logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zabezpieczyć maskę samochodu przed kradzieżą? Skuteczne metody ochrony

rafal149135 01 Lis 2009 08:39 2774 12
REKLAMA
  • #1 7200810
    rafal149135
    Poziom 17  
    Ocena: 24
    Witam! Nie wiedziałem gdzie zamieścić ten temat wiec zamieszczę go tutaj, jeśli jest źle proszę o przeniesienie za co z góry dziękuje... a teraz może o co mi chodzi, a wiec mam do was pytanie czy zabezpieczacie jakoś maskę przed złodziejami żeby się nie dostali do silnika? Jeśli tak to w jaki sposób to robicie?
  • REKLAMA
  • #2 7200836
    Jarosx9
    Poziom 35  
    Ocena: 400
    Nie słyszałem o metodach "zabezpieczania" masek, jedynie co mi przychodzi do głowy to autoalarm (czujnik wstrząsowy, ewentualnie zwierny pod maską).

Z ciekawości zapytam - po co chcesz to zrobić i w jakim samochodzie?
  • #3 7200841
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 7203281
    lukasz506
    Poziom 19  
    Ocena: 205
    Kolego a po co to chcesz zrobić i w jakim celu, jeśli masz alarm w samochodzie to masz też pewnie i jakiś czujnik pod maską który załączy alarm w przypadku otwarcia maski, a jeśli tego nie masz to łatwo takie coś zrobić.
  • REKLAMA
  • #5 7203355
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #6 7203605
    darek_n
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Witam! Jest coś takiego - nazywa się po prostu blokada maski samochodu :). Wpina się to mechanicznie w linkę do maski. Występowały w 2 rodzajach - takie co trzeba było rozciąć linkę i w stanie zablokowania wajcha od otwierania maski była luźna oraz takie co blokowały mechanicznie ruch linki i wajcha nie dała się ruszyć .Elektrycznie sterowane 12v bardzo proste do podłączenia.Jedna wada - jak akumulator pod maską i w zimę zdechnie to trzeba ładować przez gniazdo zapalniczki bo maski nie otworzysz.Pozdrawiam Darek
    Jak zabezpieczyć maskę samochodu przed kradzieżą? Skuteczne metody ochrony
  • Pomocny post
    #7 7203622
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #8 7204093
    darek_n
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    No na pewno trochę utrudnia otworzenie maski np. przez pociągnięcie za linkę po położeniu się pod samochodem albo po dostaniu się do kabiny.
  • REKLAMA
  • #10 7204201
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 7204215
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3620
    A mnie aż ciekawi, co to za drogocenne auto, że trzeba je tak zabezpieczać. I co to za rejon, że obrabiają silniki z osprzętu.
  • #12 7204716
    rafal149135
    Poziom 17  
    Ocena: 24
    Błażej napisał:
    A mnie aż ciekawi, co to za drogocenne auto, że trzeba je tak zabezpieczać. I co to za rejon, że obrabiają silniki z osprzętu.

jak Ci zapieprza auto i bedziesz mial drugie to jestem ciekawy jak Ty bedziesz sie zabezpieczal :] co Cie to obchodzi jakie to auto dla jednego auto warte 25tys tak jak w tym przypadku to bardzo duzo a dla drugiego auto za 100tys to bedzie auto nic nie warte...
  • #13 7229996
    GRZESIEK02
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    jak się komuś to auto spodoba to mają sposoby takie że sam będziesz prosił żeby go zabrali no i będą mieli różne anty włamy gratis :D

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy metod zabezpieczenia maski samochodu przed kradzieżą i nieautoryzowanym dostępem do silnika. Najczęściej proponowanym rozwiązaniem jest montaż autoalarmu z czujnikiem wstrząsowym lub kontaktem pod maską, który uruchamia alarm przy próbie otwarcia. Inne sugestie obejmują mechaniczne blokady maski, takie jak blokada linki otwierającej maskę, dostępna w wersjach mechanicznych i elektrycznych 12V, które uniemożliwiają otwarcie maski bez rozcięcia linki. Propozycje bardziej radykalne to przynitowanie maski lub nawet zaspawanie jej, co jednak utrudnia dostęp do silnika podczas serwisu. Dyskusja porusza także kwestie praktyczności zabezpieczeń oraz motywacji do ich stosowania, zwłaszcza w kontekście wartości pojazdu i lokalizacji. Wskazano, że skuteczne zabezpieczenie maski może utrudnić złodziejom dostęp do silnika, zwłaszcza gdy pod maską znajdują się dodatkowe zabezpieczenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA