logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyliczyć obudowę do gitary basowej? Zawieszenie i wysokotonowy?

bogdan_10 22 Sie 2004 16:58 2243 26
  • #1 807782
    bogdan_10
    Poziom 20  
    Ocena: 32
    Cześć.
    Prosze o rade.
    Czy do gitary basowej obudowe wylicza się jak do suba?
    Wyczytałem że obudowa zamknięta, jakie zawieszenie miękkie czy sztywne (chyba chodzi o zawieszenie membrany)?
    Wysokotonowy w tej samej obudowie?
  • #2 807791
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Po co wysokotonowy do Basu? Konstrukcje sa rózne i nie muszą być zamknięte. Może być BR. Wszystko w zależności jaki masz głośnik i do jakiej muzyki to ma być. Najlepiej poszukaj jakiegoś porzadnego głośnika firmowego do basu (celeston czy coś w tym rodzaju - sądze, że porządny producent zaproponuje jakieś rozwiązanie jesli chodzi o obudowe) , ze głosniki do gitary solowej moga się rozsypać, trzeba najepiej cos predysponowanego do basówki. Ważna jest tez moc tak minimum 50-60Wat wzmacniacza

Jakby był wysokotonowy juz nawet to po co druga obudowa.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 807865
    bogdan_10
    Poziom 20  
    I tu wszystko rozbja się o kase. Głośnik do 60W, ma to być do prób w mieszkaniu, coś nie drogiego.
  • #4 808164
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    To kup glosnik Alpharda z serii RW i do tego piezaka. Wsadz to do jakiejs obudowy albo odgrody i po sprawie.
  • #5 808330
    bogdan_10
    Poziom 20  
    A jak wyliczenie obudowy?
  • #6 808840
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Witam koledzy, jeżeli można to i ja chętnie bym coś dorzucił do tego gitarowego basu, jako że miałem okazję zbudować kilka takich wynalazków, to może moje skromne wiadomości się koledze na coś przydadzą. Krąży opinia że jak się chce mieć dobry bas, to trzeba poprostu dobrze zapłacić, ale to jest nie prawda,ale prawdą jest że jak się chce mieć bardzo głośny bas, to niestety trzeba posmarować, bo płaci się za decybele, a to kosztuje. Żeby za bardzo tu nie truć, jako że temat ciekawy lecz szeroki, to krótko i na temat. Jakość basu, czyli ten klak, w szczególności zależy od średnicy głośnika,czym większy, tym jakościowo lepszy i dlatego zrób tak jak kolega Irek Ci radzi, kup tani ale minimum 18 cali, do tego odpowiednie gabaryty obudowy i otwory dyfuzyjne, które podniosą o kilka decybeli w jednej oktawie ten bas i na pewno będziesz zadowolony. A jak już się dorobisz, to wymienisz tylko sam głośnik o lepszej skuteczności i będzie głośniej, a jakość pozostanie ta sama.
    Pozdrawiam
  • #7 808883
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 808930
    bogdan_10
    Poziom 20  
    Dziękuje za rady.
    Jeszcze jedno czy są gdziś strony dotyczące takiego "urządzenia"
  • #9 809054
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 809056
    janek11389
    Poziom 42  
    Budowę musisz zacząć od kupna głośnika, bo to on wyznacza wszelkie gabaryty, pasmo i otwory dyfuzyjne, odwrotnie raczej się nie da, chyba że z góry wiesz jaki to będzie głosnik.
  • #11 809304
    Paweł.ko
    Spec Elektroakustyka
    Ocena: 78
    vespereq
    masz rację co do uwagi na temat stosowania mniejszych głośników ale nie zapomnij że suma powierzchni membran np. czterech 10-cio calowych głośników jest większa od jednej osiemnastki innymi słowy można taki układ czterech głośników traktować jak jeden wielki głośnik. Zastosowanie takiego układu głośników ma jeszcze jeden plus: małe głośniki mają z reguły większą sprawność od gigantów osiemnastocalowych. Niestety ale konstrukcja takiego piecyka jest na pewno droższa od układu na jednym głośniku
  • #12 809441
    janek11389
    Poziom 42  
    Witam kolego! Masz rację co do sumarycznej powierzchni membrany, ale jest jeszcze druga strona medalu, o której nie każdy wie. Są dwa rodzaje basu, bas naturalny, który wytwarza się sam przez odpowiednie gabaryty, tak jak na przykład kocioł w perkusji i bas sztuczny, do czego właśnie zostały wyprodukowane głośniki nisko tonowe o małych średnicach. Sama konstrukcja głośnika nie pozwala na budowę głośnika nisko tonowego dużej mocy i małej średnicy, ponieważ badania wykazały że przy częstotliwości 50Hz i 1W głośnik o średnicy 40cm wychyla się na 0,5cm, a to samo o średnicy 20cm wychyli się na 3cm, a gdzie teraz 10W, 50W i 100W. Dlatego małe głośniki mają podwujne magnesy, duże gumowe resory i nalepki po 1000W bo najprawdopodobniej przy 10W mało co byłoby słychać. Jeszcze jest trzeci aspekt przemawiajacy za dużą średnicą, tak zwany KLAK głośnika. Weź sobie duży głośnik, przyłóż go do ucha i uderz palcami w membranę, usłyszysz ten odgłos tego basu i zapewniam Cię że po zbudowaniu kolumny, ten klak nic się nie zmieni, będzie tylko o wiele głośniejszy, a zrób to samo z małym głośnikiem i przekonasz się który ma lepszy bas. Ja wiem że są małe i tanie piecyki niby do basu, tak jak i maluchy, też to jeździ, a niejest to Mercedes.
    Pozdrawiam
  • #13 809513
    Kwaczor

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 43
    jak na razie, to nikt nie spytał kolegi o cene tego głośnika, lub całego pieca. dyskutuujemy sobie tutaj, ale nie wiemy w jakim kierunku isc. czesto głosniki do giatry basowe siegaja pasma 7-9kHz i wtedy nie trzeba juz ich uzupełniac. eminence ma w swojej ofercie taki glośnik 10"
    Konto firmowe:
    MEDIVOICE Michał Kaczmarek
    Ogrodowa 14, Leszno, 64-100 | Tel.: 609XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.mvoice.pl
  • #14 809987
    irek2
    Poziom 40  
    Ocena: 387
    Od jakiegos czasu panuje trend umieszczania glosnikow wysokotonowych w kolumnach do gitary basowej. Zazwyczaj daje sie jeszcze potencjometr duzej mocy zeby mozna bylo regulowac ta wysokotonowke. Regulacja najczesciej jest od zera.
    Standar budowy kolumny basowej to glosniki 4x10cali + wysokie tony i do tego osobno glosnik 15-18cali.
    Jesli kolega chce kolumne do brzdakania w domu to niech kupi jakikolwiek glosnik PA (ProfesjonalAudio) i wlozy go do jakiegos pudla. Przydalo by sie wiedziec jakiej wielkosc kolega chce kupic ten glosnik? Wystarczy popatrzec na konstrukcje firmowe i zrobic cos podobnego.

I pamietajcie ze glosnik w rekach muzyka jest czescia instrumentu i nie ma wiele wspolnego z wiernym przetwarzaniem dzwieku!
  • #15 810837
    bogdan_10
    Poziom 20  
    irek2 napisał:

Jesli kolega chce kolumne do brzdakania w domu to niech kupi jakikolwiek glosnik PA (ProfesjonalAudio) i wlozy go do jakiegos pudla. Przydalo by się wiedziec jakiej wielkosc kolega chce kupic ten glosnik? Wystarczy popatrzec na konstrukcje firmowe i zrobic cos podobnego.

I oto chodzi. Co do głośnika to podałeś alpharda RW, wybrałem RW800/60W, ale podałeś jeszcze PA sprawdze cene. Znam powiedzenie coś dobrego to kosztuje, ale właśnie na te koszty brakuje.
  • #16 810909
    janek11389
    Poziom 42  
    Koszty kosztami, ale pod gitarę basową powinien być głośnik z twardym zawieszeniem, zwróć na to uwagę, to bardzo ważne.
  • #17 812846
    bogdan_10
    Poziom 20  
    Cześć.

Dziękuje wszystkim za wskazówki.
    Bogdan.
  • #18 813924
    Amazing
    Poziom 12  
    witam! z tego co mi wiadomo to lepiej zastosowac 2x10 niz jedna 15' czy tez 18'. bas jest wtedy bardziej dynamiczny ,nie muli brzmienia, a glosno bedzie.
    jesli chcesz zasiegac rady basistow to napisz na forum http://www.woobiedoobie.com/MAGAZYN/FORUM/vie....php?f=2&sid=a819acd5d6046c8dab6e1b36af707ee7
    jestem pewny ze tam odpowiedz na twoje pytanie bedzie najbardziej wiarygodna. pozdr!
  • #19 814933
    bogdan_10
    Poziom 20  
    janek11389 napisał:
    głośnik z twardym zawieszeniem, zwróć na to uwagę, to bardzo ważne.

Jeżeli można jeszcze po nudzić, czym się to zawieszenie charakteryzuje wiem ze mogę znaleść to w katalogu. Czy można to rozpoznać wzrokowo, żeby przy kupnie kitu mi nie wcisnęli.
  • #20 815000
    janek11389
    Poziom 42  
    Żeby nie było gumowe, najlepsze do tych celów są membrany papierowe, ale z tego co wiem to duże głośniki po 18 cali nie mają miękkich zawieszeń, tylko twarde.
    Zrób tak jak ja czasem robię, dzwonie do hurtowni i pytam o uszkodzone głośniki 18-calowe, ostatnio taki kupilem za 80zł, kolega to przewija i mam taniej duży głośnik.
  • #21 815741
    Kwaczor

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 43
    na górnym rysuknu jest kształt zawieszenia miękkiego. Takie jest wykonane z pianki albo gumy, natomiast na dolym masz zawiesznie twarde, które najczęsciej jest wykonane z impregnowanej tkaniny lub papieru (w jakis sposob wzmacnianego)
    Załączniki:
    • Jak wyliczyć obudowę do gitary basowej? Zawieszenie i wysokotonowy? zawieszenia.GIF (1.85 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Konto firmowe:
    MEDIVOICE Michał Kaczmarek
    Ogrodowa 14, Leszno, 64-100 | Tel.: 609XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.mvoice.pl
  • #22 815967
    bogdan_10
    Poziom 20  
    Jeszcze raz bardzo dziękuje!!!!!
  • #23 819709
    zbooky
    Poziom 2  
    Co sądzicie o głośniku alphard em1202? Padły mi głośniki do pieca i mam dylemat między nimi a hwc8-12ma300

Pozrawiam
  • #24 819714
    zbooky
    Poziom 2  
    Oczywiście jest to piec do basu. Muszę kupic jakiegoś alpharda, nie mam innego wyboru... :(

na tym forum nie tolerujemy rozmowy z samym sobą !!
  • #25 833496
    bogdan_10
    Poziom 20  
    Kupiłem do basówki EM802.
    W parametrach podają: obudowa 20l
    Wyliczałem wg. programów: 56l : 57l : 34l: 44l.
    I teraz nie wiem które wyliczenia są najlepsze dla tego głośnika. Wzmacniacz 20W.
    Pytam dlatego, bo dane alphardów nie są zawsze wiarygodne.
  • #26 833637
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Nie jest to zbyt udany wybór. Głosnik ma malą powierzchnie membrany. I coś nie chce mi sie wierzyc w parametry tego Alpharda. Głośnik, kóry kupiłes bardziej by się nadawał do gitary. Sądze że coś lepszego by z tego wyszło jakbyś miał ze 3-4 takie w combie. I jeszcze jedno co mnie interesuje: cena tego głośnika?

zrób tak włóz ten głosnik do obudowy 70 litrów i nastrój kanał bass refleks na 37 Herców. przykładowo Średnica otworu 6,8 cm długość 6,3 cm. Generalnie się rozchodzi o to że ten głośnik w zamkniętej obudowie zaczyna pasmo bardzo wysoko.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #27 835169
    bogdan_10
    Poziom 20  
    A to mnie zmartwiłeś z tą budą ale spróbuje ją wykonać robie to pierwszy raz czytałem że dla początkującego to wyzwanie.
    Jaki towar taka cena 60 zł.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Do obliczenia obudowy do gitary basowej należy przede wszystkim dobrać odpowiedni głośnik, który determinuje gabaryty, pasmo przenoszenia oraz rodzaj obudowy (zamknięta lub bass-reflex). Głośniki basowe do gitar różnią się od subwooferów, a ich konstrukcja powinna uwzględniać moc wzmacniacza (minimum 50-60 W) oraz charakterystykę muzyki. Zawieszenie membrany głośnika jest kluczowe – do basu zaleca się twarde zawieszenie, które można rozpoznać po materiale (impregnowana tkanina lub papier), natomiast miękkie zawieszenia wykonane są z pianki lub gumy i są mniej odpowiednie. Wysokotonowy w kolumnie basowej jest opcjonalny i stosowany coraz częściej, zwykle z regulacją głośności, ale nie jest konieczny, zwłaszcza przy głośnikach o szerokim paśmie (np. 7-9 kHz). Popularne konfiguracje to 4x10" z wysokotonowym lub 1x15"/18" z dodatkiem wysokotonowego. Większa suma powierzchni membran małych głośników (np. 2x10" lub 4x10") może przewyższać jedną dużą 18", oferując lepszą dynamikę i skuteczność, choć konstrukcja jest droższa. Przy wyborze głośnika warto zwrócić uwagę na renomowane marki i modele dedykowane do basu, np. Alphard (seria RW), Celestion, Eminence, Hartke, Mesa Boogie, Warwick. Obliczenia objętości obudowy dla konkretnego modelu głośnika bywają rozbieżne, dlatego praktyczne testy i dostosowanie kanału bass-reflex są wskazane. Przy budowie obudowy dla początkujących zaleca się prostą konstrukcję i ewentualne konsultacje na specjalistycznych forach.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA