logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vectra B 2.0 TDI błąd 0400 - czy zawór EGR jest uszkodzony?

Zbyszek39 25 Lis 2010 09:45 8236 9
REKLAMA
  • #1 8786796
    Zbyszek39
    Poziom 10  
    Ocena: 4
    Witam wszystkich!
    Problem polega na tym że na wolnych obrotach oświeca się kontrolka silnika(check engine)Po dodaniu gazu przy 2tys.obrotów kontrolka gaśnie.Jest generowany błąd 0400 tj.nieprawidłowy sygnał zaworu egr.Błąd można skasować(posiadam interface OpelTech2)Pomaga tylko na chwilę.Sprawdziłem zawór egr(był mocno zabrudzony w rejonie otworu nad membraną),naciskając trzpień zaworu wyrażnie czuć wydmuchiwane powietrze(pewności co do membrany nie mam)Sprawdziłem szczelność węży do elektrozaworów i pompy vacum-wyglądają dobrze.
    Mam wrażenie że silnik stracił na mocy (być może to efekt sugestii pojawiającym się błędem)
    Czy rzeczywiście nawalił egr?Jest tak skonstruowany że nie można stwierdzić ewentualnych pęknięć membrany czy też problemu należy szukać gdzie indziej.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 8787369
    romansu
    Poziom 15  
    Ocena: 60
    Weź do ust i pociąg powietrze z niego i przytkaj językiem i powinien ci trzymać jak ci nie trzyma to dziurawy i do wymiany.
  • REKLAMA
  • #3 8787975
    jurekk55
    Poziom 36  
    Ocena: 1578
    Może zamiast "pociąg powietrze" ,najpierw użyj opcji szukaj?
  • #4 8788443
    bodzio012
    Poziom 33  
    Ocena: 779
    Ten błąd pokażę się zawsze jak jest problem również z podciśnieniami i zaworkami
  • #5 8789083
    emeryt2
    Poziom 42  
    Ocena: 2302
    Bodzio ma rację - wężyki podciśnienia nad chłodnicą , często tam sie przecierają.
  • #6 8790551
    Zbyszek39
    Poziom 10  
    Wężyki sprawdzałem a od EGR-a biegną wzdłuz pokrywy zaworów dalej za akumulatorem(od strony ABS-u)aż na bok gdzie znajduje się elektrozawór.Żadnych przetarć i spękań.Nic nie leci nad chłodnicą.Jeszcze sprawdzę elektrozaworki.
  • REKLAMA
  • #8 8790590
    bartez844
    Poziom 20  
    Ocena: 261
    i co panowie jaki efekt końcowy
  • REKLAMA
  • #9 8790662
    Zbyszek39
    Poziom 10  
    niuniu,wyjaśnij proszę jak sprawdzić szczelność silownika klap zawirowań i gdzie on się znajduje?
  • #10 8792260
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z silnikiem Vectra B 2.0 TDI, który objawia się zapaleniem kontrolki silnika (check engine) na wolnych obrotach oraz błędem 0400, wskazującym na nieprawidłowy sygnał zaworu EGR. Po dodaniu gazu kontrolka gaśnie, a użytkownik podejrzewa, że zawór EGR może być uszkodzony, mimo że jego szczelność została sprawdzona. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny problemu, w tym nieszczelności w układzie podciśnienia oraz konieczność pomiaru podciśnienia. Użytkownicy wskazują na sprawdzenie wężyków podciśnienia oraz siłowników klap zawirowań jako potencjalnych źródeł problemu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA