logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prototyp wykrywacza metali

Ciuprynka 03 Paź 2010 15:15 12777 17
REKLAMA
  • Prototyp wykrywacza metali

Chciałbym przedstawić konstrukcję wykrywacza metali którą zapożyczyłem ze strony LucasLab ,wiem że jest to kopiowanie czyjegoś pomysłu ale chodzi o idee zrobienia czegoś użytkowego, bardzo niskim nakładem kosztów. Wykrywacz powstał w wyniku tego ze troszeczkę interesuję się zbieraniem militarii a kupno prawdziwego o konkretnych parametrach waha się w granicach 1000zł. Dlatego postanowiłem skorzystać z pomysłu. Zdecydowałem się na tą konstrukcję ze względu na koszta . Kupno nowych elementów wraz z drutem nawojowym wynosi ok 50 zł ale mnie udało się zrobić to w cenie ok 15 zł. Ponieważ większość elementów elektroniki jak i obudowy posiadałem. Najtrudniejszym zadaniem jakie miałem z owym wykrywaczem to nawinięcie cewki która jest średnicy 30 cm ( chodziło głównie o to skąd zdobyć drut nawojowy niskim kosztem- bo było go ponad 16m) ,przy takiej średnicy cewki wykrywacz ma niezłe parametry jak na amatorską konstrukcje . Mianowicie monetę 5zł wykrywa na głębokości ok 20 cm ,co jest wynikiem dobrym. Jeśli chodzi o pracę z większymi przedmiotami to np puszkę po konserwie jest w stanie znaleźć na głębokości 60 cm.
    Cewka wykrywacza.
    Elektronika.
    Według mnie konstrukcja którą zaprojektował Lucas jest bardzo udana , świadczy o tym to że wykrywacz ma niezłe parametry , jest tani i można znaleźć interesujące rzeczy które poprzez odpowiednią renowację możne sobie zachować

Kilka fotek tego co znalazłem , ale nie wszystkie .............
    1. Bagnet Perkun (Ogarnięci w temacie będą wiedzieć ze nawet w tym stanie jest bezcenny) :D
    2. Dwie łuski kalibru 7,62mm z taką ciekawostką ze miedziane ( najprawdopodobniej z I wojny światowej) . Większa łuska nie mam pojęcia z czego jest.

3. NIE MAM POJĘCIA CO TO JEST !! ( Znalezione w rejonach Kielc jeżeli ktoś z obecnych osób na forum ma jakieś informacje na temat tego dziwadła to prosiłbym o kontakt , bardzo chce się dowiedzieć co to jest :D.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    Ciuprynka
    Poziom 10  
    Specjalizuje się w: spadochroniarstwo
    Ciuprynka napisał 16 postów o ocenie 95. Mieszka w mieście Kielce. Jest z nami od 2010 roku.
  • REKLAMA
  • #2 8579027
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 8579037
    Ciuprynka
    Poziom 10  
    Ocena: 95
    Jest kilka schematów dyskryminacji które można by wykorzystać i które współpracowały by z tym wykrywaczem i być może w niedalekiej przyszłości pokuszę się o coś takiego bo jednak jak chcesz znaleźć coś konkretnego to trzeba się ,,nakopać,,
  • #4 8579137
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 8579222
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 8579236
    Ciuprynka
    Poziom 10  
    No z Syrenki się Mercedesa nie zrobi ale zawsze można próbować swoja drogą układ jest prosty i można go wypróbować i sprawdzić jak się sprawuję w terenie .
  • REKLAMA
  • #8 8580404
    spirol
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Projekt tego wykrywacza można znaleźć w EP 7/2009,podobny niestety na płytce dwustronnej jest w EDW 8/2008, przymierzam się do wykonania któregoś z nich. Może ktoś wie który jest lepszy.
  • #9 8581626
    Faces
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 157
    Proszę dyskusje prowadzić na temat konstrukcji. Wszelkie posty gdzie będą omawiane znaleziska będą usuwane.
  • #10 8581714
    elmo3000
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    A ja mam pytanko. Chciałem sobie kiedyś złożyć jakieś cudeńko do szukania drobiazgów I większych przedmiotów w ziemi. Myślałem nad tym http://www.exploracja.cyberdusk.pl/pliki/gerber2.pdf czy się nada ?. Widziałem dużo projektów ale większość jest do wykonania w cenie ok 100 zł i jest duże prawdopodobieństwo, że nie będą działać.

Ponad to czy jeżeli chcę szukać i dużych i małych przedmiotów czy mogę zrobić 2 cewki dużą i małą i tylko podłączać je do tego układu w zależności od potrzeb ?
  • #11 8583121
    modelarz122
    Poziom 10  
    Ciuprynka może zapodasz jakiś dokładniejszy kosztorys?
  • REKLAMA
  • #12 8584105
    Ciuprynka
    Poziom 10  
    Jeśli chodzi o koszta to całość elektroniki wraz z drutem nawojowym waha się w cenie 50 zł nie wliczając w to akumulatora żelowego którego ceny są różne , jeśli chodzi o stelaż to także różnie ,ja skorzystałem rurek do instalacji wody zimnej , nie orientuje się ile kosztuje metr bieżący ale nie więcej niż 5 zł.
  • #13 8934212
    witek567
    Poziom 17  
    Ocena: 31
    Czy mógłbyś podać schemat płytki drukowanej :)
  • #14 8934401
    pudzianowski
    Poziom 28  
    Ocena: 127
    Ile wynosi ciężar całości?
  • #15 8934422
    Railox
    Poziom 11  
    Długo jest w stanie pracować w terenie przy aku, który tam umieszczasz?
  • #16 8955245
    Ciuprynka
    Poziom 10  
    tak na oko około 6 godzin
  • #17 8956329
    witek567
    Poziom 17  
    Ocena: 31
    Mógłbyś zamieścić schemat płytki drukowanej? :)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik przedstawił konstrukcję wykrywacza metali, inspirowaną projektem z LucasLab, z zamiarem stworzenia taniego urządzenia do poszukiwania militariów. Koszt budowy wyniósł około 15 zł, przy użyciu posiadanych elementów elektronicznych. Wykrywacz oparty jest na cewce o średnicy 30 cm, co zapewnia dobre parametry dla amatorskiej konstrukcji. W dyskusji poruszono kwestie dyskryminacji sygnałów, z uwagą, że w wykrywaczach typu PI (Pulse Induction) nie jest ona skuteczna. Użytkownicy wymienili różne schematy, w tym ALL-3 oraz projekty z czasopism EP i EDW. Pojawiły się pytania o schematy płytek drukowanych oraz czas pracy urządzenia na akumulatorze, który wynosi około 6 godzin.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA