logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Astra G 1,6 16 V Problem z EGR po czyszczeniu przepustnicy

asterix27 14 Paź 2009 00:00 5124 20
REKLAMA
  • #1 7125951
    asterix27
    Poziom 19  
    Ocena: 36
    Problem dotyczy samochodu: Astra G 1,6 16 V Z16XE, 2003 r.

Czy wyczyszczenie przepustnicy może mieć wpływ na zawór EGR ? Czy jej wyczyszczenie mogło zmienić ciśnienie w układzie tak że teraz są problemy z EGR ?
    Otóż przy okazji wymiany rozrządu mechanik przeczyścił mi przepustnicę. Od tej pory zdarzyło się kilka razy że samochód mi zgasł na wolnych obrotach podczas jazdy
    (np. przy redukcji biegu). Wcześniej (przed czyszczeniem przepustnicy) takie sytuacje nie miały miejsca. Krokowy ani EGR nie był czyszczony. Błędy wskazują na EGR.

P0400 Exhaust Gas Recirculation Circuit Range/Performance... Not DetectedInterrupted

“Intake air temperature is greater than -20 °C (-4 °F)
    The control unit recognises a difference between desired and actual value of exhaust gas recirculation valve position sensor greater than 5 % .
    Effect:

Exhaust gas recirculation valve is switched off
    Concerned Terminals:
    21, 28, 30, 62 (X72)”

Dziwna sytuacja bo zaczęło się to po wizycie u mechanika w której był wymieniony rozrząd i wyczyszczona przepustnica. Od razu jak tylko od niego wyjechałem wydawało mi się ze samochód nie chodzi już tak samo, jakby lekko szarpie przy większym obciążeniu.

Czy to nie jest czasami tak że należy po czyszczeniu przepustnicy dokonać jej adaptacji za pomocą softu ? Z tego co wiem w niektórych VW tak się właśnie robi, nie wiem jak jest tu.
  • REKLAMA
  • #2 7125968
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 7126374
    asterix27
    Poziom 19  
    Nie wiem czy tam jest krokowy czy nie. Samochód mam od niedawna a są różne opinie, jedni mówią że jest, inni że nie ma, więc dowiedziałem się właśnie że nie ma. Widać Z16XE nie ma krokowego i dobrze. Co do paska rozrządu to nie wiem o czym mówisz i co to ma wspólnego z przepustnicą ??? Napisałem tylko że przy okazji wymiany paska wyczyścił przepustnicę. Z paskiem jest wszystko ok. Samochód jeździ bez zarzutu. Sorry, ale Twoja wypowiedź jest lamerska.

Tu zawór EGR jest sterowany elektronicznie a nie hydraulicznie. Co by się stało gdyby go fizycznie odłączyć (odpiąć od niego kabelki) ? Czy to nie zadziała tak jak zaślepienie EGRa sterowanego hydraulicznie ?. Odpiąć go fizycznie lub nie kasować błędu informującego o jego wyłączeniu. Gaśnięcie samochodu następuje tylko w momencie gdy zawór EGR jest wyłączany przez jednostkę sterującą i pojawia się błąd. Gdy już jest wyłączony, wygląda na to że jest ok.

Pomijając kwestię ochrony środowiska, czy wyłączenie tego zaworu będzie miało jakieś negatywne skutki: utrata mocy przez samochód, większe spalanie itp.
  • REKLAMA
  • #4 7126636
    amm212
    Poziom 17  
    Ocena: 142
    ODKRĘĆ EGR I ZOBACZ JAK CZY SIE RUSZA JEZELI NIE TO GO WYCZYSC
  • REKLAMA
  • #5 7126700
    asterix27
    Poziom 19  
    Ja go oczywiście przeczyszczę, tylko nie mam teraz na to czasu więc zapytałem o tymczasowe rozwiązanie z jego odłączeniem (jak w poprzednim poście). Proszę o odpowiedź na to konkretne zapytanie.
  • #6 7164975
    vini78
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Ja zaślepiłem w moim autku recyrkulacje spalin.Nie ruszałem zaworu bo jest w kolektorze ssącym powietrza. W kołnierz poprostu wstawiłem zaślepke z blachy. Jednak posiadam starego diesla bez kompa. W moim przypadku nie widzę różnicy.A zaslepke wstawilem iz caly kolektor mialem usyfiony sadzą. Podejrzewam ze zawór nie dzialal poprawnie i nie domykal sie wiec go zaslepilem.Teoretycznie nie powinno mieć to wpływu na nic poza emisją spalin. Jednak w przypadku gdy komp steruje wszystkim myśle ze to moze mieć wpływ. Generalnie powrót spalin powinien sie otwierać przy ciepłym silniku i tylko przy niskich obrotach. Obniza to temperature spalania i zmniejsza emisje NOx. MOzesz zajrzeć na strone ponizej. INteresowalem sie tym tematem i kolega jeden tu opisuje swoj przypadek:Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • #7 7166084
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 7183111
    wladek_999
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    witam
    posiadam astre 1.6 16v benzyna 2001 - miałem u siebie ciekawy problem z EGR i może ci moje wskazówki pomogą
    auto również traciło obroty na "luzie" i gasło - po wyczyszczeniu przepustnicy problem zmniejszył się ale to wciąż nie było to - w końcu rozebrałem EGR i okazało się iż pod grzybkiem zbierały się kamyczki które powodowały niemożność zamknięcia się EGR-a - płaskim śrubokrętem wydłubałem owe kamyczki i fura jeździła pięknie - problem pojawiał się co jakieś 300km także woziłem ze sobą narzędzia i w razie awarii szybko znowu wydłubywałem te kamyczki - sam proces wyciągnięcia EGR-a i zamontowania go to jakieś 15min - w końcu nadszedł czas przeglądu i okazało się że tylni tłumik jest do wymiany i że pełno w nim śmiecia a owe śmiecie to były właśnie te kamyczki które mi blokowały EGR. Po wymianie tłumika problem z EGR zniknął ;p - rada - jeśli go zaślepisz będziesz miał błąd z komputera i być może nie przejdziesz przez to przeglądu, w mojej astrze nie ma jako takiego silniczka krokowego
  • #9 7183135
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 7183629
    autoas
    Poziom 42  
    Ocena: 3909
    Ten cały temat to takie pierdy że ho, ho.
    Wypowiedź tygodnia: "Tu zawór EGR jest sterowany elektronicznie a nie hydraulicznie."
    Dlaczego ten temat jeszcze "żyje"?
  • #11 7183691
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 7183698
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 7183856
    wladek_999
    Poziom 10  
    widzę kolega owik bardzo wprowadzony w temat i musiał wiele książek przeczytać - no to dodam jeszcze parę spostrzeżeń z użytku mojej astry choć ja tylu książek o niej nie przeczytałem - otóż - najczęściej awaria EGR-a zdarzała się przy jeździe na autostradzie z dużą prędkością i nagłym puszczeniu gazu i pozostawieniu auta na tzw. "hamowaniu za pomocą silnika" - czy mnie się tylko wydaje czy tam na ułamek sekundy nie powstaje podciśnienie wtedy w układzie wylotowym?? i jak to możliwe że u mnie awaria EGR-a zaczęła następować dokładnie w momencie przerdzewienia wydechu (dziura i proces drastycznego rdzewienia układu) - i skąd te kamyczki się brały w moim EGR? z silnika? - szkoda tylko że po wymianie wydechu EGR działa bez zarzutu ;p
  • #14 7183881
    trans-serwis
    Poziom 39  
    Ocena: 2254
    pierdu pierdu.
  • #15 7183887
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #16 7183897
    trans-serwis
    Poziom 39  
    Ocena: 2254
    Kolego owik nie zgadzam się z tobą. Bardzo dobrze że kolega władek opisał ten przypadek bo napewno inni forumowicze na tym skorzystają. Przecież po to jest to forum.
  • #17 7183913
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #18 7184009
    wladek_999
    Poziom 10  
    takie spostrzeżenie - myślałem że forum jest po to by się wymieniać informacjami oraz by ewentualnie podpowiadać innym jak rozwiązać ich problem - może kolega owik w takim razie napisał by konkretnie jak autor tego posta ma rozwiązać swój problem bo ja wiem jak denerwujące jest stanie na światłach gdy ci auto ciągle gaśnie a reszta za tobą na ciebie trąbi - i chętnie przeczytał bym konkretne "naukowe" wytłumaczenie mojego przypadku skoro moje spostrzeżenia są kompletnymi bzdurami - dodam tylko że o falowaniu obrotów w astrach naczytałem się sporo na różnych forach ale jakoś nikt nie potrafił napisać konkretnego rozwiązania wiec może kolega owik uraczył by nas tym

aha - i jaka kasa z postu - co ty facet to przedszkole jakieś ??
  • #19 7184016
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #20 7184488
    autoas
    Poziom 42  
    Ocena: 3909
    "Dziwna sytuacja bo zaczęło się to po wizycie u mechanika w której był wymieniony rozrząd i wyczyszczona przepustnica. Od razu jak tylko od niego wyjechałem wydawało mi się ze samochód nie chodzi już tak samo, jakby lekko szarpie przy większym obciążeniu."
    To był cytat z pierwszego listu, potem zaraz padła konkretna podpowiedź i co z tego wynikło?????
    Jałowe pytania -typu nie masz racji, moja racja jest bardziej mojsza niż twojsza.
    A co autor sprawdził w samochodzie, oprócz sprawdzenia skrzynki pocztowej
    Na szczęście podkreślam na szczęście skończyła się era Opli Kadetów z pięcioma czujnikami i spinaczem
    Wszyscy liczą ze to bedzie "kabelek" lub "czujniczek" i po kłopocie
    Owszem, czasami w podpowiedziach się mylimy (rzadko kiedy opis jest właściwy i wyczerpujący) ale każdy trop trzeba sprawdzić
  • #21 7185818
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6357
    Regulamin pkt. 8.1 - nawet w tym dziale wymagamy podstaw.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy samochodu Opel Astra G 1,6 16V (silnik Z16XE) z 2003 roku, u którego po wyczyszczeniu przepustnicy podczas wymiany rozrządu pojawiły się problemy z zaworem EGR. Objawy to gaśnięcie silnika na wolnych obrotach, zwłaszcza przy redukcji biegu, oraz błędy diagnostyczne P0400 wskazujące na nieprawidłową pracę układu recyrkulacji spalin. Dyskusja wyjaśnia, że silnik ten posiada zmotoryzowaną przepustnicę bez silnika krokowego, a EGR jest sterowany elektronicznie. Czyszczenie przepustnicy może wymagać resetów i kalibracji układu. Zalecane jest sprawdzenie mechanicznej ruchomości zaworu EGR i jego oczyszczenie, gdyż zanieczyszczenia (np. kamyczki) mogą blokować jego prawidłowe działanie. Zaślepienie EGR powoduje pojawienie się błędów i może uniemożliwić przejście przeglądu technicznego. W jednym z przypadków problem z EGR ustąpił po wymianie tylnego tłumika, gdzie znajdowały się zanieczyszczenia zasysane do układu. Wskazano, że EGR powinien działać przy ciepłym silniku i niskich obrotach, obniżając emisję NOx. Dyskusja zawiera także uwagi o konieczności dokładnej diagnostyki i unikania błędnych założeń dotyczących sterowania EGR i przepustnicy w tym modelu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA