logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Eagle - jak poprawnie przerysować układ na płytkę PCB?

bolcio30 27 Sie 2010 14:43 4921 16
REKLAMA
  • #1 8444728
    bolcio30
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    Skonstruowałem swój pierwszy układ.
    Teraz chciałem ładnie go przerysować za pomocą programu eagle.
    Co prawda w załączniku nie jest to cały projekt, ale chciałem zobaczyć jak będzie wyglądała płytka.
    Postępowałem tak jak pisało w instrukcjach ale wychodzi mi siano.
    Czy ktoś może mi z tym pomóc?
    Jak by ktoś był zainteresowany to chodzi mi o ten układzik
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1751738.html#8444149
    Załączniki:
    • sygnalizator.rar (46.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 8445074
    Bonkot
    Poziom 39  
    Ocena: 93
    Witam
    Przede wszystkim popraw schemat, bo brakuje tam między innymi pinów do podłączenia zasilania i wyjścia 5V, które nie wiem jest tam po co. C2 nie musi mieć tak dużej obudowy przy tej pojemności. Zmień obudowy tranzystorów Q1...Q4 na "stojące" ( umożliwi to późniejsze zastosowanie radiatorów). Wstaw piny umożliwiające podanie sygnału na rezystory R1 i R2. Wszystkie rezystory też mogłyby mieć mniejsze obudowy i nie zmieniaj parametrów obrysu płytki (nie zwiększaj). Najpierw "ręcznie" rozmieść elementy tak, aby było jak najmniej krzyżujących się połączeń aby później wytrasować ścieżki (ręcznie, bądź automatycznie - chociaż automatu nie polecam).
    Pozdrawiam.
  • #4 8445093
    marco47
    Poziom 41  
    Ocena: 267
    Jeżeli układasz elementy w edytorze schematów to połączenia między nimi prowadź narzędziem Net. Wtedy program sam automatycznie wstawia punkty połączeń (Junction). Elementy wybieraj z biblioteki europejskiej. Rezystory mają mieć obrys prostokąta a nie zygzaka.
    W edytorze płytek ścieżki rysuj na początku na jednej warstwie, w tym przypadku Bottom. Później jak będziesz projektował bardziej skomplikowane płytki możesz to robić na dwóch (i więcej) warstwach.
  • #5 8445615
    bolcio30
    Poziom 13  
    jestem troszkę jeszcze "cienki bolek" z tym programem "marco47" możesz mi wytłumaczyć o co dokładniej chodzi z funkcja Buttom i gdzie to mam szukać.
  • REKLAMA
  • #6 8445727
    marco47
    Poziom 41  
    Bottom to nazwa warstwy ścieżek która mieści się od spodu płytki. Jeżeli położysz elementy na górze płytki (warstwa Top) to ich wyprowadzenia będą przechodzić przez otwory na spodnią stronę nazywaną właśnie Bottom, w ustawieniach domyślnych ma kolor niebieski, a warstwa Top kolor czerwony.
    Sygnały (połączenia między elementami) rysuj narzędziem Net a nie Wire.
    Net znajduje się nad symbolem zagiętej ścieżki z napisem ABC (Label).
    W edytorze płytek te połączenia masz pokazane jako cienkie linie łączące poszczególne elementy między sobą. Aby teraz zamiast nich powstała ścieżka wykorzystaj narzędzie Route.
  • #7 8445729
    krzysiek.goldon
    Poziom 13  
    Funkcja Net służy do rysowanie połączeń na schemacie. Możesz jej użyć wpisując polecenie net w konsoli. Bottom to warstwa (pod spodem) na której rysuje się połączenie na płytce. Jest jeszcze warstwa Top do rysowanie ścieżek na "wierzchu" płytki. Warstwy wybiera się gdy rysujesz scieżki na płytce za pomocą funkcji Route (route w konsoli).

Opis funkcji dla schematu:

http://layer.uci.agh.edu.pl/~pmaj/eagle_manual/schemat/Schemat.htm

Opis funkcji dla pcb:

http://layer.uci.agh.edu.pl/~pmaj/eagle_manual/board/board.htm

Polecam ten wideoporadnik:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1283877.html

pozdrawiam

//edit

marco47 był szybszy :) ale myśle że poradniki się przydadzą
  • #8 8445888
    bolcio30
    Poziom 13  
    Poprawiłem wszystkie ścieżki funkcją NET.
    ale nadal mam błędy - jak na zdjęciu.
    co jest źle zrobione?

brakuje jeszcze podpięcia z czujnikiem temperatury i LCD

Gdzie mogę znaleźć bibliotekę z układem LM335??

Eagle - jak poprawnie przerysować układ na płytkę PCB? Eagle - jak poprawnie przerysować układ na płytkę PCB?
  • #9 8445900
    marco47
    Poziom 41  
    Zawsze poradniki się przydadzą.
    W założeniu takie tematy jak ten, są dla kolegów pytających pewną trampoliną w ich dalszym poznawaniu zawiłości programu. Zawsze na początku lepiej się zapytać o coś dla nas prostego, ale dla nowych kolegów barierą nie do przebycia. A później to już tylko z górki.

Edit:
    Widzę że bardzo ładnie (czytaj: poprawnie) narysowałeś schemat.
    Tymi błędami na razie się nie przejmuj.
  • #10 8446095
    krzysiek.goldon
    Poziom 13  
    bolcio30 napisał:

ale nadal mam błędy - jak na zdjęciu.
    co jest źle zrobione?

Błędów już nie ma. Te komunikaty to ostrzeżenia, są mniej ważne.

bolcio30 napisał:

Gdzie mogę znaleźć bibliotekę z układem LM335??

Sensor lepiej doprowadzić przewodami do miejsca gdzie będzie mierzona temperatura, a na płytce możesz zastosować goldpiny do których podepniesz LM335.

pozdrawiam
  • #11 8458315
    bolcio30
    Poziom 13  
    w sumie nie było tak ciężko - ale jestem teraz dumny a oto i efekty mojej pracy z programem EAGLE.:))

P.S. dla znawcy programu EAGLE - czy jest opcja żeby oglądnąć płytkę w 3D ale od spodu??

Eagle - jak poprawnie przerysować układ na płytkę PCB? Eagle - jak poprawnie przerysować układ na płytkę PCB? Eagle - jak poprawnie przerysować układ na płytkę PCB? Eagle - jak poprawnie przerysować układ na płytkę PCB? Eagle - jak poprawnie przerysować układ na płytkę PCB?
  • #12 8458409
    marco47
    Poziom 41  
    Bardzo dobrze.
    Jeżeli uruchamiasz skrypt 3d41.ulp to zaznacz opcję Dodaj własne modele, wtedy możesz uzupełnić brakujące modele elementów na renderowanym obrazie.
    Pytasz się jak oglądać płytkę od spodu? A jak obróciłeś model w osi Y?
    Należy zrobić to samo tylko obracając model w osi Z lub Y.
  • REKLAMA
  • #13 8458960
    bolcio30
    Poziom 13  
    Niestety nie da się tego osiągnąć:)
    w zakładce jak na ostatniej foto oś:

X- służy do obrotu w płaszczyźnie
    Y- przybliżenie
    Z- obrót góra dół

może jestem w błędzie ale tak nie to wychodziło

P.S. pracuję na 2-uch monitorach i nie chciało mi się już obrabiać tych zdjęć.

Eagle - jak poprawnie przerysować układ na płytkę PCB? Eagle - jak poprawnie przerysować układ na płytkę PCB? Eagle - jak poprawnie przerysować układ na płytkę PCB?
  • #14 8458998
    marco47
    Poziom 41  
    Przecież nie napisałem że masz obrócić kamerę (Camera) tylko płytkę (Board).
    Po otworzeniu zakładki Board możesz wpisać kąty obrotu poszczególnych płaszczyzn X,Y,Z. Która płaszczyzna za co odpowiada to tam widać .
    Aby płytka była widoczna od spodu ustaw Z na 180(stopni), wtedy obrócisz płytkę prawo/lewo. Jeżeli ustawisz X na 180(stopni) wtedy płytkę obrócisz góra/dół.
  • Pomocny post
    #15 8459441
    krzysiek.goldon
    Poziom 13  
    Możesz też obracać płytkę modyfikując kod pliku .pov. Jeżeli chcesz widzieć płytkę od spodu musisz zmienić następujące wartości.

pcb_upsidedown = off zmienić na pcb_upsidedown = on oraz
    pcb_rotdir = x na pcb_rotdir = z

Warto zwracać uwagę na komentarze w pliku, dzięki nim możemy szybko go modyfikować.

pozdrawiam

ps. możesz zamieścić poprawioną wersje schematu?
  • #16 8459679
    bolcio30
    Poziom 13  
    krzysiek.goldon napisał:
    Możesz też obracać płytkę modyfikując kod pliku .pov. Jeżeli chcesz widzieć płytkę od spodu musisz zmienić następujące wartości.

pcb_upsidedown = off zmienić na pcb_upsidedown = on oraz
    pcb_rotdir = x na pcb_rotdir = z

Warto zwracać uwagę na komentarze w pliku, dzięki nim możemy szybko go modyfikować.

pozdrawiam

ps. możesz zamieścić poprawioną wersje schematu?

jest udało się obracanie względem osi x,y,z nic nie dało - modyfikacja w wierszu poleceń zakończyła się powodzeniem.

Klikam na pomógł - poniżej efekt

a co do schematu wszystkie problemy są rozwiązywane pod tym linkiem - na razie więcej osób to ogląda niż pomaga:(

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1751738.html#8444149
  • Pomocny post
    #17 8460876
    marco47
    Poziom 41  
    Jeżeli już tak usilnie chcesz panować nad obrotem płytki to w pokazanych liniach pliku xxx.pov możesz sobie wpisywać jakieś wartości 0-360, pełny obrót. Zmiany wprowadzaj pojedynczo abyś zobaczył jak one wpływają na obrót płytki.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik skonstruował swój pierwszy układ i chciał przerysować go w programie Eagle, jednak napotkał problemy z poprawnym rozmieszczeniem elementów oraz rysowaniem ścieżek. Otrzymał porady dotyczące poprawy schematu, w tym dodania pinów do zasilania, zmiany obudów komponentów oraz użycia narzędzia Net do rysowania połączeń. Użytkownik poprawił schemat, ale nadal miał błędy, które okazały się ostrzeżeniami, a nie krytycznymi problemami. W trakcie dyskusji poruszono również temat wizualizacji płytki w 3D oraz modyfikacji plików do obrotu modelu. Użytkownik z powodzeniem zastosował wskazówki i uzyskał zadowalający efekt końcowy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA