logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW POLO 1.0 1993r - przygasające kontrolki i kliknięcie przy odpalaniu

ireneusz1 11 Wrz 2010 10:10 5044 9
REKLAMA
  • #1 8498676
    ireneusz1
    Poziom 9  
    Witam,

mam problem z odpaleniem auta szczególnie rano.
    Po przekręceniu kluczyka w stacyjce, wszystkie kontrolki przygasają i słychać metaliczne klikniecie. Akumulator jest nowy, a instalacja sprawdzona i wyczyszczona u mechanika. Cewka jest wymieniona!
    Proszę o poradę, bo mechanik jednak nie daje sobie rady z tak prostym autem!!
  • REKLAMA
  • #2 8498766
    vankonrado
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    Może po prostu coś blokuje sam rozrusznik? Np łożyska albo bendix. Może szczotki rozrusznika do wymiany.
  • REKLAMA
  • #3 8499175
    jezyk83
    Poziom 14  
    Ocena: 48
    Elektrowłącznik rozrusznika.
  • #4 8499185
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6379
    Zablokowany silnik np. Z innych wad można słabą masę silnika z nadwoziem wymienić. Następny kłamczuch - co to za mechanik potykający się w tak prostej sprawie?
  • REKLAMA
  • #5 8499501
    ireneusz1
    Poziom 9  
    Za pierwszym razem facet skasował mnie 80 zł, niby za czyszczenie instalacji. Po tym sytuacja się i tak nie zmieniła. Zawiozłem auto do tego samego mechanika (odpalając na kable od drugiego samochodu), a diagnoza padła na jakąś cewkę. Za usługę chciał mnie skasować dodatkowe 225 zł, ale okazało się ze nawet nie mogę wyjechać z jego parkingu.

Zastanawiam się, dlaczego mogłem odpalić auto w godzinach popołudniowych bez żadnego problemu, a rano nie. Jeśli byłby to problem z kostka zapalnika to chyba nie odpaliłby w ogóle?
  • #6 8499789
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6573
    Jesteś 100% pewny, że akumulator jest sprawny? To że nowy, nie wyklucza możliwości, że jest wadliwy. Poza tym zdaje się, że w tych Polówkach były problemy z wypalającymi się stykami stacyjki.
  • REKLAMA
  • #7 8499917
    ireneusz1
    Poziom 9  
    Jestem pewien, bo akumulator sprawdzal przy mnie.
  • #8 8500778
    Staszek49
    Poziom 35  
    Ocena: 1141
    Kolego sprawdź czujnik temperatury w silniku, ten niebieski, który daje sygnał do komputera i ma wpływ na tzw. ssanie i dawkę paliwa. Uważam, że może on m.in. utrudniać uruchamianie silnika, bowiem jak twierdzisz nie zapala z rana tj. w czasie, gdy jest niższa temperatura, natomiast zapala np. w południe .
  • #9 8512171
    ireneusz1
    Poziom 9  
    a jednak okazało sie, ze problem tkwił w radiu samochodowym. Cos sie stało, ze wyaładowywalo mi akumulator nawet jak bylo wylaczone. Moze ktos sie orientuje, co moze byc przyczyna?
  • #10 8512547
    Lech54
    Poziom 20  
    Ocena: 90
    Witam.
    Odpowiedzi udzieliłeś sam -radio uszkodzone.Było nowe?
    Radyjko do elektronika i sprawę wyjaśni.
    Miałem taki przypadek kolega wymienił 3 akumulatory przez 10 lat Skoda Felicja radyjko montowane we własnym zakresie i dwie usterki (świst w głośnikach oraz rozładowanie akumulatora po paru dniach i brak możliwości odpalenia samochodu (300 mA pobór prądu przy wyjętym kluczyku).Usterki zostały usunięte po 10 latach od momentu powstania przez przypadek bo jechałem razem z nim w jego samochodzie i spytałem co te głośniki tak świszczą -odpowiedział to weź i napraw .To i naprawiłem i nie ma problemu z odpaleniem Skody nawet po miesięcznym postoju .

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik VW Polo 1.0 z 1993 roku zgłasza problem z uruchamianiem pojazdu, szczególnie rano, kiedy po przekręceniu kluczyka kontrolki przygasają, a słychać metaliczne kliknięcie. Akumulator jest nowy, a instalacja sprawdzona przez mechanika. Użytkownik podejrzewa, że problem może leżeć w rozruszniku, elektrowłączniku, słabej masie silnika lub stykach stacyjki. Po dalszych analizach okazało się, że przyczyną problemu było uszkodzone radio samochodowe, które rozładowywało akumulator nawet po wyłączeniu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA