logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Renault Megane 98: Falujące obroty na luzie po wymianie akumulatora

ewunka2878 22 Maj 2010 00:13 3212 8
REKLAMA
  • #1 8104226
    ewunka2878
    Poziom 9  
    Witam serdecznie.
    Od nie dawna jestem "szczęśliwą" posiadaczką megane, a już mam z nią problemy.
    Akumulator był słaby więc wymieniłam go i teraz obroty falują (tylko na luzie) potrafi także zgasnąć na wolnych. Czy po zmianie akumulatora trzeba odczekać jakiś czas żeby te obroty się ustaliły? Ja wsiadłam i od razu pojechałam, zgasł mi dwa razy na skrzyżowaniu (odpalał bez problemu) Obroty nie za każdym razem falują, ale często, strasznie skaczą i potrafi zgasnąć - tak jak już pisałam.
    Pomóżcie
    Ewa

Jezdzi dobrze, przyspiesza płynnie.
  • REKLAMA
  • #2 8104440
    saly
    Poziom 32  
    Ocena: 1000
    A jaki silnik stoi w tym aucie.
    Po wymianie aku od razu powinna być stabilizacja biegu jałowego nie trzeba nic odczekiwać.
  • REKLAMA
  • #3 8104641
    ewunka2878
    Poziom 9  
    Silnik 1.6 90km.
    Zmienili mi akumulator i ja od razu pojechałam nic nie czekałam, potem powiedziano mi że trzeba było odczekać żeby silnik obrotów się nauczył (mechanik tak powiedział)
    Nie wiem co robić, raz jest dobrze a raz nie (ale zazwyczaj zle)
    Tylko i wyłącznie na wolnych obrotach, skaczą od.7 do 0,5 nawet i zazwyczaj gaśnie.
  • #4 8105011
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 8105048
    ewunka2878
    Poziom 9  
    Czyli mam zagonić go do mechanika
    Nie da się tego samemu naprawić, tato by mi pomógł (raczej wszystko sam by robił :)
    W mojej miejscowości to sami zdziercy
  • #6 8105076
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 8105128
    ele5
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 345
    Po uprzednim demontażu jej. Czasami nie myj jej w aucie!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 8105144
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 8105647
    ewunka2878
    Poziom 9  
    Dziękuję pięknie za odpowiedzi, jak jeszcze się będzie coś działo to już wiem gdzie pisać
    Pozdrawiam Ewa :)

Podsumowanie tematu

✨ Po wymianie akumulatora w Renault Megane 1.6 90km, użytkowniczka zauważyła falujące obroty silnika na luzie, które mogą prowadzić do gaśnięcia silnika. Użytkownicy forum sugerują, że problem może wynikać z zabrudzonej przepustnicy, która po odłączeniu akumulatora straciła wyuczone parametry. Rekomendowane jest samodzielne czyszczenie przepustnicy, co można zrobić bez demontażu, używając zmywacza do gaźników. Użytkowniczka planuje skonsultować się z mechanikiem, ale otrzymała również wskazówki dotyczące samodzielnej naprawy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA