logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy 89cX051 nadaje się do budowy sondy logicznej CMOS/TTL z automatycznym rozpoznawaniem?

Hetii 21 Wrz 2004 03:06 2272 4
REKLAMA
  • #1 865397
    Hetii
    Poziom 17  
    Ocena: 420
    Witam :)
    Od jakiegos czasu zastanawiam się nad zbudowaniem sondy stanów logicznych CMOS / TTL.

Dotychczas znalezione przeze mnie schematy takich sond są dość mało praktyczne:( i nie spotkałęm zadnego schematu z wykozystaniem procka (czy sa one za wolne aby badac przebiegi?)

Pragnę zbudować sondę, która automatycznie by rozpoznawała czy badany układ jest w technologii CMOS lub TTL jednak tutaj mam pytanie czy nadawałby się do tego 89CX051.

Układ wyobrażam sobie następująco: Układ wejściowy ---- sterowanie z proca wyborem (CMOS/TTL) ----procek ----wyświetlacz LED i piezo (do akustycznej sygnalizacji badanego układu.

I tutaj mam pytanie czy sam procek jest w stanie zarejestrować bardzo krótkie przebiegi pojawiające się na wejściu? Jeżeli tak to, o jakim czasie najkrótszym i czy mowa o wejściach INT procesora czy tez o zwykłych?

Jak sądzicie co można jeszcze badać prócz logicznego 0 i 1 Chodzi mi o maksymalne rozszerzenie możliwości projektowanej sondy!
  • REKLAMA
  • #2 865472
    Jacu$
    Poziom 27  
    Ocena: 26
    Cytat:
    Pragnę zbudować sondę, która automatycznie by rozpoznawała czy badany układ jest w technologii CMOS lub TTL

Moim zdaniem żadna sonda tego nie jest w stanie rozpoznać. Bo niby po czym? Zakładam, że sonda to pojedynczy przewód, którym macasz nóżki scalaka wlutowanego w układ i pracującego. Punktem odniesienia jest masa.

Cytat:
    I tutaj mam pytanie czy sam procek jest w stanie zarejestrować bardzo krótkie przebiegi pojawiające się na wejściu? Jeżeli tak to, o jakim czasie najkrótszym i czy mowa o wejściach INT procesora czy tez o zwykłych?

Co rozumiesz pod pojęciem "przebieg"? Kilka impulsów, czy jeden?
    Co rozumiesz pod pojęciem "zarejestrować"? Zareagować na niego (na zbocze impulsu), czy ma go spróbkować i zapamiętać?
    O wejściach zwykłych bym raczej zapomniał. Przecież musiałyby być non-stop próbkowane programowo. Wejście INT zareaguje na zbocze narastające lub opadające ale nie znaczy to wcale, że procesor natychmiast przystąpi do obsługi przerwania. Zrobi to w najbliższym możliwym czasie (np. po 5 taktach zegara). Jak widzisz wszystko zależy od częstotliwości taktowania procesora. Z tego względu nie bawiłbym się w 89Cx051 ale raczej wybrałbym jakiś o architekturze RISC, ponieważ w takich układach zazwyczaj jeden takt zegara to jeden cykl rozkazowy.
    Najkrótsze impulsy, na jakie dane wejście reaguje masz podane w data sheet przez producenta mikrokontrolera.

Cytat:
    Jak sądzicie co można jeszcze badać prócz logicznego 0 i 1 Chodzi mi o maksymalne rozszerzenie możliwości projektowanej sondy!

Można badać napięcie na nóżce i częstotliwość oraz analizować przebiegi, o ile nie przekracza to możliwości mikrokontrolera (np. sygnały m.cz.).
  • REKLAMA
  • #3 865652
    yego666
    Poziom 33  
    Ocena: 564
    Kolega Jacu$ ma zupelna racje z jedna poprawka: jezeli sygnal na wejsciu INT bedzie krotszy niz kilka ( nie pamietam teraz ile dokladnie ) taktow zegara to nie zostanie w ogole rozpoznany.
    Mozna taki analizator/rejestrator wykonac na procku, ale bez zewnetrznych ukladow sie nie obedzie. Zaleznie od tego jaka "f" chcesz badac, trzeba bedzie dolozyc odpowiednio szybki bufor ( moze byc rowniez RAM) do rejestracji krotkich impulsow, lub ich serii. Potem powoli je sobie wciagnac do procka, przeanalizowac i zwizualizowac. Jednak takie ustrojstwo to nie sonda logiczna tylko juz analizator, a to zupelnie inne zagadnienie.
    Jakies 200 albo i 500 lat temu zbudowalem sobie sonde oparta na komparatorach LM339, wibratorze CD4528 i kilku innych elementach dyskretnych i bada ona logiczne stany "0", "1", "Z", oraz wystapienie zbocza dodatniego lub ujemnego. Do wizualizacji uzywam czterech diod LED. Dzieki uzytej technologii CMOS moge badac uklady logiczne pracujace od 3V do 15V. Calosc zmiescilem w malej obudowie od flamastra. Jak dotad nie mialem potrzeby wykonywania czegos znacznie lepszego. W przypadkach bardziej skomplikowanych uzywam oscyloskopu, ale w prockach rzadko mam taka potrzebe. Czestotliwosc graniczna mojej sondy nie jest jakas gigantyczna ( do 10 MHZ - chyba ) ale do badania amatorskich ukladow cyfrowych zupelnie wystarcza.
  • REKLAMA
  • #4 865860
    Hetii
    Poziom 17  
    Ocena: 420
    Rozumiem.

Widzę ze marne szanse są na zbudowanie przeze mnie takiego układu :(
    Czy mógłbyś podzielić się zbudowanym przez siebie układem
    tutaj jest link do ciekawej sondy ttl czy macie pomysl jak ja przerobic do wspolpracy z cmos?
    i cio oznaczaja stany
    _|_

---|--

|--|__ - zbocze ujemne ?
    __|---| - zbocze dodatnie ?

http://www.easy-soft.tsnet.pl/projekty/testerttl/testerttl.html

P.S
    Pod pojeciem przebieg rozumiem kilka impulsów
    a "zarejestrowac" tudziesz zareagować naniego :)

Co do rozpoznawania to po przemyśleniu tematu faktycznie marne są szanse na automatyczne rozpoznawanie przy jakim ukladzie pracuje:(
  • #5 865921
    yego666
    Poziom 33  
    Ocena: 564
    Nie widze problemu, jednakze jak pisalem, projekt i sonde wykonalem bardzo dawno temu, gdy komputery byly jeszcze wytworem S-F, stad rysunek jest odreczny, co nie umniejsza jego czytelnosci.
    Do konstrukcji uzylem elementow SMD, totez calosc zmiescila sie w niewielkim pisaku.
    Na rysunku oznaczone sa wejscia zasilajace. Mase trzeba zawsze podlaczac do badanego ukladu, a zasilanie (+V) mozna pobierac z ukladu, badz zasilac sonde bateryjka. Zasilanie powinno zasadniczo byc dosc zblizone do poziomu mierzonej logicznej jedynki ze wzgledu na ustawione progi dyskryminatora okienkowego, totez zawsze zasilam sonde z badanego ukladu. Oczywiscie, obecnie mozna uzyc jakichs nowszych komparatorow o mniejszym poborze pradu i wiekszej szybkosci. Wszystko zalezy od konstruktora.
    Załączniki:
    • log_probe.JPG (50.6 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA