logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z obrotami (prawdopodobnie zawór EGR) Opel Astra G 1.6 8v 75km

PonczeKx1776 09 Maj 2024 17:42 840 9
REKLAMA
  • #1 21076001
    PonczeKx1776
    Poziom 2  
    Witam, mam problem z falującymi obrotami w Oplu Astrze g 1.6 benzyna + gaz 8v 75 km. Obroty falują na biegu jałowym, raz są za wysokie raz za niskie (gdy są niskie potrafią spaść poniżej 800 RPM po tym samochód gaśnie). Zaślepienie zaworu nic nie dało. Kupiłem używany EGR, wszystko były dobrze, obroty stały w miejscu, auto jak nowe. Po jakiś 30 minutach obroty znów zaczęły falować i auto znów gasło, albo obroty były za wysokie. Tak jak pisałem wyżej EGR był używany, więc może zbiegiem okoliczności się uszkodził. Jestem zielony w mechanice samochodowej, dopiero zaczynam się tym interesować. Teraz pytania
    - Kupić nowy zawór EGR i sprawdzić czy będzie chodziło
    - Czy jednak może to być inna przyczyna usterki
    Jeśli nie podałem jakiejś informacji to przepraszam, jestem nowy na forum z samochodami.
    Dodam jeszcze że na benzynie jest trochę lepiej niż na gazie, gazownik powiedział że jak uda się naprawić na benzynie to i na gazie będzie dobrze. Pytałem mechanika co to może być to powiedział żebym spróbował jeszcze raz z tym zaworem, jeśli to nie to, mam przyjechać do niego na warsztat (mechanik po znajomości).

Dodano po 3 [minuty]:

Jeszcze zapomniałem dopisać. Mam żółty check engine, po wsadzeniu drugiego EGR (tego co chodził 30 min) check zniknął. Jeszcze dodam że auto straciło na mocy tylko na benzynie, na gazie jest normalnie.

Dodano po 6 [minuty]:

Wyżej się pomyliłem z tymi obrotami, na gazie chodzi lepiej i ma moc a na benzynie jest gorzej. Po wsadzeniu tego 2 EGR wyciszyła się pracą silnika co jest do teraz, natomiast check engine znów się świeci.
  • REKLAMA
  • #2 21076464
    MarcinRKl
    Poziom 30  
    Ocena: 338
    Witam, odczytanie kodu błędu będzie pomocne. Zależy od wersji w Astra G, da się odczytać błędy bez kompa.
    Równie dobrze może być coś innego, niż EGR.
    Demontowałeś coś jeszcze jak wymieniałeś EGR?, odpinałeś kleme akumulatora?.
  • #3 21077424
    PonczeKx1776
    Poziom 2  
    Zmieniałem jeszcze silniczek krokowy, dziś wymieniłem EGR ale jest jeszcze gorzej, trzymał koło 4000 obr. spróbuję zobaczyć te błędy bez tego komputera.

Dodano po 15 [minuty]:

Niestety w Astrze g z 1999 nie da rady sprawdzić kodu błędu bez komputera

Dodano po 2 [minuty]:

Na tym nowym EGRze nie odpinałem klemy jeszcze, zostawię go na noc bez niej. Jeśli to nie pomoże to rano będę miał dostęp do komputera i dam znać jaki kod błędu itp.
  • REKLAMA
  • #4 21077528
    enhanced
    Poziom 43  
    Ocena: 876
    EGR nie zawyży ci obrotów - jedynie zaniży jak nie będzie zamknięty. Więc jak go masz odpiętego od koletktora i jest zamknięty to go zamontuj ale nie podpinaj wtyczki żeby się nie otwierał. No chyba że masz zaślepke to w ogóle po temacie.

Obroty to lewe powietrze - nie masz takiego problemu? Ewentualnie gaz może lecieć mimo pracy na PB. Jeszcze zostaje odpowietrzanie par paliwa.
    Najważniejsze żeby było szczelnie dolot - filtr powietrza.

Przepustnica wraz z kanałem od silnika krokowego czyściutkie?
  • #5 21078204
    PonczeKx1776
    Poziom 2  
    Co do lewego powietrza to nie mam pojęcie, chyba łapie.
    Co do EGR to zaślepiłem go i odłączyłem, jest o wiele lepiej lecz trzyma losowo te obroty. Raz ma 1200, raz 2000, czasami zgaśnie ale to żadko. Da się już w miarę dobrze poruszać (na gazie). Na benzynie troszkę go szarpało na zimnym ale później było w porządku, lecz trzyma on większe obroty niż na gazie.
    Silniczek krokowy został wyczyszczony.
    Nie wyczyściłem kanałów itd., wsadziłem tylko EGR, no i tak jak pisałem oczyściłem silniczek krokowy, nic to nie dało więc zmieniłem na inny lecz wciąż to samo. Dodam jeszcze że przed zmianą z 1 EGRa na 2 silnik zaczął ciszej pracować, wcześniej było słychać takie chrobotanie. Teraz z dźwiękiem jest w porządku. Zaślepienie samo w sobie nic nie dało, ale odłączenie kostki EGRa poprawiło, auto w końcu ma moc, lecz obroty dalej się wachają.

Dodano po 5 [minuty]:

Dostęp do komputera będę miał w poniedziałek dopiero niestety, więc trzeba czekać. Zauważyłem również dziwną rzecz, jak pojadę nim troszkę szybciej, np. pociągnę bardziej 2 bieg lub inny (np. do 4000 obr) check engine znika, lecz później znów wraca. Zapomniałem na noc odpiąć akumulator więc spróbuję to zrobić dziś jak będę miał czas (pewnie zrobię to na noc)

Dodano po 3 [minuty]:

Z tego co wyczytałem w internecie mogą to być następujące powody:
    - przepływomierz (najczęściej)
    - problem z benzyną np. wlać uszlachetniaczy (lecz to nie pomogło)
    - zabrudzenie w przepustnicy lub innych zaworach (nie znam dokładnych nazw)
    - EGR
  • #6 21078758
    enhanced
    Poziom 43  
    Ocena: 876
    EGR masz zaślepionego więc to nie jego wina.
    Przepływomierza nie masz, masz map sensor - bo mowa o 1 punkcie x16szr tak?

Skoro na LPG nie jest idealnie to raczej nie wina PB - jedynie jak by dolewał cały czas PB.

Zabrudzenie przepustnicy tak a idlowymi obrotami steruje właśnie silnik krokowy- tam jest kanalik i jego sprawdzić. A i nie każdy silnik krokowy ma taki sam czubek - przypatrz się.

jaka instalacja LPG? Jak odłączany wtryskiwacz PB ? SPrawdź czy on czasami nie chodzi non stop nawet na LPG - podnieść po odkręceniu obudowę przepustnicy to zobaczysz czy rozpyla czy nie.
  • REKLAMA
  • #7 21078769
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6343
    Panowie, przestańcie dyrdymały wypisywać o brudnych przepustnicach, silniczkach krokowych i przepływomierzach. Trzeba wymienić potencjometr TPS i tyle.
  • #8 21079055
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3468
    Tam się dźwignia od przepustnicy potrafi też przycinać. Nie sama ośka przepustnicy, tyko ta pośrednia.
  • #9 21079341
    PonczeKx1776
    Poziom 2  
    Może to ten potencjometr, albo ta dźwignia. Będę coś w poniedziałek kombinował. Tylko dziwna sprawa bo jak pisałem wcześniej, po wymianie na 2 EGR przez tą godzinę wszystko było w porządku, obroty były normalne itd. nie wiecie czemu mogło tak być?
  • REKLAMA
  • #10 21082314
    PonczeKx1776
    Poziom 2  
    Ogólnie to komputer pokazywał błąd EGR (odślepiałem go, i zapiąłem kostkę do testów).
    Jeszcze pokazało na czujniku temperatury powietrza -30° co zdziwiło mechanika bo prawdopodobnie tego czujnika nie ma.
    Mechanik zauważył brak śrubki na silniczku krokowym. Powiedział, żeby załatwić taką samą śrubkę, jak to nie pomoże to silniczek krokowy jeszcze raz wymienić, jakby to nie pomogło to zostaje cała obudowa z wtryskiem.

Dodano po 4 [godziny] 36 [minuty]:

Właśnie teraz wróciłem do domu, po przejechaniu 50 km. Po tym jak mechanik zruszył przepustnicę (podobno była przyblokowana czymś) obroty wróciły do normy, nie falują, nie gaśnie auto i check engine zniknął. Dokręcę jeszcze tą śrubkę czy co to tam jest od silniczka krokowego. Jeśli falowanie wróci będę stosował się do mechanika (czyli to co napisałem wyżej). Jeśli to nie pomoże to będę kombinował z pomysłami od was, czyli wyczyścić przepustnicę, ten TPS itd.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z falującymi obrotami w Oplu Astrze G 1.6 8v 75 km, które występują na biegu jałowym, z obrotami spadającymi poniżej 800 RPM, co prowadzi do gaśnięcia silnika. Po wymianie zaworu EGR na używany, obroty początkowo ustabilizowały się, ale po 30 minutach problem powrócił. Użytkownik rozważa zakup nowego EGR oraz inne potencjalne przyczyny, takie jak lewy dopływ powietrza, zanieczyszczona przepustnica, czy problemy z silniczkiem krokowym. Po konsultacji z mechanikiem, który zauważył brak śrubki na silniczku krokowym, obroty wróciły do normy po zresetowaniu przepustnicy. Użytkownik planuje dalsze działania w przypadku powrotu problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA