowanego w Polonezie lub innym pojeździe, z naciskiem na poprawę przełożeń, zwłaszcza piątego biegu, który w oryginalnej skrzyni Poloneza jest zbyt "wolny" i nie różni się znacząco od czwartego. Silnik jest identyfikowany jako Fiat 2.0 DOHC z wielopunktowym wtryskiem Boscha, prawdopodobnie z modelu Fiat Argenta, a nie Ford Taunus, co potwierdza oznaczenie na bloku silnika. Oryginalna skrzynia Poloneza nie pasuje bezpośrednio do tego silnika ze względu na różnice w układzie kielicha sprzęgłowego i długości wałka sprzęgłowego. Proponowane rozwiązania to zastosowanie skrzyni biegów od Fiata 131, 132 lub Argenta, które mają kompatybilny kielich i są dłuższe, co może korzystnie wpłynąć na przełożenia. Kluczową kwestią jest również dobór odpowiedniego dyferencjału – zalecany jest dyferencjał o przełożeniu około 4,1 zamiast standardowego 3,9, co poprawi dynamikę i prędkość pojazdu. Wymiana samej skrzyni biegów bez zmiany dyferencjału nie przyniesie oczekiwanych efektów. Autor posiada silnik zamontowany w Oplu Rekordzie E1, co komplikuje dobór dyferencjału, gdyż nie jest on oryginalny dla Poloneza. Dodatkowo zwrócono uwagę na różnice w położeniu lewarka zmiany biegów w skrzyniach 2.0 w porównaniu do 1.5/1.6. Podsumowując, najlepszym rozwiązaniem jest zastosowanie skrzyni od Fiata 132 z dyferencjałem o przełożeniu 4,1 oraz ewentualna modyfikacja mostu napędowego, aby uzyskać lepsze przełożenia i dynamikę jazdy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA