logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmienić kolor przycisku Start na czerwony w Windows XP SP3?

CMK1990 26 Wrz 2010 13:14 2553 6
REKLAMA
  • #1 8552095
    CMK1990
    Poziom 21  
    Ocena: 119
    Witam. Posiadam windows XP Sp3. Interesuje mnie to w jaki sposób można zmienić standardowy kolor zielony przycisku START paska zadań.

A dokładniej.

Mam taki pasek:
    I chcę zmienić sam kolor zielony przycisku na powiedzmy czerwony. Czy jest to możliwe? W jaki sposób? Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 8553149
    CMK1990
    Poziom 21  
    nie lenistwo... czytałem już wiele o tym. Nie chodzi mi o program Styler XP którym zmieniam kolor całego paska a przycisk start dobiera się sam. Chcę zmienić tylko i wyłącznie ten zielony przycisk.
  • Pomocny post
    #4 8556791
    elektro94
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    Ściągasz program ResourceHacker. Otwierasz plik luna.msstyle (C:\Windows\Resources\Themes\Luna) szukasz sekcji METALLIC_STARTBUTTON_BMP rozwijasz i klikasz na 1045, potem klikasz prawym przyciskiem myszy i wybierasz opcję Save [Bitmap] Resources. Zapisujesz pod jakąś nazwą. Otwierasz np. Gimpa, wybierasz różdżkę i zaznaczasz z sziftem wszystkie różowe punkty. Klikasz na panelu górnym w zaznaczenie bierzesz opcję odwróć zaznaczenie. Wybierasz pędzel, tryb kolor wybierasz jaki kolor chcesz mieć i malujesz całe pędzlem. Pamiętaj aby nie malować po różowym bo to kolor przezroczysty. Zapisujesz plik. Otwierasz reshaxa wybierasz luna.msstyle szukasz sekcji METALLIC_STARTBUTTON_BMP rozwijasz i klikasz na 1045 i klikasz u góry action wybierasz replace bitmap. W oknie, które się pojawi wybierasz open file with new bitmap, wybierasz pokolorowany przez ciebie start i klikasz replace. Potem wybierasz plik, zapisz. Idziesz do Folderu Themes\Luna i klikasz dwukrotnie na luna.msstyle, wybierasz kolor srebrny i zastosuj.
    W razie, gdyby nie działało użyj programu uxThemePtacher.

By elektro94
    (Osaczony)

Wszelkie prawa zastrzeżone, kopiowanie i rozpowszechnianie bez wiedzy i zgody autora jest zabronione.
  • REKLAMA
  • #5 8557936
    CMK1990
    Poziom 21  
    Robię wszystko według Twojej instrukcji jednak problem jest gdy podmieniam pliki. Podmieniam klikam Replace po czym gdy kliknę z lewej znów na 1045 jest w okienku taki kolor jak chcę. Klikam File/Save.

Teraz gdy otwieram znów luna.misstyle wchodzę w Bitmaps/METALLIC_STARTBUTTON_BMP Kolor znów jest standardowy;/ tak jak by zmiany wprowadzone przeze mnie się nie zapisały;/
  • Pomocny post
    #6 8558052
    elektro94
    Poziom 21  
    Ocena: 25
    Użyj uxThemePatcher, zapisz lunę pod inną nazwą i wtedy dwuklik na zapisany przez Ciebie plik, schemat kolorów srebrny i zastosuj.
  • REKLAMA
  • #7 8558505
    CMK1990
    Poziom 21  
    W ten sposób działa;] Dziękuje ślicznie. Oczywiście "pomógł" się należy

Dodano po 1 [minuty]:

a tu efekt;]

Dodano po 2 [minuty]:

Jeszcze raz Dzięki. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik systemu Windows XP SP3 poszukiwał sposobu na zmianę koloru przycisku Start z zielonego na czerwony. W odpowiedzi na jego pytanie, zaproponowano użycie programu ResourceHacker do edycji pliku luna.msstyle, w którym można zmienić bitmapę przycisku Start. Proces obejmował zapisanie oryginalnej bitmapy, edytowanie jej w programie graficznym (np. GIMP) oraz zastąpienie oryginalnej bitmapy nową. Użytkownik napotkał problemy z zapisywaniem zmian, które zostały rozwiązane poprzez użycie narzędzia uxThemePatcher oraz zapisanie pliku pod inną nazwą. Po wykonaniu tych kroków, użytkownik z powodzeniem zmienił kolor przycisku i podzielił się efektem wizualnym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA