logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór sterownika PLC z panelem: 6 I/O, RS-232, dotykowy panel, do 3000 zł

ziggi87 07 Gru 2009 13:16 8436 13
  • #1 7356549
    ziggi87
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam,
    w niedługim czasie mam zamiar rozpocząć na poważnie programowanie sterowników PLC, firma w której dorabiam (jestem studentem) zgodziła się kupić mi "zestaw edukacyjny" pod warunkiem, że będzie można go połączyć z już istniejącymi projektami. Stawiane wymagania to:
    - niewielka ilość wejść/wyjść (6 wejść cyfrowych i 6 wyjść przekaźnikowych w zupełności wystarczy),
    - komunikacja po RS-232 (podłączenie do sterownika wagi tensometrycznej),
    - możliwość dodania niewielkiego, dotykowego panela operatorskiego (czyli pewnie dodatkowy RS się przyda),
    - przyzwoita cena (myślę, że 3000 to max co mogę dostać),

Od siebie dodam, że szukam czegoś z darmowym oprogramowaniem (symulator mile widziany) oraz możliwością programowania przez USB (niby mam przejściówkę na FT232, ale boje się wydać kasę na coś z czym hipotetycznie nie będę mógł się połączyć).

I tu niestety zaczynają się dla mnie schody. Nie wiem czy szukać osobnego PLC i panela operatorskiego, czy może panela z wbudowanym sterownikiem. Potrzebna ilość wejść/wyjść oraz kwota sugeruje prosty sterownik, np. któryś z zestawow LOGO, tam niestety brak RS. Będę dozgonnie wdzięczny za choćby nakierowanie jaki sprzęt/producenta wybrać.
  • #2 7356783
    ostryas
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Zapoznaj się z ofertą firmy Weintek odnośnie paneli dotykowych. Polecam!!!! Jeśli chodzi o sterownik to myśle że jakaś prosta 300 z siemensa.
  • #4 7358394
    Krzysztof_Z.
    Poziom 13  
    Ocena: 7
    Jak myślisz poważnie, to proponuję Siemensa S7300 lub AllenBradley, coś z interfejsem ethernetowym (zostaw tego RS232, chyba że zostałeś postawiony przed faktem dokonanym. Ja bym wagę podłączył po SSI, Profibus lub RS 422). Jeśli chodzi o panele to Siemens jest trochę za drogi ale nowy wypust z serii Basic może zadowolić. Generalnie też polecam Weinteka z powodu dobrej ceny.
  • #5 7358598
    gacore
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 52
    Witam
    zobacz tutaj:
    http://industrial.omron.pl/pl/misc/dm/lean_campaign.html
    zestawy mają na pokładzioe wszystko czego potrzebujesz (PLC, panel, soft):
    Zestaw Grafitowy zawiera (1 955 PLN):
    Sterownik PLC CP1E-N20DT1-D (12 we/8 wy)
    Panel NQ3-TQ000-B (kolorowy TFT; 3.5 cala)
    Zasilacz S8JX-G05024CD
    Oprogramowanie CX-One Lite
    Wszystkie potrzebne kable

Zestaw Srebrny zawiera (2 395 PLN):
    Sterownik PLC CP1E-N30DT1-D (18 we/12 wy)
    Panel NQ5-SQ000-B (kolorowy STN; 5.7 cala)
    Zasilacz S8JX-G05024CD

Zestaw Złoty zawiera (2 550 PLN):
    Sterownik CP1E-N40DT1-D (24 we/16 wy)
    Panel NQ5-SQ000-B (kolorowy STN; 5.7 cala)
    Zasilacz S8JX-G05024CD

Pozdrawiam,
    Andrzej Łacinnik
    e-mail: andrzej.lacinnik(_at_)eu.omron.com
    tel. kom. 697 066 003
  • #6 7359381
    gervee
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 94
    Jeśli chcesz coś taniego to możesz zastosować XLE firmy Horner Electric z oferty ASTOR z Krakowa. Malutki wyświetlacz, klawiatura (sterowniki serii XLe wyposaŜone są w graficzny wyświetlacz LCD 128x64 piksele, klawiaturę funkcyjną oraz funkcyjno-alfanumeryczną), 2 porty RS do komunikacji, wejścia analogowe itd. Patrz na sterowniki XLE
    Oprogramowanie CSCape do programowania sterowników jest za free.

Cena też dobra ok. 2 000 zł (netto).
  • #7 7362201
    iZLOTY
    Poziom 1  
    A ja polecam starowniki firmy Moeller np.EC4P-222-MRAD1 , nie posiada on coma ale ma nowsze interfejsy, oprogramowanie można sciągąć ze strony producenta. W oprogramowaniu jest opcja symulacji wiec możesz uczyć się nawet bez sterownika. A sam sterownik posiada chyba wszystkie języki programowania dostępne dla plc, jest ich chyba 6, a w tym mój ulubiony CFC
  • #8 7365683
    bestler
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 894
    Jak chcesz się na poważnie uczyć programowania do polecam s7300 Siemensa. Koszt przekroczy pewnie 3 tys. ale warto ze względu na ilość oferowanych opcji programu i peryferii urządzenia. Do tego panel - może być op7.

Spójrz na to w ten sposób - jeśli nauczysz się programować siemensa (LAD i STL) to będziesz miał olbrzymi atut jeśli byś chciał w przyszłości startować do jakiejś innej firmy. Oczywiście nie przedstawiaj tego argumentu swojemu pracodawcy :)
  • #9 7370101
    fantasta
    Poziom 29  
    Ocena: 100
    Ja polecam Fatek z Multiprojekt. Jesteś studentem to teraz w ogóle masz promocje
    http://www.multiprojekt.pl/artykul.php/artykul.349

Oraz panel w promocji
    http://www.multiprojekt.pl/artykul.php/artykul.378

Sterownik spełni wszystkie oczekiwania a nawet więcej, Panele także bardzo dobre. W każdym masz RS`a, za grosze USB. Oprogramowanie w panelu i sterowniku darmowe. Nie ma symulatora ale podobno na początku roku ma sie pojawić do fateka.
  • #10 7534010
    Imin
    Poziom 2  
    Co do panelu to nie wiem za bardzo, ale jesli chodzi o sterownik PLC, to wybralbym Unitronicsa. Na tej stronie znalazlem duzy wybor i w dobrej cenie: http://ntcontrol.pl/kontrola/plc-unitronics. Jesli chodzi o Twoje wymagania co do wejsc/wyjsc i RS-a to na pewno sie sprawdza. No i cena - czyni cuda. :)
  • #11 7536673
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Weź pod uwagę jeszcze to że niektórzy producenci (np. Siemens, AB) chcą żeby zapłacić im jeszcze raz przy zakupie oprogramowania.
    Pomyśl nad sterowniczkiem AB (micrologix 1100, 1200 albo 1400).
    do tego darmowy RSlogix micro. Nauczysz się jedynie LAD-a (albo tylko LAD-a) :)

Jako panel - obejrzyj co oferuje weintek. Taniej i z lepszymi możliwościami cieżko będzie coś znaleźć.
  • #12 7537200
    ziggi87
    Poziom 12  
    Dziękuje za wszystkie sugestie. Zanabyłem sterownik serii Master-K120 (trochę więcej I/O niż zakładałem na początku) firmy LS oraz jeden z oferowanych przez nich paneli 5.8 cala.
  • #13 9128476
    grudziu
    Poziom 16  
    Ocena: 14
    Moja propozycja WAGO, uzasadnienie:
    - akurat go znam :-)
    - Codesys ma symulację. Chyba jest wersja demo prawie w pełni działająca (brak możliwości falshowania, co oznacza że po zaniku napięcia program znika). Uczysz się programowania w LD, ST, CFC, SFC, IL ... wszystko co istnieje, wszystko co pojawia się też w beckhoffie, moellerze i wielu innych
    - są jednostki główne z Ethernet i RS232, są moduły dodatkowe RS232
    - kabek na USB
    - wizualizacja przez przeglądarkę na pokładzie
    - input/output jest tani
    - zmieścisz się w tej cenie (netto)
    - całkiem niezłe dokumentacje i tutek 'first step'
    - darmowe biblioteki

Odezwij się na priv, to Ci zestawię.
  • #14 14208239
    bestler
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 894
    Oczyściłem wątek z kryptoreklamy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sterownika PLC z panelem dotykowym, spełniającego określone wymagania: 6 wejść/wyjść, komunikacja RS-232, możliwość podłączenia dotykowego panelu oraz cena do 3000 zł. W odpowiedziach polecano różne rozwiązania, w tym sterowniki i panele od firm takich jak Weintek, Siemens, Mitsubishi, Omron, Horner Electric, Moeller, Fatek, Unitronics oraz WAGO. Wiele z tych propozycji oferuje darmowe oprogramowanie do programowania oraz symulatory. Użytkownik ostatecznie zdecydował się na sterownik LS serii Master-K120 oraz panel 5.8 cala.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA