witam wieża panasonic SA-AK40 jak zrobić żeby czytała płyty z muzyką nagraną na płycie CD-RW może jakiś układ?Proszę o sugestię.Bardzo dzięki za wszystkie rady.
napisałes w sumie cos jakby : który samochód nie chlapie przechodniów!!!
problem lezy w sumie po stronie sprzetowej mianowicie:
czy ta wieza czyta płyty kopiwane???
czy laser nie jest w jakis sposób fabrycznie chroniony przed odczytem kopi pirackich!!
czy aby napewno płyta została dobrze nagrana zachowany format cddb?? czy na innym sprzecie idzie?? napisz cos wiecej !!!!!!!
pozdrawiam!!!!
Panowie!!! To czy wieza odczyta CDRW jest zalezne w glownej mierze od sprzetu, a dokladniej czy w ogole moze odczytywac CDRW. Zobaczcie w specyfikacji czy taka opcja jest dostepna. CDR i CDRW to zupelnie inne nosniki. Druga sprawa: jesli jest mozliwy sprzetowy odczyt to nagrajcie jakis jeden kawalek, pamietajac o zamknieciu plyty, i zobaczcie czy zadziala.
Ja miałem technicsa prawie 10 letniego( z czasów, w których o nagrywarkach nikt nie słyszał ). Czytał wszystko łącznie z CDRW.
Z tego co wiem sporo jest CD-ków nie czytających CDRW i taki ich urok.
Kolega kupił tanie DVD i te dla odmiany nie czyta zielonych płyt CDR.
jesli producent nie wspomnial o odczycie CDRW to ma nie ma szans aby czytal, i nosniki roznych firm nic tu nie pomoga a modyfikacja sprzetowa nei wchodzi w gre no bo co, inny laser czy glowica? a co z oprogrmowaniem, mam technicsa SL-PS770A i tez nie czyta RW, ale nie ma co plakac to przeciez malutka wada przy dzisiejszych cenach CDR
naped ,odtwarzacz CD musi miec funkcje multiread zeby przeczytac jakakolwiek plytke CD-RW ,nie pamietam dokladnie na czym to polega ,ale potrzeba tez mocniejszego lasera zeby odczytac plytki wieloktrotnego zapisu..
Płyta CD-RW ma mniej wyraźny zapis - potrzeba mocniejszego lasera do odczytu(kwestia innej technologii zapisu). Jeżeli nie wyszczególniono w opisie ,że czyta CD-RW, to raczej małe szanse.
Chodzi tu konkretnie o współczynnik odbicia światła który dla płyt CD-RW wynosi jedynie około 30% (CD-R to około 70%!) - stąd może się zdażyć że niektóre odtwarzacze mimo że nie ma na nich takiej informacji odtwarzają płyty CD-RW. Zależy to z pewnością od max mocy lasera i od czułości fotodiod. Sam posiadam discmana firmy Panasonic w którym po wymianie lasera na nowy zaczął (a czy wcześniej czytał to nie wiem bo nie działał )) czytać niektóre płyty CD-RW (np. oryginalną HP sprzedawaną kiedyś z nagrywarką HP8100).
Reasumując - musiałbyś zamontować w swoim sprzęcie taki odpowiednik lasera który zechciałby czytać CD-RW. W jakiekolwiek celowe zabezpieczanie przed odczytem w/w nie wierzę.
Rzadko się trafia, aby odtwarzacze CD czytały CDRW. Ostatnio byłem nawet zmuszony wymienić swój CD-ROM, bo też nie czytał CDRW. Poza tym mała wieża Philipsa CDRW czyta bez problemu i te nagrane w x4 i te w x10, ale to dosyć nowy sprzęt (ponizej roku). Nie ma zatem reguły, jedne czytają, inne nie i nic się na to nie poradzi. Wymiana lasera nie zawsze pomaga.
Pozdrawiam, Michał.
✨ Wieża Panasonic SA-AK40 odtwarza oryginalne płyty CD oraz płyty CD-R, natomiast nie czyta płyt CD-RW. Problem z odtwarzaniem CD-RW wynika z różnic technologicznych między nośnikami: płyty CD-RW mają niższy współczynnik odbicia światła (około 30%) w porównaniu do CD-R (około 70%), co wymaga mocniejszego lasera i specjalnej funkcji multiread w napędzie. Wiele starszych lub tańszych urządzeń, w tym modele Panasonic SA-AK40 i SA-AK15, a także sprzęt innych marek (np. Sony, Technics), nie obsługuje CD-RW ze względu na ograniczenia sprzętowe i brak wsparcia w specyfikacji. Wymiana lasera na mocniejszy może pomóc, ale nie jest to standardowa ani łatwa modyfikacja. Nagranie płyty CD-RW z zamkniętym formatem i sprawdzenie jej na innym sprzęcie to zalecane kroki diagnostyczne. Ogólnie, brak odczytu CD-RW jest powszechną cechą wielu odtwarzaczy CD, a nie wadą konkretnego modelu. Wygenerowane przez model językowy.