logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.
REKLAMA
  • O autorze
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
    Konto nie istnieje napisał 0 postów. Jest z nami od 1978 roku.
  • REKLAMA
  • #2 7969481
    mariann
    Poziom 39  
    Ocena: 650
    Witam

leszek504b napisał:

Zasięg dla dużych elementów (np. obudowa zasilacza od komputera) wynosi ok 40cm. Im mniejsze przedmioty tym mniejszy zasięg.

Czy te 40cm są mierzone w powietrzu czy w ziemi? Z jakiej odległości wykrywacz "widzi" np. monetę 5zł?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 7969629
    ZBIQ
    Poziom 17  
    Ocena: 61
    Po co pchać się w jakieś kiepskie pseudowykrywacze ?
    Nie lepiej było jabla kupić i złożyć ? Jabel to chyba najbardziej przyzwoity PI do samodzielnego montażu.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 7974081
    marco88
    Poziom 10  
    wykonanie fajne ale parametry z tego układu są niestety bardzo kiepskie;)
  • REKLAMA
  • #5 8007918
    John5MM
    Poziom 19  
    Ocena: 402
    Proponował bym ci kolego zarzucić projekt i zrobić jakiś klon bardzo znanego wykrywacza Sandbanks (np.AVT-5196) lub jak wyżej pisali o Jabel , sam chciałem robić ten model co robisz, lecz zrezygnowałem bo czytałem dużo opinia że nie jest to sprzęt zadowalający a dla początkujących AVT-5196 lub Jabel wystarcza lecz jeżeli chcesz sprzęt wysokiej klasy to polecam wykonanie Tesoro Eldorado jest przy nim trochę pracy ale na pewno nie pożałujesz :D
  • #6 8014764
    FoxTech
    Poziom 20  
    Ocena: 68
    luzik1980 napisał:
    ...polecam wykonanie Tesoro Eldorado jest przy nim trochę pracy ale na pewno nie pożałujesz :D

Czy kolega może podać link do jakiejś strony opisującej budowę tego wykrywacza?
  • #7 8019074
    John5MM
    Poziom 19  
    Ocena: 402
    proszę kolego http://www.exploracja.cyberdusk.pl/phpbb2/viewtopic.php?t=12238
    nie jest to całkowita strona ale temat na forum , wszytko opisane musisz się zalogować aby widzieć obrazki , najtrudniejsze jest zrobienie cewki bo trzeba mieć oscyloskop , a moje koszty to były ok 400 zł (ale korzystałem z zamówienia cewki) więc mając wszystko spokojnie myślę że w 300zł się zmieścisz mając oscyloskop , a to cena niewielka za taki sprzęt

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik przedstawia projekt swojego wykrywacza metali, który jest w fazie budowy, oparty na schemacie z EdW 8/2008. Planuje użyć akumulatora żelowego 12V 1.3Ah, ale rozważa mniejszy akumulator 0.8Ah. Wykrywacz ma gniazdo jack do podłączenia słuchawek, ponieważ obudowa nie pozwala na zamontowanie głośnika. Uczestnicy dyskusji sugerują, aby rozważyć zakup gotowego wykrywacza, takiego jak Jabel lub AVT-5196, które są bardziej wydajne dla początkujących. Wskazują również na niską jakość parametrów zaproponowanego układu oraz sugerują alternatywy, takie jak Tesoro Eldorado. Użytkownicy dzielą się linkami do dodatkowych zasobów i informacji na temat budowy wykrywaczy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA