logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Elektor September ESR / C Tester

elektorek 09 Lis 2009 11:25 2770 8
REKLAMA
  • #1 7235661
    elektorek
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam ,mam prosbę czy ktos przypadkiem posiada skan artykułu jak w temacie ,Elektor September › ESR / C Tester.
  • REKLAMA
  • #2 7236239
    sztomi
    Poziom 18  
    Ocena: 23
    Witam,
    posiadam ten artykuł w wersji elektronicznej (PDF). Z wiadomych, różnych względów nie zamieszam publicznie,
    ale z chętnymi (którzy podeślą adres email) mogę się podzielić, oczywiście za free.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 7236852
    sztomi
    Poziom 18  
    Ocena: 23
    rubens napisał:
    Czy to jest może miernik jak ten ze zdjęcia?
    .... Jeśli tak to nie warto go składać.

Nie, ten z tematu opublikowany w Elektor Electronics 9/2005 zbudowany jest w oparciu
    PIC 16F877, PIC 16F84, ICL7660, LCD 2x16 ... itd, itp.
    O jego działaniu się nie wypowiem - nie montowałem go, posiadam jedynie artykuł.
  • #5 7239402
    elektorek
    Poziom 10  
    Witam,sztomi ,wielkie dzieki,adres email wysłałem na PW.Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 7241574
    pawelcb33
    Poziom 24  
    Ocena: 124
    rubens -> dla czego nie warto tego składać.
  • REKLAMA
  • #8 7244492
    elektorek
    Poziom 10  
    Do rubens widziałem ten miernik fajny tylko to smd ,szkoda ze nie ma w wersji przewlekanej .
  • #9 7246665
    BRAVO11
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    rubens napisał:
    Miernik strasznie pływa, jest mało dokładny.
    Bardzo dobry / sprawdzony jest ten miernik https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic904845.html].
    To, żeby miernik ten nie pływał jest wyjaśnione w artykule z Elektora (było też na Elektrodzie). Rubens ma rację, że lepszym rozwiązaniem jest wykonanie miernika z podanego przez niego linku a na temat którego dyskusja toczy się tu:
    http://pro-radio.ru/measure/3288/
    Polecam to forum a szczególnie artkuł o mostku RLC zawartym w tym wątku
    http://pro-radio.ru/measure/6873

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy artykułu z Elektor Electronics 9/2005 opisującego tester ESR/C opartego na mikrokontrolerach PIC 16F877 i PIC 16F84, z wykorzystaniem układu ICL7660 oraz wyświetlacza LCD 2x16. Artykuł jest dostępny w formacie PDF i może być udostępniony na prywatny kontakt. Wątpliwości dotyczą dokładności i stabilności pomiarów tego miernika – jest on krytykowany za "pływanie" wskazań i niską precyzję. Jako alternatywę polecono inny, sprawdzony miernik ESR/C, którego schemat i dyskusja dostępne są na forum elektroda.pl oraz na rosyjskim forum pro-radio.ru, gdzie omawiany jest także mostek RLC. Wskazano, że lepszym rozwiązaniem jest budowa miernika z podanych źródeł, zwłaszcza że oryginalny projekt Elektor jest mniej stabilny. Dodatkowo zwrócono uwagę na problematyczność wersji SMD w alternatywnym mierniku, co utrudnia montaż przewlekany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA