logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przesterowanie wejścia mikrofonowego w Yamaha MG166CX

Granat :) 08 Lis 2009 02:12 4329 20
REKLAMA
  • #1 7230114
    Granat :)
    Poziom 34  
    Ocena: 666
    Witam,
    Otóż, spotkałem się w mikserze Yamaha MG166CX z następującym problemem. Podczas przesterowania jednego z wejść mikrofonowych, oprócz zwykłego trapezu, pojawia się też bardzo upierdliwy klik. Sprawia to wrażenie, jakbym pracował na cyfrowym stole mikserskim, a przecież ten model jest analogowy. Sprawdzałem też na innym analogowym mikserze, Behringer Xenyx 802 i owe kliki się nie pojawiły, nawet przy mocnym przesterowaniu.
    Na udokumentowanie powyższego, dołączam próbkę nagrania. Mikrofon Shure C606N, sygnał testowy, sinus 500Hz. Nie włączajcie głośno, uwaga na głośniki :)

Jaka przyczyna takiego stanu rzeczy według Was?

edit: Kliki nie pojawiają się na wejściach bez kompresora, natomiast na 6-ciu pierwszych wejściach z kompresorem występuje sytuacja opisana wyżej. Czyżby kompresor w tym mikserze był oparty o jakiś mały cyfrowy scalaczek?
    Pozdrawiam
    Załączniki:
    • sampel.rar (514.12 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 7230794
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • Pomocny post
    #3 7231886
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    Ocena: 572
    Tak się składa że mixer nie wprowadza, tradycyjnego przesteru, czyli wspominanego trapezu z sinusa nie robi. Można to zobaczyć na załączonym obrazku. Mi to bardziej wygląda na zniekształcenia na preampie niż przester, może zmienia się radykalnie jego punkt pracy? Zauważ, że zniekształcenia pojawiają się już daleko przed poziomem 0dB na wykresie.

Przesterowanie wejścia mikrofonowego w Yamaha MG166CX
  • REKLAMA
  • #4 7233077
    Poziom 34  
    Rzeczywiście, te kliki pojawiają się jeszcze przed 0dB, nie zwróciłem na to wcześniej uwagi. Jak nagrywałem pierwszy raz to było widać trapez, ale to nagranie mi się niestety usunęło. Może uda mi się jeszcze raz nagrać.

Ja robiłem tak: włączyłem na niezależnym głośniku sygnał testowy 500Hz o jakiejś tam amplitudzie, na tyle dużej żeby wysterować mikrofon. Przybliżałem stopniowo mikrofon do głośnika. W pierwszej chwili zaczęło brzmieć typowo jak trapez, po czym w miarę zbliżania mikrofonu do głośnika, zaczęły pojawiać się te kliki.

Pytam bo nie wiem, czy to wada miksera, czy to po prostu w tych układach już tak jest. Generalnie na przesterach się oczywiście nie gra. Jednak czasami zdarzy się, że jakiś nazwijmy to nieobeznany człowiek krzyknie coś bardzo blisko mikrofonu i pojawia się to trzeszczenie.

Wrzucę jeszcze drugą próbkę, może trochę lepszą. Zaznaczam, że sygnał do karty dźwiękowej nie wysterowywał jej do końca, żeby uniknąć dodatkowo przesterowania jej wejścia :) Nagranie jest znormalizowane do 0dB.
    Załączniki:
    • sampel2.rar (552.53 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 7235399
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 7236944
    Poziom 34  
    Tak barwa na zero. Poza tym, jak wpinam się w insert (jest przed korektorem) to efekt jest ten sam. Sam przedwzmacniacz z regulacją wzmocnienia powoduje już to trzeszczenie.
    Zdążyłem zauważyć tyle, że to wina wbudowanego kompresora, ale dalej nie wiem czy tak powinno być, czy jest to usterka, którą trzeba reklamować. Czy ktoś jeszcze miał okazje pracować z tym mikserem i spotkał się z podobnym przypadkiem?
  • REKLAMA
  • #7 7245003
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    Pierwszy raz się z czymś takim spotykam. Najprawdopodobniej rozjechało się napięcie odniesienia kompresora i stąd efekt. Reklamuj.
  • REKLAMA
  • #8 7246175
    oskar_dyjas
    Poziom 25  
    Ocena: 25
    Jeśli będzie reklamował, to sprzedawca i "wyspecjalizowany serwis Yamaha" będzie miał niezłe jaja :)

A na co ma wymienić, na taki sam?

Zasilanie phantom +48 masz włączone?
  • #9 7246610
    Poziom 34  
    Heh, dziwna sprawa :) Phantom wyłączony.
  • #10 7247084
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    oskar_dyjas napisał:
    Jeśli będzie reklamował, to sprzedawca i "wyspecjalizowany serwis Yamaha" będzie miał niezłe jaja :)

z jakiego powodu? :)
  • #11 7278415
    Poziom 34  
    No właśnie, z jakiego powodu?
    Okazuje się jednak, że to nie wina kompresora, tylko wbudowanego filtra górnoprzepustowego 80Hz. Tylko czy to coś zmienia? :)
  • #12 7278676
    oskar_dyjas
    Poziom 25  
    Ocena: 25
    Z tego co miałem doświadczenia z serwisem Yamahy nawet nie pytają się co się zepsuło, wymieniają, sprzet potrafi być gotowy za trzy dni przywieziony kurierem do sklepu. Jestem tylko ciekaw, co sprzedawca napisze, czy może zinterpretuje i zapisze na karcie gwarancyjnej jako powód usterki :) Jeśli znasz powód usterki, dołącz do miksera własnoręcznie zapisane właściwości usterki, na pewno dużo szybciej sprzęt wróci do Ciebie.
  • #13 7278736
    Poziom 34  
    Mhm, jak wymienią to i tak powinno już być ok, chyba że cała seria lub nawet wszystkie urządzenia mają tą przypadłość.
    A czy naprawdę nikt z tego forum nie miał nigdy styczności z mikserem Yahamy z serii MG?
  • #15 7279122
    Poziom 34  
    Ok, będę wdzięczny. Być może to taka przypadłość tego modelu. Nie zapomnij włączyć filtra górnoprzepustowego na kanale mikrofonowym :)
  • Pomocny post
    #16 7293705
    filioman
    Poziom 27  
    Ocena: 15
    Ja mam jeden, użyłem kilka razy i więcej nie zamierzam. Szumi tak że generator nie jest potrzebny. Jak wyrzucę bebechy to spód się nada na miskę dla psa... I z przesterem kompresowanych kanałów też miałem problemy, za wysoki sygnał i przester był piękny. Od razu trzeba używać wbudowanego kompresora, inaczej nie dało rady...
  • #17 7295390
    Poziom 34  
    Nie musisz mi uświadamiać, że to nie SD8, aczkolwiek narazie gdyby nie ten przester, to nie narzekam :)
    Użycie kompresora nie na wiele się zda, bowiem przester wprowadza już filtr górnoprzepustowy. Na szum na szczęście nie narzekam, rzadko coś nagrywam, więc nie ma problemu.
    DJHeniuu i jak, potestowałeś?

Hej Regency, a czy to nie przypadkiem z koszy głośników średniotonowych (te co mają szczelne kosze) robi się miski? :lol:
  • #18 8882988
    atb80
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Ja mam taki sam mixer i zrobiłem z siebie niezłego debile, bo przywiozłem do domu, rozpakowałem, podłączyłem i... nie działa... No więc spakowałem wszystko z powrotem i pojechałem do sklepu reklamować. Mówię sprzedawcy, że mixer nie wysyła dźwięku na szynę stereo ani group, bo nic nie słychać. No i okazało się, że na którymś kanale miałem wciśnięte PFL... Nie zwróciłem na to uwagi, bo stare mixery yamahy miały podświetlane przyciski PFL i było widać, że gdzieś coś jest wciśnięte... Nowa wersja, pomimo tego że ogólnie lepiej wygląda PFL-ów podświetlanych niestety nie ma, przez co zrobiłem z siebie kretyna...
  • #19 8884696
    Poziom 34  
    Hehe, zdarza się :D
    Ja sprawdzałem wszystko dokładnie i winny jest filtr górnoprzepustowy 80Hz na kanałach mikrofonowych.
  • #20 8885163
    atb80
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    W każdym egzemplarzu tej konsolety czy tylko Twoja ma tę wadę?
    A sprawdzałeś na innym torze?
  • #21 8886367
    Poziom 34  
    Nie wiem czy w każdym egzemplarzu tego miksera. Dzieje się tak w każdym kanale, który ma wbudowany kompresor. Warunkiem jest włączenie filtru <80Hz. Gdy filtr jest wyłączony to efekt trzasków nie występuje. Natomiast na kanałach bez wbudowanego kompresora, nawet włączenie wspomnianego filtru nie wprowadza żadnych dodatkowych zniekształceń.

Podsumowanie tematu

✨ W mikserze Yamaha MG166CX podczas przesterowania wejść mikrofonowych z włączonym kompresorem pojawia się charakterystyczny, uciążliwy klik, który nie występuje na kanałach bez kompresora ani na innych analogowych mikserach, np. Behringer Xenyx 802. Problem pojawia się już przed osiągnięciem poziomu 0 dB i jest związany z działaniem wbudowanego filtra górnoprzepustowego 80 Hz na kanałach z kompresorem. Wyłączenie filtra eliminuje trzaski, natomiast na kanałach bez kompresora filtr nie powoduje zniekształceń. Podejrzewa się, że przyczyną może być wada układu kompresora lub filtra, możliwe rozjechanie napięcia odniesienia, co sugeruje konieczność reklamacji sprzętu. Dyskusja wskazuje, że problem może być specyficzny dla tej serii mikserów Yamaha MG, a użytkownicy zalecają sprawdzenie ustawień, w tym wyłączenie phantom oraz barwy na zero. Wbudowany kompresor i filtr górnoprzepustowy są kluczowymi elementami wpływającymi na pojawianie się klików przy przesterowaniu sygnału mikrofonowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA