logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie tablicy rozdzielczej TN-S w domku - ocena schematu i dobór zabezpieczeń

marek-gudzowski 05 Lut 2010 20:30 42019 34
Najlepsze odpowiedzi

Jak poprawnie połączyć rozdzielnicę TN-S w domku jednorodzinnym, gdzie wpiąć rozłącznik SB363 i ogranicznik przepięć oraz jak podzielić fazy i zabezpieczenia?

Rozłącznik Hager SB363 włącz jako główny wyłącznik od strony zasilania, przed RCD, a ogranicznik przepięć również daj przed różnicówką [#7649656][#7650286][#7649677] Obwody rozdziel tak, żeby obciążenie faz było w miarę równe; w wątku padły propozycje podziału 3+3+4 albo podobnego, zamiast zostawiania wszystkiego na jednej fazie [#7649656][#7649677] Za podstawowy błąd uznano jedną trójfazową różnicówkę dla całego domu; sugerowano osobne RCD jednofazowe dla grup obwodów oraz RCD 3-fazowy tylko tam, gdzie faktycznie są odbiory trójfazowe [#7649332][#7649686][#7649686] Dla obwodów gniazdowych podkreślono, że RCD jest wymagany, a przewód PE ma być prowadzony przez cały obwód aż do ostatniej oprawy [#7654684] Jednocześnie jeden z uczestników radził nie prowadzić obwodów oświetlenia przez RCD, jeśli przekroje przewodów i zabezpieczenie nadmiarowe są prawidłowo dobrane [#7649656]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 7648967
    marek-gudzowski
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Witam,

chciałbym prosić o pomoc w podłączeniu tablicy rozdzielczej w domku jednorodzinnym. Sytuacja wygląda tak, że ja kończę instalacje po kimś. Doszedłem już do ładu z wszystkimi gniazdami i kontaktami, rozpiąłem i spiąłem po swojemu i jest luksus. Niestety elementy Tablicy już on zakupił i muszę je jakoś wykorzystać. Wielokrotnie podłączałem tablice w budynkach jednorodzinnych, ale zawsze były jakoś one bardziej składne, więcej różnicówek, inne zabezpieczenia itp. W skrzynce przed domem jest Bezpiecznuk C25.
    Załączam schemat, oceńcie go czy dobrze połączyłem elementy.

Podłączenie tablicy rozdzielczej TN-S w domku - ocena schematu i dobór zabezpieczeń

Opiszę wstępnie:
    1) Różnicówka to: HAGER 426J 25A/ I..n0.03A
    2) Nadprądowy HAGER MB320E B20
    3) Ogranicznik przepięć klasy C MOELLER SPC-S 20/280/4
    4) następnie będą nadprądowe B16 i jeden trójfazowy B16 lub B32

Zastanawiam się czy Nadprądowy B20 nie jest za mały do tej instalacji,
    Oraz czy do gniazd B16 się sprawdzą.

Zostały mi jeszcze takie oto elementy zakupione przez inwestora:
    HAGER SB 363

Gdzie to wsadzić?
    Wszelkie próby wytłumaczenia, że jedna różnicówka jest rozwiązaniem zawodnym i bardzo uciążliwym w eksploatacji spaliły na panewce, więc daje sobie spokój.
  • #2 7649231
    unemake
    Poziom 16  
    Ocena: 33
    marek-gudzowski napisał:

Zostały mi jeszcze takie oto elementy zakupione przez inwestora:
    HAGER SB 363

To rozłącznik 63A- odpowiednik FR-a Legranda
  • #3 7649303
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4791
    marek-gudzowski napisał:

chciałbym prosić o pomoc w podłączeniu tablicy rozdzielczej w domku jednorodzinnym. Sytuacja wygląda tak, że ja kończę instalacje po kimś. Doszedłem już do ładu z wszystkimi gniazdami i kontaktami, rozpiąłem i spiąłem po swojemu i jest luksus. Niestety elementy Tablicy już on zakupił i muszę je jakoś wykorzystać.

Kolego, masz naukę na przyszłość. Ja nie tylko po kimś, ale i od nowa, jeśli przyjmuję zlecenie na prace elektryczne, to zapowiadam, że wykonam je zgodnie z zasadami i uwzględnię tylko te życzenia inwestora, które nie są z nimi sprzeczne.
    Jeśli nie ma zgody - to po prostu nie biorę się za to.
    W ogóle nie wyobrażam sobie, abym na siłę wciskał w instalację to co kupione, a rezygnował z tego, co niezbędne.
  • #4 7649332
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4290
    Witam!

Podstwowym błędem moim zdaniem jest zastosowanie jednego trójfazowego RCD. Pewnie jakieś obwody siłowe będzie on chronił. Ale na pewno będą również obwody jednofazowe.
    Wprawdzie żaden zapis nie zabrania takiego rozwiązania, ale logika mówi aby tak nie postępować.
    Awaria toru neutralnego w wyłączniku RCD skutecznie uszkodzi odbiorniki jednofazowe.
    Od pewnego czasu coraz częściej pojawiają się takie wątki na forach tematycznych.
    Nie oznacza to, że przerwa taka nastąpić musi. Ale wykluczyć jej nie można.
  • #5 7649588
    marek-gudzowski
    Poziom 11  
    Co do nauki na przyszłość... też nie lubię poprawiać po kimś, ale niestety lepiej robić to niż w domu siedzieć, a jest zima.

Co do tych różnicówek, zaproponowałem takie zastosowanie:
    1) gniazda parter
    2) oświetlenie parter
    3) gniazda łazienka
    4) gniazda kuchnia
    5) oświetlenie piętro
    6) gniazda piętro
    7) gniazda trójfazowe + garaż + kotłownia

uważam, zę instalacja elektryczna ma być przede wszystkim funkcjonalna i bezpieczna, ale jak klient chce jedną to proszę bardzo. Ostrzegłem go przed niedogodnościami i możliwymi uszkodzeniami sprzętów w razie awarii, ale jak grochem o ściane.

Ponawiam pytania:
    1) Gdzie byście wpakowali tego SB 363?
    2) Jak podzielilibyście fazy na 10 nadprądowych?
  • #6 7649656
    retrofood
    1. SB można wykorzystać jako "wyłącznik główny" instalacji.
    2. Obwody rozdzielić tak, aby obciążenie na fazę było w miarę równe.
    3. Nie dawaj obwodów oświetlenia przez różnicówkę, jak jest właściwie dobrany przekrój przewodów i zabezpieczenie nadmiarowe.
  • #7 7649677
    tragi
    Poziom 22  
    Ocena: 51
    Tego SB 363 należy włączyć przed RCD, będzie pełnił rolę głównego wyłącznika.
    Fazy można podzielić 3+3+4, czyli 3 nadprądowe na jedną fazę, trzy kolejne na drugą i 4 ostatnie na trzecią fazę.
  • #8 7649686
    electrician
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    witam,
    rozłącznik dałbym jako "pierwszy" aparat od strony zasilania, potem ochronniki, następnie różnicówka, nadmiarówkę 3~ B20 dałbym jako zabezpieczenie jakiegoś obwodu 3~,
    Też jestem zdania, że jedna różnicówka to niewypał.
  • #9 7649875
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4288
    Zastanawiam się czy autor tematu w ogóle posiada wiedzę i uprawnienia aby wykonywać takie prace.

Do autora - popraw tytuł tematu. Regulamin pkt 11.1
  • #10 7649953
    marek-gudzowski
    Poziom 11  
    Łukasz-O napisał:
    Zastanawiam się czy autor tematu w ogóle posiada wiedzę i uprawnienia aby wykonywać takie prace.

Do autora - popraw tytuł tematu. Regulamin pkt 11.1

Temat poprawiony.
    Zawsze wykonywałem wszystko wg. załączonego projektu. Teraz go niestety nie mam.
    Co do uprawnień SEP, nie posiadam, od dłuższego czasu przymierzam się aby je w końcu zrobić. Po mojej pracy, przed zamknięciem tablicy przyjdzie uprawniony elektryk i zrobi pomiary, ja mam zrobić tylko "brudną robotę"

Zrobiłem schemat tak jak poradził mi użytkownik "electrician" co o nim sądzicie?

Nie rysowałem szczegółowo wszystkich N i PE bo to oczywiste rzeczy są. Sprawdźcie czy wszystko dobrze połączyłem.

A, bo bym zapomniał, jeden obwód oświetlenia, schodowy krzyżowy, niestety nie będzie miał zapiętego kabla PE. Ktoś zrobił cały układ na przewodach 3x1,5 a nie na 4x1,5. Inwestor jest świadom tego. Jak rozwiązalibyście tę kwestię? Dociągnąć PE z innego miejsca czy zostawić i kazać inwestorowi podpisać coś, że zwalnia mnie z odpowiedzialności.......?
  • #11 7650056
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 7650081
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Zadajesz pytania jakbyś robił to pierwszy raz. Skoro wykonywałeś zawsze instalacje według projektów to powinieneś wiedzieć jak podłączyć rozdzielnie i jakie aparaty i gdzie podłączyć. Przestań mydlić nam oczy. Temat ociera się o bramy kosza.

PS. Pytanie o przewód PE dyskwalifikuje Ciebie jako elektryka. Polecam kurs i zdobycie uprawnień.
  • #13 7650126
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4290
    Witam!

RCD trójfazowe należy tam stosować gdzie jest ono przeznaczone.
    Poza tym są również RCD jednofazowe tak samo jak i są jednofazowe RCBo.
    A jeżeli wykonawca myśli kategoriami inwestora, to powinien byc przygotowany na to iż być może kiedyś będzie trzeba ponieść tego konsekwencje.
  • #14 7650151
    Lukas555Lukas
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Już nie raz w Życiu maiłem do czynienia z takimi sytuacjami, nie polecam. Jeżeli instalacja ma być wykonana tak jak życzy sobie tego Inwestor, bez dodatkowych dokumentacji, projektów itd, to niech zrobi to samemu. Nie jest to nie wykonalne rzecz jasna, ale w razie jakiego kolwiek błędu, lub nieprawidłowej pracy sieci w przyszłości o nieprawidłowości zostaniesz posądzony właśnie Ty. A jeżeli instalacja ma być wykonana z elementów już wcześniej zakupionych, i podłączanych przez Elektryka, który znika a na miejsce niego przychodzisz Ty to wybacz, ale ja bym nawet nie otwierał szafy.

Pozdrawiam
  • #15 7650240
    marek-gudzowski
    Poziom 11  
    Łukasz-O napisał:
    Zadajesz pytania jakbyś robił to pierwszy raz. Skoro wykonywałeś zawsze instalacje według projektów to powinieneś wiedzieć jak podłączyć rozdzielnie i jakie aparaty i gdzie podłączyć. Przestań mydlić nam oczy. Temat ociera się o bramy kosza.

PS. Pytanie o przewód PE dyskwalifikuje Ciebie jako elektryka. Polecam kurs i zdobycie uprawnień.

Jeżeli zahacza o kosz to widocznie tam powinien się znaleźć.

Jedyne co mnie interesuje to miejsce usytuowania ogranicznika przepięć. To czy N powinien do niego dojść z przed czy z zza różnicówki.

Co do tego PE to wiem że on musi być, to pytanie było bardziej praktyczne, czy kiedykolwiek dopuściliście się zrobienia oświetlenia bez PE jeżeli inwestor brał na siebie odpowiedzialność?

Uważam że moderator łapie mnie za słówka aby ukrócić dyskusję.

Ktoś skomentuje ten drugi schemat?
  • #16 7650286
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Na wszystkie Twoje pytania odpowie fachowa literatura na poziomie szkoły średniej.
    Ograniczniki przepięć stosuje się przed RCD.
    Wszystko na temat.
  • #17 7650288
    krzysiek7
    Moderator Elektrycy
    Ocena: 1942
    Cytat:
    Zawsze wykonywałem wszystko wg. załączonego projektu. Teraz go niestety nie mam.

Rozumiem, że niedoświadczony elektryk może czegoś nie wiedzieć. Nie ma ludzi doskonałych, gdyby wszyscy wszystko wiedzieli to po co byłoby to forum? Jednak nigdy nie zrozumiem, że z projektem to elektryk wszystko wykonywał, a bez projektu to już jest ciemny jak tabaka w rogu.
  • #18 7650326
    marek-gudzowski
    Poziom 11  
    Tu nie chodzi o ciemnotę, tu chodzi o "brak podparcia". Jak już wspomniałem nie posiadam uprawnień. gGy miałem projekt, było wszystko napisane, podane wartości, kolejność oraz sposób połączenia. Tu niestety nic nie ma. Projekt wykonawczy budynku zaginął i dlatego nie mam podparcia.

Po sposobie osadzania puszek, obierania przewodów i pewnych błędów ( brak PE w schodowym) przypuszczam, że tak naprawdę nie było tam nigdy elektryka. Myślę, że inwestor sam to wszystko zrobił ale nie umiał skończyć dlatego mnie zatrudnił. Zapewnił mnie, że wszystkie zakupione elementy są zgodne z projektem który kiedyś miał.

Co do fachowej literatury, mam 2 książki, ale nie znalazłem takiego prostego zapisu " to łączymy przed tym, a to zaraz po tym i amen"

Forum jak każde, część konkretów, reszta to umoralnienia.
  • #19 7650387
    unemake
    Poziom 16  
    marek-gudzowski napisał:

pewnych błędów ( brak PE w schodowym) .

Jeżeli jest to błąd, to ryzykując posiadanymi uprawnieniami- popełniam go zawsze.
  • #21 7650413
    unemake
    Poziom 16  
    kkas12 napisał:
    Witam!

No to nie masz kolego unemake czym się chwalić.

Więc proszę mi wskazać- pod który z trzech zacisków łącznika schodowego należy ów przewód podłączyć?
  • #22 7650629
    retrofood
    unemake napisał:
    kkas12 napisał:
    Witam!

No to nie masz kolego unemake czym się chwalić.

Więc proszę mi wskazać- pod który z trzech zacisków łącznika schodowego należy ów przewód podłączyć?

Przewód PE łączy się pod przełącznikiem, a nie do zacisków przełącznika.
  • #23 7650724
    unemake
    Poziom 16  
    [quote="retrofood"]
    unemake napisał:

Ja prowadzę go bezpośrednio z puszki do oprawy.
  • #24 7650754
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #25 7650829
    retrofood
    [quote="unemake"]
    retrofood napisał:
    unemake napisał:

Ja prowadzę go bezpośrednio z puszki do oprawy.

Przy np. przewodach YDY to tak się nie da.
  • #26 7651421
    unemake
    Poziom 16  
    retrofood napisał:

Przy np. przewodach YDY to tak się nie da.

Za to przy YDY ż/o jak najbardziej.
  • #27 7651671
    ---lukasz---
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    A propos sieci tej TN-S pisaliście o RDC. Z tego co napisaliście to do gniazd 3-fazowych stosować RDC trójfazowa, a w przypadku gdzie chcemy rozgraniczyć te trzy fazy na przykład L1 oświetlenie L2 gniazdka 230 V,L3 coś innego to na każdą osobna fazę zalecana jest różnicóka 1 fazowa na każdą fazę bo bezpieczniejsze ?
    paluszasty napisał:
    Jeśli chodzi o różnicówkę najbardziej eleganckie było by zastosowanie 4 RCD...Jednej 3-fazowej, na obwody które wymagają zasilania 3 fazowego i 3 róznicówek 1-fazowych każdą na jedną faze codziennego użytku-czyli głównie gniazdka i oświetlenie.
    Wydaje mi się to za prawidłowe
  • #28 7653175
    marek-gudzowski
    Poziom 11  
    Już wszystko wiem:) Pogrzebałem w swoich dokumentach i znalazłem projekt innej instalacji elektrycznej w domku jednorodzinnym, opierając się na nim zrobię tę instalacje. Jedynie martwi mnie to co mówiliście o tej jednej różnicówce. Muszę porozmawiać z inwestorem aby zakupić jeszcze 3 różnicówki.
    Tę 3 fazową podłączyć pod gniazdo 3 faz w garażu.
    Jedną pod gniazda na parterze.
    Drugą pod gniazda na piętrze.
    Trzecią pod oświetlenie całości.

Zastanawiam się tylko nad ewentualną czwartą różnicówka, która by byłą bezpośrednio pod kuchnie, nie ma tam kuchenki 400V.

p.s Mogę podłączyć kabel PE do oświetlenia schodowego z innego kontaktu, np od pokoju obok?

właśnie tak??

Co sądzicie o tym.

Gotowy schemat opierający się na proojekcie który znalazłem zamieszcze jutro. Dziś nie mam już czasu.
  • #29 7653195
    wasyl79
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam ,ja stosuję RCD 3f na gniazdka w całym mieszkaniu oprócz łazienek (łazienka ma osobne 1f)no i na oświetlenie daję 2lub 3 RCD 1f , no i oczywiste jest że póżniej na eski 16 i10A
  • #30 7653342
    lu106
    Poziom 15  
    Ocena: 32
    Przede wszystkim RCD jest wymagana w pomieszczeniach wilgotnych 75% wilgoci. Na pewno musi być w łazience, ale reszta jest niewymagana.
    Instalowanie RCD dla innych pomieszczeń jest to na pewno dobry pomysł, ale pamiętaj, że duże się instalacji będzie miała większą pojemność i RCD może wyrzucać.
    Pamiętaj też o pętli zwarciowej w łazience czas wyłączania 0, 2 sekundy a w pokojach 0,4.

Zasilanie ograniczników polecam poradnik fachowca jest na stronie Meller.

Jak brakuje ci tego przewodu PE to lepiej go dołóż musi być taki sam jak roboczy, ale jak leci pojedyncza żyła musi być przynajmniej 2, 5mm w izolacji lub 4 mm bez izolacji?

Wiem, że tylko robisz tylko rozdzielnie, ale jak coś się zepsuje i wyłącznik wyłączy się nie po 0, 4 tylko po 5sekundach wina będzie twoja

Pamiętaj też o selektywności
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat podłączenia tablicy rozdzielczej TN-S w domku jednorodzinnym, w kontekście oceny schematu i doboru zabezpieczeń. Użytkownik zakończył instalację po poprzednim wykonawcy, jednak napotkał problemy z wykorzystaniem zakupionych elementów. Wskazano na błędy w zastosowaniu jednego trójfazowego wyłącznika różnicowoprądowego (RCD), co może prowadzić do uszkodzeń odbiorników jednofazowych. Użytkownicy sugerowali podział obwodów na różne fazy oraz zastosowanie kilku RCD, aby zwiększyć bezpieczeństwo. Wskazano również na konieczność obecności przewodu PE w instalacji oraz na ryzyko związane z brakiem projektu wykonawczego. Użytkownik zaplanował zastosowanie kilku RCD dla różnych obwodów, w tym dla gniazd w łazience i kuchni, oraz oświetlenia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA