logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka instalacja ant. wzmac. naziem/DVBT Czerwionka-Leszczyny

beholderMH 09 Lis 2010 00:32 3102 4
REKLAMA
  • #1 8720479
    beholderMH
    Poziom 10  
    Witam.
    Proszę o poradę jaką instalację zastosować do odbioru naziemnej i ewentualnie DVB-T (jeżeli można odebrać dobry sygnał) w centrum miejscowości Czerwionka-Leszczyny woj. Śląskie, między Rybnikiem a Gliwicami (Targeo prawdę wam powie).
    Jakie anteny i wzmacniacze i gdzie obrócić. Polsat z Rybnika, TVP z Kosztowów chyba, czy tak?
    I jak dobrać wzmacniacze, Polsat z rybnika bez wzmacniacza na 43 kanale ale co z resztą to nie wiem, szczególnie TVN w tym miejscu to masakra a od jakiegoś czasu wszystko się zepsuło. Wymieniłem wzmacniacz ale dalej sieczka. może mam uszkodzony kabel. Odcinek kabla do anteny to około 25m (4piętrowy blok).
    W tej chwili jest siatka ale coś trzeba z tym zrobić by się nadawało do użytku.
    Proszę o porady i dziękuję za zainteresowanie tematem.
  • REKLAMA
  • #2 8722586
    kreslarz
    Poziom 35  
    Ocena: 460
    Witam!
    W zasięgu masz:
    1. TVP1 kanał 8 Kosztowy azymut 81 stopni odległość 32 km
    2. TVP2 kanał 21 Kosztowy azymut 81 stopni odległość 32 km
    3. TVT kanał 22 Rybnik Chwałowice azymut 225 stopni odległość 13 km
    4. TVN kanał 32 Kosztowy azymut 81 stopni odległość 32 km
    5. POLSAT kanał 43 Rybnik komin elektrowni azymut 260 stopni odległość 11 km
    6. POLSAT kanał 47 Kosztowy azymut 81 stopni odległość 32 km
    7. TVP INFO kanał 60 Kosztowy reszta j.w.
    Proponuję:
    1. Antena k 6-12, 7 elementów Yagi kierunek Kosztowy program TVP1.
    2. Antena k 21 - 69 digital 19 elementów kierunek Kosztowy programy TVP2, TVN, Polsat, TVP INFO.
    3. Antena K 21-60 13 elementów kierunek 225 stopni program TVT.
    4. Antena K 21 - 40 profesjonalna 27 elementów azymut 55 stopni program TV PULS
    Maszt antenowy około 4 m minimum.
    Każda z anten wyposażona w odpowiedni symetryzator i osobny kabel koncentryczny. Wszystkie włączone do wzmacniacza selektywnego TELKOM-TELMOR WWK861. Wzmacniacz umieszczony na poddaszu, lub w skrzynce (zamykanej) na korytarzu ostatniego piętra. Stąd pojedynczym kabelkiem do domu. Można w bloku skrzyknąć się z sąsiadami i wspólnymi siłami wybudować taki zestaw. Przy dołożeniu niewielkiego wzmacniacza budynkowego sygnału wystarczy na cały blok.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 8723602
    beholderMH
    Poziom 10  
    Witam.
    Dziękuję za informacje.
    Problem polega na tym, że kiedyś była inst. zbiorcza ale się zepsuła, później ktoś ciachnął kable itd. Anteny zostały na dachu. Może dało by się coś z nich wykorzystać? Mają ponad 10 lat ale spróbuję wejść na dach i fotkę pstryknąć są na maszcie. Robiła to jakaś firma wtedy, w jakim stopniu profesjonalnie? Ciężko mi ocenić.
    Teraz jest kablówka UPC o "zgrozicznej" jakości. Dużo starszych ludzi i część "żulostwa". Pierwsi byle coś widzą drudzy nie widzą bo nie mają za co.
    Ja oglądam w TV wiadomości czasem jakiś film i sport. Platformy nie mam czasu oglądać więc wychodzę z założenia, że nie potrzebna mi tylko po to by bogacić P... C... czy N...
    Część ma jakieś platformy.
    Zostaję więc sam.
    Może da się coś z anten wykorzystać?
    Skrzynkę można dać na maszcie, jakiś hermetyk.
    Lub wykorzystać tą blaszankę po byłej inst. zb. na klatce na 4 piętrze.
    Może nie będzie tak źle. Chciał bym to zrobić w miarę małym kosztem jeśli to możliwe.
    Teraz na siatce mam straszne zakłócenia. Obraz skacze. Jeżeli wyciągnę zasilacz to odbieram z Rybnika na 43 polsat ale zaśnieżony (ant ustawiona w drugą stronę łapie z wstecznego) gdy włożę zasilacz pojawiają się paski, czasem więcej czasem mniej. Tam gdzie ustawiona jest antena (Kosztowy), na wprost w odległości 400-500 m jest BTS, może to rozbudowali i "sieje je".
    A PULS skąd jest nadawany?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 8723740
    grzece
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    PULS nadawany jest z Bytkowa (Katowice) jednak moc jest na tyle mała, że nie ma sensu bawić się w specjalną antenę tylko na ten kanał. Niestety polsat i tvn z Kosztów jest puszczony głównie na północ, ale jeśli coś odbierasz na siatce to może kierunkowa na kanały 21-60 ze wzmacniaczem pozwoli na lepszy odbiór całej paczki z Kosztów (może TVP1 się uda jak nie to trzeba specjalną antenę). TVT raczej nie ma szans złapać. Inną sprawą jest dvb-t, które teraz nadaje ze Skrzycznego 3 kanały TVP nie wiadomo kiedy przestanie, ale narazie jest. 31 grudnia natomiast ruszy emisja już stała muxa2 (tvn polsat puls tv4 + 4 dodatkowe kanały po jednym dla każdej firmy). Do tego w przyszłym roku z Kosztów ruszy to samo + mux3(5 kanałów TVP). Jeżeli chcesz iść z duchem czasu to zdobądź dostęp do dekodera mpeg4 i ustaw antenę na Skrzyczne.
REKLAMA