logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat lampy stroboskopowej z klamerką pojemnościową do modułów elektronicznych

wrogal 19 Sty 2003 18:42 8128 12
REKLAMA
  • #1 84852
    wrogal
    Poziom 2  
    Poszukuje schematu lampy stroboskopowej z tzw. klamerką pojemnościową współpracująca z elektronicznymi modułami zapłonowymi
  • REKLAMA
  • #2 84928
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 85002
    uaz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 47
    W najprostszym wydaniu - morzesz użyć kawałka kabla zapłonowego z nawiniętymi 50-100 zwojami drutu. Jeden koniec tego uzwojenia dajesz na neonówke, drugi koniec neonówki na mase. Kabel wpinasz zamiast kabla od 1 cylindra - i już działa - problem tylko ze słabą energią błysku neonówki. Na silnym świetle będzie słabo widoczny znak.
  • #4 85898
    bendix
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Posiadam taką lampę, zasilaną z aku. 12V. Wyzwalanie błysku, z klipsa zapinanego na kablu wys.nap. Ale klips nie jest pojemnościowy, posiada rozcięty na dwie połówki pierścienoiwy rdzeń ferrytowy. Na jednej z nich nawinięte jest kilkanaście zwojów DNE 0,1mm i dalej poprzez układ RC
    zasila bramkę tyrystora, który z kolei uruchamia trafo zapłonowe powodując odpalenie palnika lampy.Palnik zasilany jest z generatora samowzbudnego, transformowane wys.nap. prostowane zasila kondensator 1,5mikro F. Jest to krajowy wyrób z lat 80-tych.
    Pozdrawiam :D
  • #5 85929
    midas78
    Poziom 19  
    Ocena: 12
    Myslalem kiedys o zrobieniu takiej lampy na diodzie laserowej (z troche zmodyfikowana optyka) albo na jasnych bialych diodach. Nie trzeba sie gmatwac z przetwornicami. Poza tym miala miec pomiar obrotow silnika, i mozliwosc ustawiania wyprzedzenia zaplonu. Znacznie ulatwia to regulacje bo zawwsze ustawia sie na znaki.
    Ale niestety z braku czasu...
  • REKLAMA
  • #7 89631
    bendix
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Oryginalnego schematu nie mam, narysowałem go odręcznie na podstawie oględzin po zdjęciu obudowy. Sciągnąłem wartości rezystorów
    diód ,kondensatorów, natomiast nie mam danych uzwojeń przetwornicy, oraz transformatora zaplonowego. Jeżeli mógłbyś sprecyzować co w niej brakuje? spróbuję pomóc. Bo ze skanem będzie trochę klopotu!
    Pozdrawiam :?
  • REKLAMA
  • #9 459931
    [-wojas-]
    Poziom 19  
    Ocena: 26
    a niewiecie może czy da się jakoś przerobić zestaw j-23 czyli strobo żeby mrugało razem z zapłonem ??
  • #10 460191
    bolek
    Poziom 35  
    Ocena: 298
    można przerobić jabela, ja robiłem własną lampe na 12V, a impuls do wyzwalania brałem z kawałka drutu nawinietego na kabel WN, lub wsadzonego na elketrode świecy, rozdzielacza, cewki WN.... drugi koniect tego drutu był podłaczony wprost do elektrody "wyzwalajaco- jonizującej" :D na palniku
    nie trzeba było żadnych układów z tyrystorami do wyzwalania błysku.

Problem w tym że należało by połaczyć mase auta z masą strobola= niebezpieczeństwo porazenia!!

według mnie lepsze rozwiązanie to zrobić prosty generator na NE555+ trafo 4 waty 220-->6V podłaczone odwrotnie. tarfo sterowane jakimś BUZ'em, mostek gretza na BA159- od biedy prostownik jedno połówkowy + kondensator kilka uF.
    Ja za trafem dałęm podwajacz napiecia i lampa była zasilana 800V, przez co stabilniej błyskała. jasnosć takiej lampy była wystarczajaca
  • #11 460938
    [-wojas-]
    Poziom 19  
    bolek a mugłbyś jakiś prosty schemacik walnonć
  • #12 461601
    bolek
    Poziom 35  
    Ocena: 298
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic8.html

W załączniku mój schemat, działą na pewno tylko trzeba sobie go będzie wyregulować- kwestia kilku minut, mosfet jak i trafo mogą sie nieci grzać, najlepiej jak by było to trafo które wytrzymie kilka dziesiąt kHz.

I PO CO KOMU DWA POSTY NA TEN SAM TEMAT??!
    Załączniki:
    • Schemat lampy stroboskopowej z klamerką pojemnościową do modułów elektronicznych STRB.jpg (73.07 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 461744
    [-wojas-]
    Poziom 19  
    bolek schemacik jest spoko i chyba najpierw sprubuje coś takiego na ledach potem bede sie bawił z palnikiem i całą resztą tylko że przejrzałem kilka sklepów elektronicznych i niemoge znaleść diód BYP 401 ani takiego zenera na 160-180V 1W i co to za tranzystor

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy schematu lampy stroboskopowej z klamerką pojemnościową współpracującej z elektronicznymi modułami zapłonowymi. Propozycje obejmują prostą konstrukcję z nawiniętym drutem na kablu zapłonowym i neonówką, jednak z ograniczoną jasnością błysku. Opisano lampę zasilaną z akumulatora 12V, wykorzystującą klips z ferrytowym rdzeniem i układ RC do sterowania tyrystorem, który uruchamia transformator zapłonowy i palnik lampy zasilany generatorem samowzbudnym. Wspomniano o alternatywach z diodami laserowymi lub białymi LED, które umożliwiałyby pomiar obrotów silnika i regulację wyprzedzenia zapłonu. Poruszono temat modyfikacji zestawu J-23, aby synchronizować błysk z zapłonem, z wykorzystaniem impulsu z drutu nawiniętego na kabel wysokiego napięcia lub elektrodę świecy. Zaproponowano prosty generator na NE555 z transformatorem i mostkiem prostowniczym do stabilnego zasilania lampy napięciem około 800V. Wskazano na problemy z doborem elementów, takich jak tranzystor, diody BYP 401 i zenera 160-180V 1W. Udostępniono schematy i sugestie dotyczące regulacji i doboru komponentów, podkreślając konieczność połączenia masy auta z masą lampy oraz ryzyko porażenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA