logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CB radio. Dyskusja ogólna.

_LBX_ 25 Kwi 2010 20:45 5053 28
REKLAMA
  • #1 8002816
    _LBX_
    Poziom 22  
    Ocena: 92
    No Panowie, czas spowiedzi :D
    Jak to było w waszymi początkami CB. Licze tu na opowiadania, kierowców i innych z czasów kiedy CB było na pozwolenia. Trochę się dowiedziałem od dziadka, kierowcy, ale za mało :D Ja sobie ostatnio słucham w domu. CB Alan 109, antena Hustler IC 100, przerobiony zasilacz ATX :D
    Choć przyznam, że jak słuchałem u ojca w ciężarówce kilka lat temu była większa kultura niż dziś.
  • REKLAMA
  • #2 8003114
    paprykx
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Z tą kulturą to się zgodzę a stało się to tak że młodsi "kierowcy" kupują sobie radia z biedronki i gadają o wszystkim na 19.
  • #3 8003223
    seba190
    Poziom 15  
    Ocena: 45
    Czasem się rzygać chce na rozmowy przez CB i nie chodzi o wulgaryzmy, jak jeżdżę w trasy to muszę słuchać różnych kłótni, zboczeńców typu pysia-pysia, oraz opowieści blokujących kanał 19 nie mówiąc o tekstach typu "jak ch.. jeździsz"
  • #4 8007446
    _bono_
    Poziom 14  
    Ocena: 10
    Slucham CB na takim samym sprzęcie jak _LBX_
    Wczoraj nawet gadaliśmy o tym, z jakimś kierowcą ciążarówki. Mówił, że straszie teraz jest. Nie można się odezwać, bo zablokują 19 i koniec imprezy...
  • #5 8008171
    lukaszkusmierczak
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    To fakt brak kultury jest straszny. ale czasami jest śmiesznie - kiedyś pytając o drogę zamiast zacząć od "koledzy" wywaliłem "kochanie"
  • #6 8008238
    Madrik
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1187
    paprykx napisał:
    Z tą kulturą to się zgodzę a stało się to tak że młodsi "kierowcy" kupują sobie radia z biedronki i gadają o wszystkim na 19.

Nie zupełnie. ;) Stało się tak przez upadek komuny. :)

Pewnie dziadek ci wspominał, że kiedyś, na CB trzeba było mieć pozwolenie?
    Działało to na tej samej zasadzie co łączność krótkofalowa - Rejestrowałeś się w urzędzie, płaciłeś i czekałeś na pozwolenie (czasem nie dawali, jesli np. ktoś z twojej rodziny był w opozycji ;) ).

Ale najlepsze było to, że nigdy nie wiedziałeś, czy nie jesteś właśnie namierzany i podsłuchiwany. Podjeżdzały w okolicę 3 furgonetki i za godzinkę wpadał do ciebie dzielnicowy z obstawą.

Ówczesny urząd kontroli łączności (PIR?) zwracał szczególną uwagę na radiowców i potrafił np. bardzo szybko zareagować np. po wzroście mocy nadawania (bo pewnie ze szpionami gadasz) albo po usłyszeniu dziwnych skrótów i słów (szyfrem pewnie nadaje). Mało tego, było pełno "życzliwych" słuchaczy którzy na ciebie mogli donieść.

Stąd brała się kultura i umiarkowanie w eterze, a nie z wyższej kultury ludzi.
    Stare pokolenie dość długo straszyło jeszcze młodych ewentualnymi konsekwencjami, ale w końcu inercja wypaliła się.

I teraz w eterze słyszysz złotą polską wolność. :)
    Osobiście uważam, że nadając komunikat do wszystkich, wystawiasz sam sobie wizytówkę przez wszystkimi w zasięgu. Jeżeli chcesz lansować sie na prymitywa, który nie potrafi wypowiedzieć zdania, bez znanego, polskiego przerywnika - to twoja sprawa.

Ja tak np. nie chcę być tak postrzegany, nawet przez nieznajomych, więc staram się nie rzucać w eter bluzgami. ;)
    Język Polski jest przebogaty i można zjechać gościa nie używając ani razu słów na P... S... i K...
    Kto jest inteligentny i nie spał w szkole - też to potrafi. Pozostali.... no cóż. Jak ktoś chce być bydłem, niech będzie.
  • REKLAMA
  • #7 8008860
    _bono_
    Poziom 14  
    Czyli jak to w Polsce. Czujesz bat nad sobą, to nie skaczesz, bata nie ma skakać można.
  • REKLAMA
  • #8 8011549
    Madrik
    _bono_ napisał:
    Czyli jak to w Polsce. Czujesz bat nad sobą, to nie skaczesz, bata nie ma skakać można.

Sztuka to zrobić sobie własny bat, na siebie samego. ;)
  • #9 8013177
    _bono_
    Poziom 14  
    No niestety nie każdy potrafi. Wczoraj, a właściwie dziś w nocy około 1:30 byłem świadkiem zjechania do żywego kierowcy ciężarówki. Czasem cierpię na bezsenność, budzę się w nocy i do rana nie zasypiam. Do warsztatu mi się nie chce schodzić to słucham CB i gadam z kierowcami. Ale wracając do tematu. Kierowca poprosił o pomoc w dojechaniu do firmy (2km ode mnie), no to mówię przejdź 2 wyżej to Ci wytłumaczę. Ok, wytłumaczyłem gościowi co i jak i zajechał pod firmę. Nagle jakiś debil(sądząc po mocy nadawania był niedaleko) zaczął mordę drzeć, że kierowca ostatnia pi***, jak on jedzie, że do firmy nie trafi. No nie będę tu przytaczał, bo nie chcę bana. Kierowca tylko podziękował za pomoc, powiedział tamtemu, że najwidoczniej nie wyjeżdża za własne podwórko, dlatego taki cwany i wyłączył radio ;)
    Potem jeszcze z nim gadałem, po rozładunku, ale to już opowieści jego były o trasach i takie tam. Sądząc po głosie jakiś 50-60 lat, ale to było widać po rozmowie z nim. Wszystko na poważnie pełna kultura. Nie to co Ci debile na 19.
  • #10 8014243
    stroggo81717
    Poziom 31  
    Ocena: 41
    O tak, na 19 można usłyszeć ciekawe rozmowy... przykładowo, ja z kumplami mieliśmy okazję wysłuchać, jak jakiś koleś darł ryja o c**j wie co. Lub drugi gość specjalny gadał o swej bryce, jaki ma "Full Tuning" (zardzewiały spoiler i pomalowany na kolor pawia... ale nie zwierzaka... no to pomalował na kolor pawia samochód). No to co? Przejażdżka z 5 kumplami samochodem kumpla i słuchać. Zaznaczam, że samochód i radio nie jest moje! Ja tylko byłem słuchaczem :D.

_LBX_ napisał:
    Ja sobie ostatnio słucham w domu. CB Alan 109, antena Hustler IC 100, przerobiony zasilacz ATX :D

Wie ktoś, jak tak przerobić ATX, aby słuchać po domowemu radia?
  • #11 8014407
    Andiv
    Poziom 32  
    Ocena: 451
    A po co przerabiać ? Ewentualnie walnąć w 5V żarówe żeby obciążenie było. Co do CB ... Mam warsztat elektroniki sam. z roku na rok coraz więcej ludzi przyjeżdża na strojenie/naprawę i niestety coraz więcej zdarza się buractwa....
  • #12 8014497
    _bono_
    Poziom 14  
    Stroggo, można po prostu dac żarówkę na linię 5v lub rezystor 1,1Ohm. Lub przerobić elektronikę zasilacza. Na jakim scalaku masz zasilacz?
  • #13 8014644
    stroggo81717
    Poziom 31  
    Ocena: 41
    Nie mam wglądu do zasilacza.
  • #14 8015422
    Madrik
    ATX-a wyjścia masz w Wikipedii.
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Zasilacz_komputera
    Zwierasz dwie końcówki na wyjściu (bodaj szary z zielonym) i już zasilacz ci działa na stałe. Wystarczy podłączyć sie pod jego 12V na wyjściu i masz napięcie.
  • #16 8021843
    gabik001
    Poziom 37  
    Ocena: 418
    Na ten temat czekalem...
    U mnie to bylo tak ze na poczatku budowalem trx Bartek. budowa trwala 2 lata i nie zostala ukonczona z racji tego ze wlasnie CB radio mozna bylo miec za srednia kase (jak na ucznia) i do tego legalnie (pozwolenie). Ale przed Bartkiem bylo urzadzenie zrobione z walkie-talkie , taka imitacja radia.
    Pierwsza Onwe (gruba bez FM) kupilem w sklepie CB-radio kolo kosciola Mariackiego w Krakowie. Dalem cale 1280000 zlotych w 1992 roku. Sam sobie zmontowalem antene "parapetowe" i nawet to smigalo. Docelowo robilem 5/8 wlasnego pomyslu. Trwalo to z 3 miesiace ale efekt byl piorunujacy. SWR ponizej 1,3 na RG 213 (na 28 byl 1,1). Ale iestety pewnej zimy zachcialo mi sie konserwacji i prawie z ta antena zjechalem z dachu (antena zniszczyla mi sie bo uzylem jak jako kotwicy zeby nie zjachac do konca dachu). Po naprawie dzialala dalej ale nie mialem milych wspomnien co do niej. Samo radio mialo pozniej dorobione dziury i piatki , dodatkowo skrot mocy , wymieniona koncowke na mocniejsza i RF gain. Poglos i roger beep musowo - wlasnego pomyslu (poglos byl oparty na NE5532 i NE5534).Obok zasilacza mialem tez maly 12v akumulator w razie gdyby pradu braklo. Nigdy nie mialem zestawu w samochodzie. Jako "Miki Filipowice" pojawialem sie codziennie w eterze gdzie rozmawialismy do poznych godzin nocnych a niekiedy do rana. Kultura byla wtedy a nie to co teraz.
    Jezdzilismy z kumplami na rozne zloty , ekspedycje DX-owe , zjazdowe ogniska sibistow (nowe stacje pojawialy sie jak grzyby po deszczu). Przez dwa lata ( ja u nas na wsi pojawilem sie jako trzecia stacja) pojawilo sie po mnie jakies pietnascie stacji u nas , z tego 2/3 to ludzie nie majacy pojecia po co to wogole bylo. W sasiedniej wsi dwa razy tyle. Znalezc wolny kanal do rozmow graniczylo z cudem nawet dziury byly pozajmowane. Dwie kontrole PAR-u troche ograniczyly ilosc stacji ale zaraz powstaly nowe. Na 20 stacji u nas tylko trzy dzialaly legalnie. Kiedy zaczelo sie bydlo robic wyrejestrowalem radio i sprzedalem cala stacje.
    W miedzyczasie mialem do uzytku Alana 18 , 28 , 38 (reczniak) , Herberta , Harryego , Jacksona , Granta ,Onwe z FM , Alana 100 , Cobre 19 i Lincolna. Anteny tez rozne - Skylab , Danita i samochodowka (nazwy nie pamietam).
    Jezeli chodzi o cb w samochodzie to czesto z kolega jezdzilismy jego zoltym maluszkiem (Darek zolty mobil) po wioskach (oczywiscie z wiadomym celu - zaczepianie kolezanek cb-stek - polowalo sie na nie tak ze rozpoczynalo sie rozmowe i jechalo do danej wioski a pozniej szukalo domu na wskazania S-metra).
    Kanal 9 to byla swietosc ,kanal 19 rowniez. Na kanale 3 u nas w rejonie dzial sklep z materialami budowlanymi wiec tez staralismy sie im nie przeszkadzac , choc czasem nie bylo wyboru. Czesto gesto przejezdzajace ciezarowki po E-22a albo po owczesnej E-22 (teraz platny odcinek A-4) pytaly o droge wiec niejednokrotnie udzielalo im sie pomocy. Raz tylko prowadzilem goscia siedzac w domu jak ma przejechac przez nasza wies z trasy E-22a do Olkusza. Poza tym jako ze na wsi bylo tylko trzech elektronikow i wszyscy mieli CB wiec niekiedy nasze rozmowy wydawaly sie kodowane dla czajnikow.
    Dla mnie CB to przede wszystkim bylo zrodlo wymiany doswiadczen i informacji ale rowniez zrodlo znajomosci z ktorych kilka pozostalo do dzis...
    Pozdrawiam
  • #17 10174196
    _LBX_
    Poziom 22  
    Ocena: 92
    Jak się tak chwalimy ksywami, to mnie wołają muchomorek :D A czemu to nie mam pojęcia :P Coś się ostatnio uspokoiło na 19, kontrole jakieś są?
  • #18 10175366
    Madrik
    _LBX_ napisał:
    Jak się tak chwalimy ksywami, to mnie wołają muchomorek :D A czemu to nie mam pojęcia :P Coś się ostatnio uspokoiło na 19, kontrole jakieś są?

Mnie to cieszy.
    Warszawiakom ulżyło odkąd pewne oszołomy, jak "Bekacz" (nadawał przez radio tylko jedno - stąd ksywka, okolice Bemowa), czy "Koziołek Matołek" (punktualnie o pełnych godzinach nadawał melodyjkę, a był okres, że co 15 minut, okolice Bródna), zeszli w końcu z eteru.
    Jedyne co mnie zastanawia - jak nie ma na drogach TIR-ów, to można minąć i 20-cia mobilków z batem (wóz za 80 kilo+, antena na dwa metry, zap.... 150), a żaden nawet słowem nie piśnie na uprzejme zapytanie o przeszkody na drodze.
    Ale krzyknij o misiaczkach, to się grucha urywa od "gdzie stoją?!".

Jak teraz w tych warunkach, np. wezwać pomoc, przy takiej "współpracy radiowców"?
    Może zwykłe radio wyposażyć w funkcję odbioru CB... na jedno wyjdzie.
  • REKLAMA
  • #19 10176460
    ginger78
    Poziom 21  
    Ocena: 33
    Kiedyś CB miało inny wymiar.
    Mało było kierowców z radiami za to multum stacji bazowych w dużych miastach. Czasami ciężko było znaleźć wolny kanał. Oczywiście każdy miał anteny bazowe, jedno radio "legalne" z homologacją i opłaconymi składkami oraz jedno/kilka innych, tych mniej legalnych, z kilkoma czterdziestkami, modulacją SSB itd.

Bardzo widoczne jest to, że kiedyś ludzie mieli jakieś pojęcie na temat podstaw radiotechniki, umieli podłączać i obsługiwać swoje sprzęty i wiedzieli, że nie da się nadawać na gwoździu zamiast anteny :)

Proszę posłuchać:
    http://www.youtube.com/watch?v=sU8hKW6G_tk
    Kanał 28, wywoławczy. Dziś ciężko się dowołać kogokolwiek.
  • #20 10183389
    gabik001
    Poziom 37  
    ginger78 napisał:

Proszę posłuchać:
    http://www.youtube.com/watch?v=sU8hKW6G_tk
    Kanał 28, wywoławczy. Dziś ciężko się dowołać kogokolwiek.

Normalnie jak wtedy... U nas było to samo , dlatego "dziury" musiały być musowo.
  • #21 10186631
    Trabi
    Poziom 36  
    Ocena: 792
    Długo siedziałem na CB, do dziś mam jeszcze pozwolenie z PIR ze swoim numerkiem :) na pracę w paśmie obywatelskim i pozwolenie z administracji na stawianie masztu na dachu bloku (ależ miałem zasięg!). Teraz radio (stary, dobry Alan28) leży od wielu lat spakowane w pudełku, w komplecie, z dokumentami, w szafie i czeka może na lepsze czasy. Antena z dachu już sama spadła a samochodowa stoi za szafą. Jak dla mne CB umarło śmiercią naturalną; teraz wszyscy przestawili się na komórki więc na CB nie ma czasu (i nie wygodne toto jest). Czasy chodzenia po ulicy z Midlandem-38 w kieszeni odeszły w niepamięć. CB właściwie przesiadło się do samochodów, a tam.... i tak nie ma z kim pogadać, bo zaraz ktoś kur...mi rzuca. Dawniej to nawet w nocy można było z kimś pogadać na CB kto nie spał w domu i chciało mu się pogadać z mobilkami. Sam miałem wiele stacji "na oku" na trasie Bydgoszcz-Poznań, na które zawsze mogłem liczyć żeby było weselej w czasie nocnej jazdy; zawsze ktoś czekał z gruchą w ręku na spragnionego pogadania kierowcę :)
    Kiedyś nawet na Amidze w ProTrackerze zrobiłem coś a'la modułek z muzyką i tekstami wielu osób gadających na CB. Rozeszło się to w wielu egzemplarzach wśród ludzi, ale sam już nie mam tego kopii - a szkoda. Zaczynał się słowami na wywoławczym: "Brzdęk, brzdęk, mówię sam?".
    To se ne vrati Pane Haranek, ano ne vrati.
  • #22 10187229
    gabik001
    Poziom 37  
    Myślałem że tu , w USA CB jeszcze żyje ale niestety... Bierzesz CB i coś gadasz a tam... Tak jakbyś cegłę wziął... Cisza i pustka. Nawet trokerzy nie używają CB choć widzę że pomontowane mają...
  • #23 10188471
    Madrik
    Może słuchasz złego kanału? ;)

U nas też, jak zejdziesz z 19-ki to cisza grobowa... No chyba, ze jedzie ktoś z zestawem "biedronkowym" i nadaje na sześciu kanałach naraz... :P
  • #24 10188643
    gabik001
    Poziom 37  
    Eee , skaner też mam i przelecę całą czterdzieche w AM i w FM i nic nie ma. Raz tylko jakiś troker chyba coś tam mamrotał że ciężko było go zrozumieć...
    Ale nie dziwie się bo jak pisze Trabi komórki są na porządku dziennym a tym bardziej , jak w komórce jest PTT i można gadać jak przez Walkie - talkie (kiedyś nextel teraz sprint mobile).
  • #25 10190992
    Łukasz-O
    Admin Elektroenergetyka
    Ocena: 4287
    Madrik napisał:

(...)Warszawiakom ulżyło odkąd pewne oszołomy, jak "Bekacz" (nadawał przez radio tylko jedno - stąd ksywka, okolice Bemowa)(...)

Z tego co wiem, był nienamierzalny od 1993r. Podobno w ostatnim czasie upodobał sobie pasma lotnicze no i nie wyszło ;)
  • #26 10311867
    robtechns
    Poziom 2  
    Witam W pytaniu jest o moje pierwsze kontakty z CB. (posiadam radia,anteny; Stacjonarne, Mobilne,Przenośne w dalszym ciągu i z nich korzystam od 19 lat)
    Mogę dorzucić tak jak poprzedni moi forumowicze , że dawniej były zezwolenia , osoby kupujące generalnie to byli kierowcy ciężarówek jego rodzina i inni którzy chcieli mieć z rodziną i kolegami łączność (nie było telefonów przenośnych i innych gadżetów obecnych dziś). Kultura była ale też i zdarzały się różne barany ale zwoływało się paczkę fan CB i jechało się samochodami namierzając gościa - koledzy dzięki większej wiedzy którą nam przekazywali (krótkofalowcy) pokazywali różne możliwości takiego namierzenia począwszy od konstrukcji anten do fajnych radyjek na owe czasy lub ich przeróbka na wskazany efekt namierzania. Rozmowy odbywały się z małą ilością przekleńśtw (nie trzebabyłoby dożucać uzupełniaczy bo rozmowa się kleiła na temat). Byli starsi, młodzi i najmłodsi ale pasja była wspólna nie ważne na wiek. Rozmowy nie tylko o CB radiu, takrze o samochodach,sporcie dziewczyny o kuchni i inne nieraz to tak było dużo rozmówców że brakowało czterdziestki lub było wielu na jednym kanale i co niektórzy uciekali lepszymi sprzętami na tzw. boczne czterdziestki (np.ONWA Turbo 120 kanałów lub jakiś Alan czy President). Ja osobiście oprócz pogaduszek głównie prowadziłem mobile po swoim rejonie (i kilka innych osób), lecz od dwóch lat nie prowadze (czasami sporadycznie - jak żeczywiście ktoś po głosie widać że nie daje rady po mieście lub nie ma GPSa) bo są osoby które nie wiedzą do czego ma służyć CB radio i przezywały mnie uważały że mogą sobie jaja robić,z mojej żony dziwkę (też była ogólny), i oto funkcja ogólny CB znika.
    Ja nie używałem w 100% radia jako anty miśki i inne , ja miałem łączność z rodziną i przyjaciółmi lecz przez obecne społeczeństwo wielu fajnych CB stów walneło radiem. Krótkofalowcy tylko siedzą na swoich amatorskich pasmach i wręcz nie przyznają się do CB , co w większości to był ich pierwszy początek z radiem. Jak to fajnie ktoś ostatnio skomentował ....... teraz nie powinno być zezwoleń (powrotu) tylko psychotesty przed zakupem radia :) . Obecnie jeżdze autem serwisówką (nie lawetą)wyobraźcie sobie że ktoś potrzebuje klucza , podnośnika, coś w naczepie polutować, kogoś z rowu wyciągnąć w zimie..... nikt sie nie odezwie chyba żę naprawde ktoś cierpliwy lub liczący na zysk (zarobek), ja pomagałem bo chciałem (tak mnie mama wychowała), lecz nie mam już cierpliwości do udawanych pomocy albo taki tekst..... bo chciałem sprawdzić czy lepszy jest ogólny od GPSu a miasto i tak znam... No soryy albo GPS albo ogólny, nie wiele żyć mam a inni też potrzebują pomocy aczkolwiek nieraz po kilka tirów prowadziło sie na kanale ..... ja osobiście 5 moja żona aż 7 w tym samym czasie. I takich ludzi brakuje przez idiotów którzy radio urzywają jako zabawkę i anonimowość aby sobie ulżyć. Niestety nie wszyscy sobie ulżyli bo jestem mobilny i namierzam jak mam ochote i wtedy to ja sobie ulżę (nie biję , nie odgrażam - pokazuję że jest możliwość namierzania a jak jest narwany podaję tego narwanca marke pojazdu i rejestracje i reszte nie bede opisywał co koledzy robią np. jemu nie uda sie szybciej pojechać a maluch go nawet wyprzedzi). Mam nadzieję że wrócą te dawne czasy gdzie 19 tka to był tylko informacyjny a pozostałe za wyłączonymi 9 i 28 do prowadzenia i pogaduszek. Gdzie każdy sobie pomoże i to bezinteresownie a nie nagarniać klijentów (TAXI na CB - i tak idioci prowadza tiry pod niskie wiadukty mimo że mają fach w ręku po mieście).

Pozdrawiam i życzę miłego użytkowania CB radia ...... szczęśliwego nowego roku życzę i zawsze dojechania do celu 73,51 i dla dziewczyn 88 :) :D :D
  • #27 10335874
    Gizmoń
    Poziom 28  
    Ocena: 1518
    We Wrocławiu jest kilku, albo i kilkunastu ludzi, którzy jeszcze nie tak dawno codziennie godzinami kulturalnie rozmawiali przez radia. Przez jakiś czas ich słuchałem, a nawet odezwałem się kilka razy. Towarzystwo niestety troszkę monotematyczne, bo 95 na 100 rozmów dotyczyło anten, radyjków i takich tam różnych. Teraz słychać ich czasem, ale już nie codziennie. Pamiętam taką rozmowę:

- Cichy nie żyje.
    - Jak to?
    - Odszedł tak nagle, przedwczoraj...
    - ?!
    - Aaale nie on, on ma się dobrze, tylko jego radio oczywiście [...].
    [Kilka godzin dyskusji o przyczynach uszkodzenia, strojeniu anten, masztach itp...]

Oczywiście w okolicy był też jakiś gość, który potrafił od rana do wieczora na 19 kląć i obrażać innych. Ale chyba rok temu ucichł. Teraz słyszę następcę, który potrafi mówić tylko "Bulbulbulbul bul bul buuul pam paaaam! pampampaaam!". Albo

Jest też ciekawostka - chyba któryś z bliskich sąsiadów ma założony podsłuch, który słyszę na kanale 12. Nadaje bez przerwy już od ponad roku. Wiem, że to gdzieś blisko, bo przez radio słyszę te same odgłosy, które mam za oknem, ale nie udaje mi się go namierzyć...
  • #28 10978785
    wojciech b
    Poziom 12  
    Witam kolegów -w latach osiemdziesiątych udzielałem się na CB w Warszawie i okolicach .Byłem też konstruktorem i producentem radiotelefonów CB .Pierwsze egzemplarze to proste na kwarcach .Następne to podwójna przemiana ,i synteza na Cemosach .W tamtych latach kanałem wywoławczym był kanał 28 -27,280MHz.W tamtym roku wróciłem do dawnych zainteresowań postawiłem antenę i okazało się że jest kilka kanałów dyskusyjnych najbardziej uczęszczanym jest kanał 7 27,030 MHz .Nie wspominam o 19 to śmietnik gdzie nie obowiązują żadne zasady.W tym roku zdałem egzamin na licencje KF i zostałem krótkofalowcem .Na CB Wojciech Groty 73.
  • #29 10979882
    ciasteczkowypotwor
    Poziom 41  
    Ocena: 573
    Madrik napisał:

Nie zupełnie. ;) Stało się tak przez upadek komuny. :)

Jaki znowu upadek komuny, z tego co wiem, a radio miałem, to w latach 90' a komuny wtedy nie było, również radia nie mógł mieć każdy, były składki, były znaki... Chyba, ze za upadek komuny, kolega liczy wejście do UE? Cbradio legalnie bez opłat, dla wszystkich mamy od kilku lat dopiero, no i właśnie od kilku lat to się popsuło, każdy "burak" radio ma i zapycha 19kanał.
    Poza tym, w dobie internetu i tel komórkowych zniknęła większość stacji z pozostałych kanałów. Kiedyś miałem w promieniu 20km około 10 bazówek, teraz została gazownia - mówią sobie gdzie zawieść butle z gazem, a najbliższe stacje to jakieś 30km.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja na forum dotyczy doświadczeń użytkowników z CB radiem, szczególnie w kontekście jego historii i kultury użytkowania. Uczestnicy wspominają, że w przeszłości CB radio wymagało zezwoleń, co wpływało na kulturę rozmów. Obecnie zauważają spadek kultury w eterze, zdominowanego przez młodszych użytkowników, którzy często używają tanich urządzeń. Wspomniano o problemach z blokowaniem kanału 19 oraz o negatywnych doświadczeniach związanych z wulgarnymi rozmowami. Uczestnicy dzielą się także informacjami na temat sprzętu, w tym modeli Alan 109 i anteny Hustler IC 100, oraz przeróbkami zasilaczy ATX do użytku domowego.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA