logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odtwarzać muzykę z płyt CD-RW na wieży Panasonic SA-AK40?

adrian10 16 Sty 2003 18:53 1839 16
REKLAMA
  • #1 83125
    adrian10
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    witam wieża panasonic SA-AK40 jak zrobić żeby czytała płyty z muzyką nagraną na płycie CD-RW może jakiś układ?Proszę o sugestię.Bardzo dzięki za wszystkie rady.
  • REKLAMA
  • #2 83168
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 83169
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 83213
    adrian10
    Poziom 11  
    orginalne płyty czyta,CD-R czyta natomiast CD-RW nie
  • #5 83216
    adrian10
    Poziom 11  
    a jeszcze jedno płyty pirackie czyta
  • #6 83227
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 96629
    oldking
    Poziom 33  
    Ocena: 522
    Witam

To chyba taki urok sprzętu, ja mam SONY -czyta wszystko z wyjątkiem nagrań na CDRW.
  • REKLAMA
  • #8 96673
    olaf x
    Poziom 34  
    Ocena: 358
    a ja mam sa-ak15 i tez tylko cdrw nie czyta, cdr i piraty spoko ida, wiec mysle, ze "ten typ tak ma".
  • #9 97071
    malyem
    Poziom 11  
    Panowie!!! To czy wieza odczyta CDRW jest zalezne w glownej mierze od sprzetu, a dokladniej czy w ogole moze odczytywac CDRW. Zobaczcie w specyfikacji czy taka opcja jest dostepna. CDR i CDRW to zupelnie inne nosniki. Druga sprawa: jesli jest mozliwy sprzetowy odczyt to nagrajcie jakis jeden kawalek, pamietajac o zamknieciu plyty, i zobaczcie czy zadziala.

maLy
  • #10 97481
    j.jurek
    Poziom 2  
    Jaka prędkość CDRW 4-10-12
    Podobny problem występuje z DVD-czytają 4, a 10 nie.
  • REKLAMA
  • #11 97985
    Keiten
    Poziom 12  
    Ja ma Technicsa - też nie czyta CDRW. Problem najprawdobniej w formacie płyty. Najprawdopodobniej czytał nie będzie.

PozdraV

Keiten
  • #12 97991
    zoltar
    Poziom 24  
    Ocena: 24
    Ja miałem technicsa prawie 10 letniego( z czasów, w których o nagrywarkach nikt nie słyszał ). Czytał wszystko łącznie z CDRW.
    Z tego co wiem sporo jest CD-ków nie czytających CDRW i taki ich urok.
    Kolega kupił tanie DVD i te dla odmiany nie czyta zielonych płyt CDR.
  • #13 98107
    Bono77
    Poziom 12  
    jesli producent nie wspomnial o odczycie CDRW to ma nie ma szans aby czytal, i nosniki roznych firm nic tu nie pomoga a modyfikacja sprzetowa nei wchodzi w gre no bo co, inny laser czy glowica? a co z oprogrmowaniem, mam technicsa SL-PS770A i tez nie czyta RW, ale nie ma co plakac to przeciez malutka wada przy dzisiejszych cenach CDR
    :D
  • #14 98138
    DukE
    Poziom 20  
    Ocena: 4
    naped ,odtwarzacz CD musi miec funkcje multiread zeby przeczytac jakakolwiek plytke CD-RW ,nie pamietam dokladnie na czym to polega ,ale potrzeba tez mocniejszego lasera zeby odczytac plytki wieloktrotnego zapisu..
  • #15 98338
    JasiekWro
    Poziom 11  
    Płyta CD-RW ma mniej wyraźny zapis - potrzeba mocniejszego lasera do odczytu(kwestia innej technologii zapisu). Jeżeli nie wyszczególniono w opisie ,że czyta CD-RW, to raczej małe szanse.
  • #16 98497
    nietomek
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Chodzi tu konkretnie o współczynnik odbicia światła który dla płyt CD-RW wynosi jedynie około 30% (CD-R to około 70%!) - stąd może się zdażyć że niektóre odtwarzacze mimo że nie ma na nich takiej informacji odtwarzają płyty CD-RW. Zależy to z pewnością od max mocy lasera i od czułości fotodiod. Sam posiadam discmana firmy Panasonic w którym po wymianie lasera na nowy zaczął (a czy wcześniej czytał to nie wiem bo nie działał :-))) czytać niektóre płyty CD-RW (np. oryginalną HP sprzedawaną kiedyś z nagrywarką HP8100).
    Reasumując - musiałbyś zamontować w swoim sprzęcie taki odpowiednik lasera który zechciałby czytać CD-RW. W jakiekolwiek celowe zabezpieczanie przed odczytem w/w nie wierzę.
  • #17 98674
    Nemo
    Poziom 31  
    Ocena: 72
    Rzadko się trafia, aby odtwarzacze CD czytały CDRW. Ostatnio byłem nawet zmuszony wymienić swój CD-ROM, bo też nie czytał CDRW. Poza tym mała wieża Philipsa CDRW czyta bez problemu i te nagrane w x4 i te w x10, ale to dosyć nowy sprzęt (ponizej roku). Nie ma zatem reguły, jedne czytają, inne nie i nic się na to nie poradzi. Wymiana lasera nie zawsze pomaga.
    Pozdrawiam, Michał.

Podsumowanie tematu

✨ Wieża Panasonic SA-AK40 odtwarza oryginalne płyty CD oraz płyty CD-R, natomiast nie czyta płyt CD-RW. Problem z odtwarzaniem CD-RW wynika z różnic technologicznych między nośnikami: płyty CD-RW mają niższy współczynnik odbicia światła (około 30%) w porównaniu do CD-R (około 70%), co wymaga mocniejszego lasera i specjalnej funkcji multiread w napędzie. Wiele starszych lub tańszych urządzeń, w tym modele Panasonic SA-AK40 i SA-AK15, a także sprzęt innych marek (np. Sony, Technics), nie obsługuje CD-RW ze względu na ograniczenia sprzętowe i brak wsparcia w specyfikacji. Wymiana lasera na mocniejszy może pomóc, ale nie jest to standardowa ani łatwa modyfikacja. Nagranie płyty CD-RW z zamkniętym formatem i sprawdzenie jej na innym sprzęcie to zalecane kroki diagnostyczne. Ogólnie, brak odczytu CD-RW jest powszechną cechą wielu odtwarzaczy CD, a nie wadą konkretnego modelu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA