logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

jak zbudować filtr (drabinkowy) cw 9 Mhz? digital942

60jarek 29 Paź 2010 13:52 6102 13
REKLAMA
  • #1 8677621
    60jarek
    Poziom 28  
    Ocena: 501
    Jak w temacie najlepiej na 4 kwarcach -ta pośrednia mnie dobija 9 Mhz widziałem filtry drabinkowe ale dla 8mhz itp -filtr ten chcę wykożystać w digitalu 942.
  • REKLAMA
  • #2 8677875
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 749
    60jarek napisał:
    Jak w temacie najlepiej na 4 kwarcach -ta pośrednia mnie dobija 9mhz widziałem filtry drabinkowe ale dla 8mhz itp -filtr ten chcę wykożystać w digitalu 942.

W Digitalu nie da się w zastosować filtrów ani na 9 miliherców ani na 8 miliherców.
    Potrzebne są filtry pracujące na wiele wyższych częstotliwościach na przykład 8 lub 9 MHz.
  • #3 8678925
    maciej_333
    Poziom 38  
    Ocena: 1577
    60jarek napisał:
    Jak w temacie najlepiej na 4 kwarcach -ta pośrednia mnie dobija 9mhz widziałem filtry drabinkowe ale dla 8mhz itp -filtr ten chcę wykożystać w digitalu 942.

Dobija Cię pośrednia ? Mnie też dobija czasem technika w.cz... Zajrzyj do Poradnika UKF (można go pobrać darmowo z sieci). Budowę takich filtrów opisano tam naprawdę dokładnie.
  • REKLAMA
  • #5 8691826
    60jarek
    Poziom 28  
    Jedna prośba literatury dużo super
    -potrzebuje konkret cw na pasmo 9Mhz
    - z uwzględnieniem do montażu w digital 942
    -najprawdopodobniej będę musiał sam go wykonać więc proszę krok po kroku
    jakie wartości kwarcy użyć z uwzględnieniem obecnego rynku
    -nie budujmy pp9 ssb posiadam fabryczne ich w tej konstrukcji nie użyjemy
  • REKLAMA
  • #7 8693983
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 8694388
    Olek II
    Moderator
    Ocena: 413
    Triadon napisał:
    żeby zbudować porządny filtr trzeba się w to dobrze zagłębić.

Dokładnie, ale jeszcze trzeba mieć odpowiednie przyrządy. Samo obliczenie na papierze to pikuś, ale zrobić dobry filtr, to duże wyzwanie. Miernik częstotliwości z dokładnością 1Hz, /jeśli filtr ma przenosić 200Hz/, przydałby się wobulator, oglądnąć zbocza. Teraz materiał, dużo, dużo kwarców, aby było z czego wyselekcjonować te które będą pracowały w filtrze. Jeśli już, to rób filtr min. 6 kwarcowy.
  • #9 8694455
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 749
    60jarek napisał:
    ...
    -potrzebuje konkret cw na pasmo 9Mhz
    - z uwzględnieniem do montażu w digital 942
    -najprawdopodobniej będę musiał sam go wykonać więc proszę krok po kroku
    jakie wartości kwarcy użyć z uwzględnieniem obecnego rynku...

Kolego, co ty w końcu chcesz zbudować? Filtr kwarcowy na pasmo 9 MHz?
    Co to za pasmo 9 MHz? Do tego CW? Coś wąskie to pasmo...
    A może chodzi Ci o filtr kwarcowy do pośredniej 9 MHz?
    Jeżeli tak, to sądzisz, że ktoś to Ci zaprojektuje i da gotowca? Co sam zrobiłeś? Coś policzyłeś? Jakie masz kwarce i ile? Pomierzyłeś je? Wybrałeś jakieś i ile?
    Przeczytałeś przynajmniej opis wyliczenia i budowy takich filtrów w "Poradniku UltraKrótkofalowca"? Jeżeli tak, to czego nie rozumiesz?
    Nie wiesz gdzie można znależć poradnik? Jest tutaj:
    http://winntbg.bg.agh.edu.pl/skrypty2/0067/ppframe.html
    A to o co się dopytujesz, krok po kroku jest opisane od strony 277.
  • #10 8696642
    60jarek
    Poziom 28  
    W tym rzecz wszystko w sieci - trochę mi zajęło czytanie literatury.
    laikiem nie jestem. Wszędzie opisuje się budowę charakterystyki a mi pomoc praktyczna bardziej potrzebna.
    Może ktoś jednak pomoże zbudować taki filtr. Widziałem kilka digitali 942 ale żaden nie miał ukończonego cw może czas to wykonać.
    Nie ma znaczenia czy mi pomoże krótkofalowiec czy technik w garażu - po to jest forum elektrody.
    Potrzebuję w tej dziedzinie pomocy:
    1.Jakich wartości kwarców użyć dostępnych na polskim rynku do budowy filtra.
    2.Prawidłowo obliczyć wartości pojemności.
    3.Wykonać fizycznie filtr (z ilu kwarców chciałbym z 4)
    Zdaje sprawę że pasmo wąskie i super charakterystyki nie uzyskam pech ale nie posiadam wobuloskopu (wobulator to urządzenie bez lampy oscyloskopowej- też przydatne). Miernik częstotliwości mam dokładny Hawletpakard.
    Nie piszcie już więcej o teorii pomóżcie zbudować filtr.
    Na 9 MHz nie spotkałem filtra cw fabrycznego za to są zbliżone 9.01 MHz
  • #11 8697162
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 8697207
    60jarek
    Poziom 28  
    Na rynku 9 MHz kwarców nie spotkałem słyszałem natomiast że taki filtr robiono z pilotów do pp9.
    jeśli wzorować się na konstrukcji filtru 8 MHz to użyto kwarców 8 MHz ,natomiast drabinki pp9 są nie koniecznie z 9 MHz trzeba pasmo zawężyć i to sporo.

Moderowany przez c2h5oh:

Poprawiłem. Zacznij wreszcie pisać jednostki tak jak się pisze na całym świecie. Megaherce to MHz a nie Mhz czy mhz.
    Twoje posty są ciągle raportowane. Ile można je poprawiać?

• Pomocny post
    #13 8697240
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje informacji na temat budowy filtru drabinkowego na częstotliwość 9 MHz do zastosowania w urządzeniu Digital 942. W odpowiedziach podkreślono, że filtry na 9 MHz są trudne do znalezienia, a budowa takiego filtru wymaga znajomości rezonatorów kwarcowych oraz obliczeń związanych z pojemnościami. Użytkownicy wskazali na potrzebę posiadania odpowiednich narzędzi pomiarowych oraz literatury, w tym Poradnika UltraKrótkofalowca. Zasugerowano również, że rezonatory kwarcowe 9 MHz można zakupić w określonych źródłach, a budowa filtru wymaga zaangażowania i wiedzy technicznej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA