logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polonez 1,6 GLI '95 Multec TBI 700 - lokalizacja gniazda ALDL i sonda lambda?

Dar_bob 29 Sie 2004 15:05 4866 9
REKLAMA
  • #1 820957
    Dar_bob
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Instalacja gazowa firmy LEcho na mini Lambda 3 miesiace, raczej bez problemów, rozgryziona i przetestowana przez ten czas, niemniej mój problem dotyczy instalacji paliwowej.
    Pytanie pierwsze, gdzie (fizycznie) w poldku jest gniazdo ALDL? :oops:
    Drugie, czy jest mozliwe aby nie było w tym modelu sondy lambda? Nie moge jej tez zlokalizowac w kolektorze wydechowym.
    I ostatnia sprawa to praca na paliwie.
    Wtryskiwacz wtryskuje paliwo, widac to przy właczanieu zapłonu, nastepuje pojedyncze wtrysniecie. Niemniej slinik pracuje tylko wtedy gdy pompuje pedałem pzryspieszenia, utzrymuje wtedy obroty 1000-2000 w zaleznosci jak szybko naciskam gazem, obroty spadaja i silnik gasnie pzry nacisnieciu jednorazowym i stałym trzymaniu nacisku.
    Przełaczanie z gazu na paliwo i odwrotnie , w trakcie jazdy nastepuje poprawnie, niemniej kiedy właczam benzyne to auto spada z obrotów i bez "pompowania " gazem zgasnie.

Darek.
  • REKLAMA
  • #2 820968
    Janek Bień
    Poziom 18  
    Ocena: 82
    wychodzily poloinezy na wtrysku molteca bez sady lambda
    sprawdz cisnienie paliwa za filtrem paliwowym moze pompa byc walnieta min ma byc ok 1 atm
    sprawdz polaczenia wtryskiwacza czujnika poliozenia przepustnicy oraz czujnika temperat. silnika ( ten od ecu)
    musi dzialac
  • REKLAMA
  • #3 821003
    Dar_bob
    Poziom 14  
    Cisnienie paliwa jako pzryczyne razcej wykluczam, sparwdziłem cały układ zasilania, powinno byc ok, niemniej z wtryskiwacza nie korzystałem przez te 3 miesiace jazdy na gazie, moze sie troche przypiekł.????

Co do sondy L to hm... pzreciez to najwazniejszy element diagnostyki, Jak komputer w taki m razie działa bez niej? Ale to moze jest pytanie retoryczne..
    Połaczenie wtrysku chodzi, sparwdzone miernikiem podczas prób z gazem (odcinanie zasilania) pzrez wyłacznik WR, jak i to ze auto na gazie choc kuleje to chodzi. W przypadku napiecia to jest albo czarne albo białe, albo jest zasilanie albo nie ma, prawda?

Czujnik połozenia przepustnicy, tu moze byc problem , zgadzam sie niemniej najchetniej bym to zdiagnozował za posrednictwem PC - ta ( soft juz mam), stad moje pytanie gdzie to złacze ALDL? za cholere nie moge znalezc, pzry komputerze za połka pasazera nie ma i nie bardzo widze abym rozcinał wiazke pzrewozdów aby zlokalizowac bezposrednie połaczenie pzrewodów z punktu a5, a8 i a9 z komputera samochodu do złacza ALDL.
  • REKLAMA
  • #4 821015
    ismiglo
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Witam!
    Kiedyś miałem Poldka 92r. na wtrysku multeca-GM i z gazem. Również bez sondy lambda, ponieważ był bez katalizatora! Gniazdo ALDL było położone przy komputerze, tam jest jeszcze (chyba) 4 bezpieczniki - bez których auto nie bedzie poprawnie lub wcale chodzić. Co do pracy na paliwie - silnik bedzie miał problemy przy uruchamianiu, gdy masz wciśnięty pedał przespieszenia. Może sie zawiesza? Nie powinno się go wciskać gdyż komputer steruje dawką paliwa, nawet przy zimnym silniku, "na ssaniu". Spróbuj włączyć stacyjkę na chwilę i dopiero po 5sek. uruchamiaj samochód gdy komputer odczyta stan pracy (zimny czy ciepły). Co do gazu. Próbuj gazić na benzynie. Silnik musi wypalić gaz bo inaczej bedą problemy przy uruchamianiu! Zawsze przy przełanczaniu na benzynę i na odwrót podczas jazdy będą problemy z pracą silnika, gdyż gaz i benzyna mają inną "lotność" a co za tym idzie inne właściwości pracy. Silnik musi pozbyć, wypalić gaz lub benzynę i przechodzi w inny stan pracy. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 822563
    Dar_bob
    Poziom 14  
    Dzieki , wreszcie znalazłem gniazdo ALDL, co do cisnienia paliwa to chyba jedyne podejrzenie które mam, wtryskiwacz pracuje, paliwo w filtrze jest ale dopływa w dosc wolny sposób, wypełnia cały filtr dopiero po ok 3 minutach pracy silnika, w zwiazku z tym powiedzcie czym sparwdzic owe cisnienie paliwa ? Moze jakis mały, drobny , mozliwy gdzies do kupienia manometr? &-)))
    Darek..
    P. S. W podziekowaniu dla wszystkich niezły link do opisu silników krokowych

http://www.auto-online.pl/elektron/silnik/uk_wykon/sil_krok.htm
  • #7 850096
    Dar_bob
    Poziom 14  
    Podsumowujac to co zlokalizowałem:

1. Silnik nie odpala pzry rozruchu na paliwie, pedał oczywiscie nie wcisniety, wtryskiwacz przy współpracy silnika krokowego powinien "odpalic " auto, tak sie jednak nie dzieje.
    2.Po odpaleniu auta na gazie, przełaczam na paliwo i silnik pracuje tylko w granicach 1000- 2000 obrotów , ale tylko wtedy gdy "pompuje go pedałem przyspieszenia. Podczas jednostajnego nacisniecia w jakiejkolwiek pozycji pedału nastepuje spadek obrotów i silnik gasnie.
    3. Nie ma zadnych objawów typu check -engine, stad "smiem " twierdzic ,ze wszystkie urzadzenia są sprawne.

I konkluzja:
    Czy powodem tego moze byc uszkodzony silnik krokowy , który np, nie otwiera w momencie rozruchu kanału dolotowego powietrza? ( brak powietrza mimo wtrysku i nie odpala)

Ale jednak silnik "chodzi" podczas pompowania gazem , sygnał z czujnika przepustnicy prawdopodobnie dochodzi do komputera, a ten wydaje polecenia dla silnika krokowego i wtryskiwacza skoro auto "niby chodzi" na tych 1000- do 2000 obrotów.
    Kiedy zatrzymam pompowanie, impuls otwarcia pzrepustnicy ustawia sie w jakims okreslonym punkcie, co powoduje ze komputer daje polecenia otwarcia silnika krokowego na jakims poziomie kroków i daje sygnał dla wtryskiwacza o ilosci wtrysku... Tak byc powinno. Ale w tym momencie obroty maleją do zera.

Prosze o radę , jak sprawdzic czy silnik krokowy działa w całym zakresie kroków tzn, jakie sa napiecia i jak mozna to sparwdzic organoleptycznie pzry wyjetym silniczku, oraz jak sparwdzic pompę i cisnienie paliwa dochodzacego do wtryskiwacza?
    Czy jesli cisnienie jest za niskie to moga byc takie objawy jak podałem?
    Pozdrawiam
    Darek.
  • #8 886270
    gerard gorecki
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    to bedzie pompa przy wtrysku musi byc duze cisninie,a na gazie jest ok.w czasie jazdy po przełaczeniu na benzyne silnik dławi sie.zobacz pompe,jej trwalosc to okolo 80tys. albo cos przy pompie,musisz zdjac zbiornik paliwa,powodzenia
  • #9 892636
    gerard gorecki
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    zobacz gumowy lacznik na pompie i filtr na pompie,to sa czeste uszkodzenia,jezeli pompa cos pompuje to chyba bedzie dobra,cisnienie paliwa ok.1atm (mocno sika a nie lagodnie plynie do butelki),powodzenia
  • #10 892933
    Dar_bob
    Poziom 14  
    No i okazała sie pompa...
    Wyjałem ją sparwdziłem na stole, niby cos tam pompuje, niemniej mam wrazenie że elementy wewnetrzne zaczeły sie juz "sypac" wszak auto zrobiło 100 tys. Po włozeniu ponownym troche sie poprawiło , nawet mi silnik odpalił na benzynie ale na krótko, nadal ewidentnie brakuje paliwa w trakcie jazdy czasem przełaczam na paliwo aby wtryskiwacz sie nie zapiekł...i niestety musze szukac nowej pompy..
    I tu nasuwa sie pytanie, czy kupowac nową czy "oszczedniej " bedzie szukac gdzies na szrocie..?
    Co sądzicie na ten temat?
    Darek.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemów z instalacją paliwową w Polonezie 1,6 GLI z 1995 roku wyposażonym w system wtrysku Multec TBI 700 oraz instalację gazową LEcho na mini Lambda. Użytkownik pyta o lokalizację gniazda diagnostycznego ALDL, które zostało ostatecznie zlokalizowane pod schowkiem, za wykładziną na prawym słupku. Poruszono kwestię braku sondy lambda w tym modelu, co jest możliwe ze względu na brak katalizatora w niektórych wersjach. Problemy z pracą silnika na benzynie objawiają się brakiem stabilnych obrotów i gaśnięciem przy stałym nacisku pedału gazu, natomiast na gazie silnik działa, choć z pewnymi zastrzeżeniami. Wskazano na możliwe przyczyny problemów, takie jak niewłaściwe ciśnienie paliwa (zalecane około 1 atm), uszkodzona pompa paliwa lub jej elementy (często gumowy łącznik i filtr na pompie), a także potencjalne problemy z silnikiem krokowym i czujnikiem położenia przepustnicy. Po testach i demontażu pompy paliwa stwierdzono jej częściową niesprawność, co powoduje niedostateczne dopływanie paliwa i problemy z uruchomieniem silnika na benzynie. Dyskutowano również o konieczności wymiany pompy paliwa – czy kupować nową, czy używaną z demontażu. Wskazano, że przełączanie między gazem a benzyną podczas jazdy może powodować chwilowe problemy z pracą silnika z powodu różnic w właściwościach paliw. Zalecane jest także prawidłowe uruchamianie silnika bez wciskania pedału przyspieszenia, aby komputer mógł odpowiednio sterować dawką paliwa.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA