logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak działają połączenia telefoniczne między kontynentami przez kable?

AdPi 13 Sty 2010 19:39 6121 19
REKLAMA
  • #1 7530757
    AdPi
    Poziom 11  
    Dobry wieczór.
    Czy ktoś z Was wie jak jest realizowane połączenie telefoniczne pomiędzy kontynentami? Za pomocą satelit jest to proste ale za pomocą kabli - czy ktoś wie jak takie połączenia w praktyce wyglądają?
    Pozdrawiam Wszystkich Adam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 7530979
    Janusz.P
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 224
    dawno temu kiedy chodziłem do technikum na teletransmisji uczono mnie o czymś takim. Nie wiem czy do dziś to działa ale na pewno działał kabel pomiędzy europą i ameryką. Kabel taki a raczej wiązka kabli w której znajdują się kable telekomunikacyjne kable zasilające wzmacniaki kable kontrolne położony był na dnie atlantyku. Z racji odległosci na kablu co jakiś odcinek zainstalowane były wzmacniaki. W wzmacniakach tych były zastosowane długowieczne lampy - czas życia min 25 lat. Dla poprawienia niezawodności lampu te były zdublowane.Europejskie wejście do wody znajdowało się chyba w Portugali.Niestety nie pamiętam wielokrotności tego kabla. tyle pamietam no chyba że coś pomyliłem to inni koledzy poprawią
  • #3 7530996
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2650
    Dawno temu położyli światłowodzik na dnie oceanu... no i się zaczęło :-)
  • #4 7531045
    romoo
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 1377
    A wie ktos gdzie są stacje tych światłowodów i jaka jest ich przepustowość?
  • REKLAMA
  • #5 7531557
    yogi009
    Poziom 43  
    http://www.atlantic-cable.com/Books/GNT/Map.jpg

Na szybko taką starą mapę wygooglowałem :-) Jako ciekawostkę raczej.
  • #6 7531689
    AdPi
    Poziom 11  
    Dziękuje za wszystkie informacje. Szczególnie JANUSZ P. . Cały czas zastanawiam się jak to możliwe aby około 1000 km kabla miedzianego leżało na dnie oceanu i bez dodatkowych urządzeń na trasie kabla sygnał nie został stłumiony do zera. Czy coś więcej na temat tych "wzmacniaków" ktoś wie ? Przecież trzeba je jakoś zasilić aby wzmacniały sygnał. A jeszcze w czasach kiedy były tylko lampy czy to możliwe ? Rozumiem że światłowód ze swoimi wzmacniaczami to w miarę proste i to rozumię ale kable miedziane i wzmacniacze lampowe to chyba truny temat do rozgryzienia. Jeśli ktos wie coś więcej na temat tych "wzmacniaków" to bardzo proszę o podzielenie się informacjami.
    Pozdrawiam wszystkich Adam
  • #7 7531915
    yogi009
    Poziom 43  
    http://www.alliancedatacom.com/images/cw-world-map-large.gif

Coś takiego jeszcze znalazłem, może się przyda...
  • #8 7534158
    Janusz.P
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 224
    uzupełniając pierwszy kabel telefoniczny połozono pomiędzy europą i ameryką w 1956 ruku. Pozwaleł on na prowadzenie jednocześnie 36 rozmów.
    Jeżeli chodzi o kable telegraficzne to historia jest starsza o 100 lat. Małe kompedium wiedzy na temat kładzenia kabli telegraficznych znajdziesz tu
    http://www.mt.com.pl/num/08_08/kabel.pdf
  • #9 7534762
    AdPi
    Poziom 11  
    Dzień dobry.
    Dziękuję wszystkim za pomoc w uzyskaniu informacji o połączeniach międzykontynentalnych. Nadal nie wiem w jaki sposób są zasilane i jak są zbudowane wzmacniacze sygnałów zainstalowane kilka kilometrów pod wodą. Ponieważ jestem krótkofalowcem nie rozumię dlaczego ponosimy tak ogromne koszty kładzenia kabli podmorskich a nie realizujemy ich za pomocą radiostacji np. krótkofalarskich. Jest to o wiele tańsze rozwiązanie i bardziej efektywne. Pomijam już same problemy techniczne takich przedsięwzięć.
    Jeśli ktoś z Was ma jakieś infirmacje o w/w wzmacniaczach proszę o podzielenie się tymi informacjami. W internecie praktycznie na ten temat nie ma informacji a temat jest bardzo interesujacy.
    Pozdrawiam wszystkich tego forum Adam
  • REKLAMA
  • #10 7535724
    W.Wojtek
    Specjalista od telefonów
    Ocena: 430
    Dlaczego???
    A to łącznośc na falach krótkich da możliwość jednoczesnej rozmowy kilku milionów osób przez cała dobą.???
    Pogadaj sobie z kolega z USA . Na jakim zakresie??? Jaka mocą??
  • #11 7536000
    yogi009
    Poziom 43  
    AdPi, gdybyś miał trochę wiedzy z zakresu krótkofalarstwa, m.in. na temat propagacji, dostępnej prędkości i jakości transmisji, nie pisałbyś ostatniego postu. Jakoś mi to nie zabrzmiało dobrze,

pozdrawiam,

SP4TAH
  • REKLAMA
  • #13 7536478
    AdPi
    Poziom 11  
    Dobry wieczór.
    Raz jeszcze dziękuję za informacje na dręczący mnie temat. Nie chcę polemizować na temat wykorzystania fal radiowych do łącznności nawet z kimś na księżycu bo nie jest to tematem tego postu. Ale myślę, że gdyby dociekliwość ludzi poszła w tym kierunku byłoby to również możliwe.
    Jak widzę to o budowie i sposobie zasilania "wzmacniaczy" na kablech podmorskich niestety mało jest wiadomości. Mam nadzieję, że ktoś się na ten temat jeszcze wypowie i pogłębi moją wiedzę na ten temat. Dziękuję "musznik" za link do mapy daje to pogląd jak często repeatery są umieszczone na kablach podmorskich. Podejrzewam, że chodzi o kable światłowodowe. Mi zależy na informacjach o kablach miedzianych ułożonych na dnie oceanów i mórz.
    Pozdrawiam Adam sp6ojj
  • #14 7542409
    W.Wojtek
    Specjalista od telefonów
    Jak są zasilane te wzmacniaki??
    Tak samo jak konwerter do anteny sateltranej. W końcu połaczony jest z tunerem koncentrycznym czyli de facto dwuprzewodowym kablem, z którego ciagniemy sygnał uzytkowy i zasilamy układu konwertera... i nie tylko...
    Jak??? domyśl się...
  • Pomocny post
    #15 7542625
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1238
    Typowy tzw. odcinek międzywzmacniakowy - w kablach swiatłowodowych to odcinek międzyregeneraotorowy to kilkadziesiąt mil. Im nowsza technologia tym odcinki są dłuższe. najnowsze technologie pozwalają na umieszczenie skrzyń regeneracyjnych co ponad 200 km.
    Wymiary skrzyń sa coraz mniejsze. Pierwsze regeneretory/wzmacniaki kabli podmorskich były wielkości kontenera na śmieci, nowe przypominają zwykłą złączkę na kablu.
    Zasilanie wzmacniaczy regeneracyjnych to cała sztuka. W starych kablach miedzianych zasilanie odbywało się w sposób analogiczny jak konwerter w antenie satelitarnej - dla kabli współosiowych (np stary kabel Polska - Dania), natomiast w kablach symetrycznych powszechnie stosowało się zasilanie po tzw. torach pochodnych.
    Do zasilania kabli światłowodowych wykorzystuje się albo całkowicie wydzielone przewody zasilające lub istniejące współbieżnie standardowe tory miedziane symetryczne.
    Współczesne przepływności kabli światłowodowych liczy się w setkach TBs.
  • #16 7544519
    AdPi
    Poziom 11  
    Dzień dobry.
    Bardzo dziękuję "irekr" twoja informacja niemal w pełni zaspokoiła moją ciekawość (+5 pkt). Informacja jest konkretna i nie wymagająca ode mnie domyślania się, gdyby do tego był schemat wzmacniaka to temat uznałbym za zakończony. I już na koniec: czy ktoś posiada schemat wzmacniaka? Narazie znalazłem tylko jeden polski patent opisujący sposób zasilania wraz ze schematem ale jest zbyt ogólny.
    Serdecznie dziękuję wszystkim Adam
  • #17 7546599
    W.Wojtek
    Specjalista od telefonów
    Schemat wzmacniaka to toru światłowodowego czy do starego miedzianego??
  • #18 7547469
    AdPi
    Poziom 11  
    Dzień dobry
    Do toru miedzianego - jeśli ktoś ma ten schemat to bardzo proszę o niego. Będę zobowiązany.
    Adam
  • #19 7551239
    Radiowiec 2
    Poziom 31  
    Ocena: 236
    Na światłowodach zależy od ich konstrukcji nie potrzeba tylu wzmacniaków aktywnych bo wystarczy co kawałek zastosować soczewkę optyczną, skupiającą i to załatwia sprawę. Jednak każda firma ( producent ) odcinek regenerowany i konstrukcję trzyma w tajemnicy tak jak i podatność kabla na zmiany temperatury i zapas procentowy włókna w tubie. Dlatego ciężko jest coś Tobie napisać , takich spraw sie po prostu nie podaje do wiadomości. Owszem schemat połączeń starego TKD , odcinek " pupinowski " złącze kondensatorowe itd itp to już historia. Podobnie jak kable Krarupa, ale reszta jeszcze ohoho... :)) Pozdrawiam ! :))
  • #20 7620383
    AdPi
    Poziom 11  
    Dzień dobry.
    Dziękuję wszystkim, którzy pomogli mi w zgłębieniu tajników telefonii międzykontynentalnej. Temat uważam za zakończony.
    Pozdrawiam Adam

Podsumowanie tematu

✨ Połączenia telefoniczne między kontynentami realizowane są głównie za pomocą kabli podmorskich, które zawierają telekomunikacyjne kable światłowodowe oraz wzmacniacze sygnału. W przeszłości stosowano kable miedziane, które wymagały wzmacniaczy lampowych zasilanych w sposób analogiczny do konwerterów anten satelitarnych. Współczesne technologie pozwalają na dłuższe odcinki między wzmacniaczami, a kable światłowodowe osiągają przepustowości rzędu setek terabitów na sekundę. Wzmacniacze są zasilane przez dedykowane przewody lub istniejące tory miedziane. Uczestnicy dyskusji podzielili się informacjami na temat lokalizacji stacji wzmacniających oraz historii kładzenia kabli, wskazując na ich znaczenie w globalnej komunikacji.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA