Witam. Mam następujące pytanie, czy zwykłym rozpuszczalnikiem do farb można czyścić łańcuch od roweru. Czy to coś da i czy go zakonserwuje
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamXylometazolin! napisał:Witam!
Wyczyścić możesz rozpuszczalnikiem, ale musisz pamiętać, żeby po tej czynności nasmarować łańcuch.
Osobiście odradzam smarować łańcuch różnego rodzaju "domowymi" sposobami czyli margaryną, olejem roślinnym, różnego rodzaju olejami hydraulicznymi, WD40 (i podobne). Najlepiej zainwestować w przeznaczony do tego olej z serii Finish Line (sam ich używam i najbliższe otoczenie też). Na mokre warunki tzw. "zielony", na suche "czerwony". Jeśli jeździsz mało i w terenie typowego niedzielnego wycieczkowicza (trochę miasta i wypady na obrzeża, las) lepiej kupić "zielony". W zupełności wystarczy Ci 60ml. W moim przypadku muszę smarować łańcuch w zależności od warunków co 200 do nawet 600km.
Jeśli zadbasz o łańcuch to nawet 7000km wyjeździsz na jednym!
Madrik napisał:
Nadal mam na działce polskiego "Orkana". Dziadek zjechał na nim pół Polski. Ja na nim zjechałem drugie pół. I nadal jeździ. To nie są przebiegi rzędu "tysięcy kilometrów" tylko "dziesiątków tysięcy" jak nie setek. Wiecie ile razy był łańcuch wymieniany? Ani razu. Delikatnie maźnięty towotem ileś tam lat temu. Zdaje się, że go 5 lat temu konserwowałem.![]()