logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Corsa C Z12XE - spalanie oleju i stuki w silniku, uszczelniacze czy pierścienie?

Grześkiewicz 25 Lis 2009 23:28 1781 7
REKLAMA
  • #1 7309581
    Grześkiewicz
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Witam.
    Mam pewien problem: silnik (Z12XE) spala około litr oleju na 2000km. Czy jest możliwe, że to problem zestarzałych uszczelniaczy zaworowych? Czy stawiać lepiej na pierścienie? Nie wiem właśnie co bardziej "boli" te silniki. Druga sprawa to stuki w silniku. Wymieniony został rozrząd, więc stawiam na popychacze. Czy po za hałasem może się coś rozpaść w silniku? Czy jest możliwość wymiany uszczelniaczy bez ściągania głowicy?
    Pozdrawiam.

Moderowany przez Michu10:

Regulamin pkt 8.1,8.3

• REKLAMA
  • #2 7309674
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 7309829
    macgyverxxx
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Grześkiewicz napisał:
    Czy jest możliwość wymiany uszczelniaczy bez ściągania głowicy?

Raczej nie... :D
  • REKLAMA
  • #4 7309870
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 7310793
    macgyverxxx
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    Ano tak :ok:
  • #6 7311879
    Grześkiewicz
    Poziom 13  
    Ocena: 8
    Cytat:
    Myśle że bardziej to boli właściciela niż ten silnik. To właściel chce na siłe uzdrawiać "zdrowy organizm".

Nie bardzo cię rozumiem... Chciałbym po prostu usunąć stuki w silniku, ale jeśli to możliwe to nie metodą prób i błędów, tylko prawidłową diagnozą. Rozrząd wymieniłem bo obstawiłem na niego, trochę się wyciszyło ale dalej stuka. Analiza spalin nic nie wykazała złego, nie kopci ani przy ciepłym silniku ani na zimnym, nawet przy samym odpaleniu.
  • REKLAMA
  • #7 7311926
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 7313499
    facio41
    Poziom 13  
    Ocena: 23
    Kolego sprawdź jakie jest ciśnienie oleju,już kilka razy trafił mi się ten silnik z uszkodzoną pompą olejową.Nadmierne zużycie oleju to częsty przypadek tego silnika po przegrzaniu.
    Wystarczy że kiedyś był zbyt mały stan oleju i pompa uległa uszkodzeniu.Nie znaczy że już silnik na szrot ale mam wrażenie że bez rozebrania silnika i weryfikacji wszystkich części się nie obędzie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z silnikiem Z12XE, który spala około litr oleju na 2000 km oraz wydaje stuki. Pojawia się pytanie, czy przyczyną mogą być uszczelniacze zaworowe czy pierścienie. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, w tym uszkodzona pompa olejowa oraz problemy z rozrządem. Użytkownik wymienił rozrząd, co nie wyeliminowało stuków, a analiza spalin nie wykazała nieprawidłowości. Wskazano na konieczność sprawdzenia ciśnienia oleju oraz stanu wszystkich części silnika, aby prawidłowo zdiagnozować problem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA