logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przetwornica DC/DC typu Boost Converter- niewłaściwie działa

tomasfrost 15 Paź 2009 15:55 3661 8
REKLAMA
  • #1 7131700
    tomasfrost
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Witam. Zaprojektowałem i zlutowałem na płytce przetwornicę typu Step-Up Converter, której zadaniem będzie podwyższenie napięcia na poziomie 100V. Napięcie wejsciowe: ok.10V
    Temat do zamknięcia. Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 7140692
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 385
    A czemu nie zastosowales specjalizowanego sterownika np TL494, MC34063 czy nawet UC384x itp co by znaczaco uproscilo i potanilo konstrukcje?

Rozumiem ze chcesz cos zaprojektowac sam jako uklad pogladowy ale popelniles przy tym chyba wszystkie szkolne bledy wiec ich analiza zajmie duuuuuuzo czasu.
  • REKLAMA
  • #3 7140714
    tomasfrost
    Poziom 10  
    Dokładnie tak, można nazwać go układem poglądowym :). Świadomie nie zastosowałem tego typu sterowników. A więc może pomożesz we wskazaniu tych błędów, im szybciej mi ktoś pomoże tym szybciej przeanalizuję te szkolne :( błedy?
  • REKLAMA
  • #4 7140808
    kimofranek
    Poziom 16  
    Sory za offtop ale gdzie rozdają takie fajne cyfrowe oscylokopy? A może to uczelniany?:D
    co do generatora ta opampach to faktycznie dużo roboty ,tl494 jest pod tym względem ponadczasowy i uniwesalny, choć również zgadzam się że pewne rzeczy czasem wypada zrobić dla idei.
  • REKLAMA
  • #5 7140836
    tomasfrost
    Poziom 10  
    A takie oscyloskopy rozdają na bazarach w moim mieście :P
  • Pomocny post
    #6 7142246
    store10
    Poziom 16  
    Ocena: 56
    Najprawdpodobniej problem leży w dodatnim sprzężeniu zwrotnym R11 i R10. Generator gaśnie.
    Zmniejszyć R11.

Kolejny problem jaki napotkasz to start przetwornicy. Na początku napięcie na wyjściu (C2) jest niskie, więc wzmacnicz błędu spowoduje całkowicie otwarcie klucza (im większy współczynnik otwarcia, tym większe napięcie - tak działa wzm. błędu) to z kolei nie pozwoli napięciu wyjściowemu wzrosnąć. Najprościej to rozwiązać dodając rezystor do wzmacniacza błędu tak, aby wypełnienie nigdy nie osiągnęło 100% otwarcia. Np. max 80%.

Jeszcze mam pewne obawy co do kolejnej całki R16, C10. Czy przypadkiem nie za dużo tego? Nie ma potrzeby tego tak opóźniać, sprzężenie powinno być szybkie.

Tak na marginesie. Do zasilania generatora i wzmacniacza błędu nie potrzeba ujemnego napięcia -5V. Całość śmiało mogłaby pracować na +8V i 0V (oczywiście wymagało by przeróbek). Super szybki, wręcz wizyjny wzmacniacz lm6172 też nie koniecznie jest potrzebny (Uruchamiałem z powodzeniem takie boosty na LM324). Zaletą jest, że sinking i sourcing short current ma dość wysoki (100mA) ale i to może się okazać mało dla mosfeta. Może przydać się jeszcze wtórnik OC.
  • #7 7152383
    tomasfrost
    Poziom 10  
    Faktycznie okazało się, że wystarczy zmniejszyć R11 ze 100k do 83k i rozwiązało to problem. Co prawda zmniejszyło to amplitudę trójkąta, ale już nie gaśnie.
    Natomiast pojawił się kolejny, którego wcześniej nie wziąłem pod uwagę, a właściwie wziąłem z tym ze chciałem go w inny sposób zniwelować poprzez opóźnienie w układzie - R16 C10).
    Jak zatem ograniczyć napięcie na wyjściu wzmacniacza błędu, aby jego wartość nigdy nigdy nie przekroczyła amplitudy trójkąta.Kolega store10 napisał że

''Najprościej to rozwiązać dodając rezystor do wzmacniacza błędu tak, aby wypełnienie nigdy nie osiągnęło 100%'' otwarcia. Np. max 80%.

Ale ja nie bardzo rozumiem w jaki sposób i gdzie ten rezystor podpiąć i jak jego wartość obliczyć. A może inaczej poprzez dodanie diody zenera na wyjściu układu... choć to chyba będzie się wiązalo z koniczecznością obliczenia nowych nastaw regulatora?
  • #8 7152639
    store10
    Poziom 16  
    Ocena: 56
    Proszę się zastanowić co zrobić w okolicy U4 pin 5, 6, 7 tak, aby nie dopuścić do pełnego (100%) wypełnienia sygnału prostokąta na wyjściu pin 7.
    Nie chcę dawać gotowej odpowiedzi. Uważam, że aż zanadto podpowiedziałem.
  • #9 7244528
    tomasfrost
    Poziom 10  
    Nic nie wymyśliłem. Układu nadal nie mogę poprawnie uruchomić. Czy mógłby ktoś dać jakieś wskazówki lub powiedzieć gdzie są błędy?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z działaniem samodzielnie zaprojektowanej i zlutowanej przetwornicy DC/DC typu Boost Converter, mającej podnieść napięcie z około 10V do 100V. Autor świadomie nie zastosował specjalizowanych sterowników takich jak TL494, MC34063 czy UC384x, co skomplikowało konstrukcję i wprowadziło błędy projektowe. Głównym problemem okazało się dodatnie sprzężenie zwrotne na rezystorach R10 i R11, które powodowało gaśnięcie generatora. Zmniejszenie wartości R11 z 100k do 83k rozwiązało ten problem, choć zmniejszyło amplitudę sygnału trójkątnego. Kolejnym wyzwaniem jest ograniczenie maksymalnego wypełnienia sygnału PWM do około 80%, aby uniknąć pełnego (100%) otwarcia klucza, co blokuje wzrost napięcia wyjściowego. Sugerowano dodanie rezystora w układzie wzmacniacza błędu lub zastosowanie diody zenera, jednak autor nie był pewien, jak prawidłowo dobrać i podłączyć te elementy. Wskazano również, że opóźnienie sprzężenia zwrotnego (elementy R16, C10) może być zbyt duże, co spowalnia reakcję układu. Zwrócono uwagę, że do zasilania generatora i wzmacniacza błędu nie jest konieczne ujemne napięcie -5V, a szybki wzmacniacz operacyjny LM6172 nie jest obligatoryjny. Ostatecznie autor nadal ma trudności z poprawnym uruchomieniem układu i prosi o dalsze wskazówki dotyczące błędów projektowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA