Podejrzewam że schemat jest w ogóle do innych lamp.
EBL21 jest bowiem pentodą a nie tetrodą.
Nie ma to wielkiego znaczenia bo i tak trzecia siatka spięta jest na stałe z katodą.
Popatrzy sobie kolega, jaki prąd płynie przez EF22 kiedy napięcie pierwszej siatki jest równe 0V.
Lampa nie znajdzie się nawet w obszarze aktywnym bo rezystor 250kΩ nie pozwoli mu takiego prądu osiągnąć.
Ten schemat to najlepiej do kosza bo zmienić trzeba go w całości.
Ma kolega te lampy, czy może szuka schematu ?
Jak posiada, to najprościej będzie zajrzeć co sugeruje producent.
Od razu mamy podane na tacy wartości rezystorów i osiągane efekty (m.in zniekształcenia).
Filtr RC. EBL21+ transformator do pierwszego kondesatora, potem rezystor ok.5kΩ i drugi kondensator.
Z tego drugiego kondensatora zasilamy drugą siatkę EBL21 oraz będziemy zasilać EF22.
Dzięki temu przedwzmacniacz na EF22 będzie miał "czystsze" zasilanie.
"Filtr RC. EBL21+ transformator do pierwszego kondesatora, potem rezystor ok.5kΩ i drugi kondensator.
Z tego drugiego kondensatora zasilamy drugą siatkę EBL21 oraz będziemy zasilać EF22.
Dzięki temu przedwzmacniacz na EF22 będzie miał "czystsze" zasilanie."
posiadam te lampy i chciałbym zrobić z nich wzmacniacz 4.5W
Wykonałem według 2 schematu kol. Olka II.
Złożyłem, sprawdziłem połączenia i uruchomiłem przez bezpiecznik.
Efekt:
Obw. żarzenia ok.
Po włączeniu zasilania (300-280V) buczenie coś jakby od sieci, nie reaguje na na potencjometr i na gniazdo IN. Jedna z lamp lekko brzęczy.
Czy znaczenie może mieć użycie na wejsciu kondensatora 220µF zamiast 100µF (oba na 400V)?
Na tej stronie internetowej realizowany przez ciebie schemat . To nie lepszy wybór schematu dla wzmacniacza. Anoda triody jest zjednoczona z siatką 1 ( S1 ) pentody i jeśli będzie uszkodzona 1 lampa czy wydalisz jej z podstawky to na siatkę S1 EBL21 postąpi anodowe napięcie i lampa będzie zniszczona. Poza tym, rezystor między katodą EBL21 i siatką 2 pierwsza lampa ma zbyt duży opór - 470kOm, co katastroficzny obniża napięcie na siatce S2 1 lampy. http://www.geocities.ws/la1zka/hifi/seamps.html
Użyłem tego pierwszego schematu który przedstawił Olek lecz nie działa
Nie wiem czy dobre rezystory dałem bo gdy podłączam napięcie 250 v to się pala po prostu
✨ Dyskusja dotyczy poprawy schematu wzmacniacza lampowego z lampami EBL21 i EF22. Użytkownicy wskazują na błędy w schemacie, sugerując, że EBL21 jest pentodą, a nie tetrodą, co wpływa na działanie układu. Proponowane są zmiany, takie jak dodanie filtru RC oraz transformatora do zasilania, co ma poprawić jakość sygnału. Użytkownicy dzielą się schematami oraz doświadczeniami z budowy wzmacniacza, jednak pojawiają się problemy z buczeniem i nieprawidłowym działaniem układu, co może być spowodowane niewłaściwymi wartościami rezystorów. Wygenerowane przez model językowy.