logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Oszukiwane pendrive, czy można coś z tym zrobić?

drzasiek 25 Lis 2010 21:16 3024 15
REKLAMA
  • #1 8789463
    drzasiek
    Specjalista CNC
    Ocena: 3233
    Witam. Pewnie spotkaliście się z niezwykle tanimi pendrive na all.. o dużych pojemnościach a w rezultacie mają one jedynie (zwykle) 2 GB i przy kopiowaniu większej ilości danych pamięć zajęta przez najstarsze pliki zostaje nadpisywana.
    Np tu: 1322552195 albo tu 1326664019. Na tej drugiej aukcji widać jak sprzedający znalazł sobie sprytne alibi. Ale w pierwszym linku widać jak wiele osób się na to nabiera.. Szkoda mi tych ludzi.. Nie można zrobić coś z tymi oszustami na alle..?
  • REKLAMA
  • #2 8789572
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    Na przemożną chęć zrobienia interesu nic nie poradzisz. Ciężko jest wytłumaczyć, że jeżeli coś kosztuje 2-3 razy taniej niż w regularnym sklepie, to sprawa jest co najmniej podejrzana. Albo jak sprzedający wypisuje głupie zastrzeżenia. Można tylko próbować przemawiać do rozsądku.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1800414.html
  • REKLAMA
  • #3 8793019
    kranzio
    Poziom 26  
    Ocena: 139
    Z pierwszej aukcji uwaga jest dobra.

"Uwaga!
    Nie odpowiadamy za ewentualne utraty danych spowodowane nieodpowiednim użytkowaniem urządzenia!"

Albo druga aukcja

"Niestety nie wszystkie pendrivy po wpięciu do komputera działają. Osobiście sprawdziłem 5 sztuk. Na 5 sztuk 2 gubią dane przy zapisie pliku większego niż 2gb
    Dlatego taka niska cena. Kupujesz towar nie sprawdzony. Jako osoba prywatna
    nie wystawiam Paragonu. Nie przyjmuje zwrotów. Tylko pozytywne komentarze."

Jawne nabijanie ludzi w butelkę.
  • REKLAMA
  • #4 8793244
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 8793386
    elektryku5
    Poziom 39  
    Ocena: 1050
    badula napisał:
    kranzio napisał:
    Jawne nabijanie ludzi w butelkę.

Raczej jawne robienie pieniędzy na naiwnych. Co w tym złego.

To że taki pospolity Kowalski traci kasę.
  • #6 8793422
    kranzio
    Poziom 26  
    Ocena: 139
    Jawne robienie pieniędzy na naiwnych => świadome wprowadzenie w błąd kupującego.
  • #7 8793751
    luke666
    Poziom 33  
    Ocena: 119
    Czyli jak sprzedać pendrive 2GB 2x drożej.

Jest na Allegro pełno "supersprzedawców", którzy handlują bublami i sprzedają uszkodzony, podrabiany sprzęt o marnej jakości.
    Niestety, mimo iż widać, że aukcja na 100% jest podejrzana, to ludzie chcąc zaoszczędzić i świadomie kupują bubel.
    Większość ludzi kieruje się ceną, a jakość stawiają na ostatnim miejscu.

Jak to się mówi, oszczędny dwa razy płaci.
  • #8 8794003
    Kostek7
    Poziom 27  
    Ocena: 61
    Widzę kolejną ofiarę fakeUSB. Tak to już jest że Chiny idą na ilość a nie jakość. Wgrywając swój kod do kontrolera pamięci modyfikuje się kość 16Mb do rozmiaru kilkuset Gb. W internecie można znaleźć opisu jak zgrać ten kod, przedstawić go sprzedawcy i zareklamować go na naszym forum : )
  • #9 8795163
    bambus94
    Poziom 34  
    Ocena: 711
    Ja za 10zł kupiłem pendrive`a podobno 32GB, tyle ma wytłoczone na skórzanej obudowie a naprawdę na 256kB czyli 32kb (nie wiem czy dobrze, może jednostki zamieniłem)
  • #10 8799945
    Hirako
    Poziom 10  
    Dziwne, że ludzie dają się tak nabierać. Jeśli coś ma być dobre i z dużą pamięcią to musi swoje kosztować
  • #11 8800009
    Tomek331
    Poziom 26  
    Ocena: 72
    Powiem tak, a raczej napiszę: Ludzie się nabierali, nabierają i będą nabierać. Sam osobiście sprzedałem 30 sztuk kondensatorów 25V/6600uF za 50zł, wystawiłem aukcję, gdzie te małe urządzonko poprawi jakość dźwięku i spadki napięcia w samochodzie. Ludzie byli zadowoleni. Kondensatory mnie kosztowały po 2zł za sztukę, kabel z 5zł za 10m. Każdy zarabia jak może. Jakiś małolat kupił dla taty do samochodu jeszcze jedną sztukę, bo wg niego jedno to za mało ale jest lepiej niż bez tego pudełka. No i pudełeczka plastikowe dostałem od znajomego za darmo. Chcę tu zaznaczyć, że napisałem, iż w środku znajduję się kondensator, więc nikogo nie oszukałem.
  • #12 8800023
    drzasiek
    Specjalista CNC
    Ocena: 3233
    Nie masz się czym chwalić!
  • #13 8800218
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    Tomek331, jesteś wrednym oszustem!
  • #14 8800245
    elektryku5
    Poziom 39  
    Ocena: 1050
    Cytat:
    Powiem tak, a raczej napiszę: Ludzie się nabierali, nabierają i będą nabierać. Sam osobiście sprzedałem 30 sztuk kondensatorów 25V/6600uF za 50zł, wystawiłem aukcję, gdzie te małe urządzonko poprawi jakość dźwięku i spadki napięcia w samochodzie. Ludzie byli zadowoleni. Kondensatory mnie kosztowały po 2zł za sztukę, kabel z 5zł za 10m. Każdy zarabia jak może. Jakiś małolat kupił dla taty do samochodu jeszcze jedną sztukę, bo wg niego jedno to za mało ale jest lepiej niż bez tego pudełka. No i pudełeczka plastikowe dostałem od znajomego za darmo. Chcę tu zaznaczyć, że napisałem, iż w środku znajduję się kondensator, więc nikogo nie oszukałem.

W taki sposób najłatwiej nabrać łatwowiernych audiofili i dresiarzy. (no w końcu bryka musi mieć lepszy bassss)
    Moim zdaniem to nie jest fair.

Tak samo ludzie nabierają się na te zhackowane pendrive-y, moim zdaniem portale aukcyjne powinny karać takie osoby, choć trudno byłoby znaleźć na to jakąś podstawę prawną.
  • #15 8800892
    Tomek331
    Poziom 26  
    Ocena: 72
    Na moje przedmioty raczej nie można by było nazwać, że oszukuję, w końcu coś tam poprawiało jakość. Ale na te pendrajwy to znajdzie się paragraf. Jest to świadome wprowadzanie klienta w błąd. Natomiast ja w swoim opisie miałem zaznaczone, że kondensator ma pojemność 6600uF i jest przeznaczony specjalnie do audio. Także to, że ktoś kupił za te 49,99 to już jego sprawa. Ja napisałem na aukcji prawdę, a tutaj mamy przykład oszustwa, ale nie oszukujmy się, nie jeden sprzedaje sprzęt jako "nie wiem, nie sprawdzałem" - na 99% nie działa, ale ludź nie wie o tym i kupuje, bo może się uda.
  • #16 8801815
    Afcht
    Poziom 30  
    Ocena: 82
    [quote="elektryku5"]
    Cytat:

Tak samo ludzie nabierają się na te zhackowane pendrive-y, moim zdaniem portale aukcyjne powinny karać takie osoby, choć trudno byłoby znaleźć na to jakąś podstawę prawną.

Niestety nic z tym nie zrobisz, Alegro też zarabia na naiwnych ludziach.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem oszustw związanych z tanimi pendrive'ami sprzedawanymi na aukcjach internetowych, które często mają fałszywe pojemności. Użytkownicy zauważają, że sprzedawcy oferują urządzenia o dużych pojemnościach, które w rzeczywistości mają znacznie mniejszą pamięć, co prowadzi do utraty danych. Wiele osób daje się nabrać na niskie ceny, ignorując ostrzeżenia sprzedawców o braku odpowiedzialności za utratę danych. Uczestnicy dyskusji podkreślają, że portale aukcyjne powinny wprowadzić surowsze regulacje, aby chronić kupujących przed oszustwami, jednak zauważają, że same portale również czerpią zyski z takich transakcji. Wskazano również na problem z fałszywymi produktami, które są modyfikowane w celu oszukania klientów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA