logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dell GX280 chłodzenie, wentylator głośno pracuje

david_95_nr1 20 Cze 2010 17:53 3786 3
REKLAMA
  • #1 8210742
    david_95_nr1
    Poziom 10  
    Witam mam problem z wiatrakiem w dell gx280 chodzi dość głośno , kondesatory na płycie głownej juz wymieniłem .Moje pytanie brzmi czy moge dać zamiast tego wentylatora dać inny na molex.
    Po zdejeciu wiatraka sprawa wyglada tak:
    Odleglosc miedzy otworami wynosi 10 - 10,2 cm . Da się na to coś dopasować ?
    Tak wygląda wiatrak który tam jest;
    Problem w tym ze zaden program nie pokazuje temperatury procesora a bym nie chciał go spalić
    Proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 8210999
    Cojestzajete
    Poziom 16  
    Ocena: 1
    Jakie masz te programy? Bo jakiś nowszy everest powinien pokazać wszystko. A kwestia zasilania wentylatora procka jest na tyle ważna ze może się komp nie uruchomić jak do odpowiedniego wejścia nie podepniesz zasilanie wentylatora. Bios go sprawdza i jak nie ma tam wentylatora to nie daje ueuchomić. Ale to tylko niektóre biosy. Co do samego wentylatora to podaj model i że wentylator to powinno coś wygooglac.
  • REKLAMA
  • #3 8211111
    VIGOR_PICTURES
    Poziom 21  
    Ocena: 146
    Jaką masz średnicę tego wentylatora? Też mam gx280 (ale w tej większej wersji z normalną zatoką 5.25) U siebie po prostu zamontowałem zwykły wentylator skierowany wylotem w kierunku żeberek radiatora. Całość ma wyższe obroty (więc i wyższy przepływ powietrza) niż standardowy wentylator. Procesor nawet pod obciążeniem nie nagrzewa się tak jak na domyślnej turbince DELLa. We wnętrzu komputera temperatura podskoczyła jakoś nieznacznie. Powietrze, które gdzieś się 'zaplącze' w obudowie jest wyciągane przez zasilacz. Niestety turbinki w DELLach po dłuższej eksploatacji warczą. W ramach podbudowania autora - pewnie i zasilacz zacznie Ci dawać do wiwatu :twisted:
  • #4 8211312
    david_95_nr1
    Poziom 10  
    Posiadam tego mniejszego dell , probowałem evrestem i nic dalej to samo nie pokazyje temp.
REKLAMA