logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić zawór czterodrożny dla optymalnej temperatury wody?

Xavenir 27 Lis 2010 17:34 27604 12
  • #1 8796476
    Xavenir
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Jestem w tym kompletnie zielony, piszę ten post, ponieważ ojciec szuka efektywnego ustawienia zaworu 4d. Poprosiłbym was o pomoc, czy lepiej go ustawić na połowę, czy trochę więcej zimnej, czy ciepłej wody. Jeśli dopasowuje się to do danych parametrów to pytanie - do jakich?
  • #2 8796686
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 614
    Xavenir napisał:
    Jestem w tym kompletnie zielony, piszę ten post, ponieważ ojciec szuka efektywnego ustawienia zaworu 4d. Poprosiłbym was o pomoc, czy lepiej go ustawić na połowę, czy trochę więcej zimnej, czy ciepłej wody. Jeśli dopasowuje się to do danych parametrów to pytanie - do jakich?

Według termometru wkręconego w rurę powrotną do kotła. Nastawiasz tak, żeby temperatura powrotu nie była mniejsza niż 60 stopni.
  • #3 8801974
    hydro-man
    Poziom 17  
    Ocena: 87
    Witam
    ustawienie zaworu 4d to nie tylko 60 st, ale w zależności od mocy kotła, rodzaju paliwa i jego sprawności i rządanej temperatury zasilenia na sieci. Tak więc podaj te dane wtedy parametry można ustawić od potrzeb, bo po co mi 4d jak mam ustawić go na jedna temperaturę w dodatku przy pomocy termometru którego najczęściej nie ma na powrocie. Po za tym w takim przypadku zanim ustawiać na jedna temperaturę lepiej zastosować zawór termiczny o stałych parametrach ( nie zawsze spełniający uzasadnienie jego zastosowania). pozdrawiam
  • #4 8803096
    draski
    Poziom 15  
    Ocena: 29
    Trafna odpowiedz HYDRO-MAN .
    Jaki masz kocioł??
    Bo po kiego licha stosować zawory 4d stałej nastawy jak parametry pracy kotła są zmienne?
    Jak piec bez sterowania tylko zwykły kańciak to jak podchajcyjesz to ustaw tak jak William Bonawentura ale jak ci przygaśnie to nawet 45 możesz niemieć zanim znowu podłożysz i jaka to jest ochrona pieca pytam jak nie zastosujemy automatyki zaworu 4d.
  • #5 8803124
    hydro-man
    Poziom 17  
    Ocena: 87
    Trafiło ale tylko do ciebie draski skoro odpisałeś, pozostali przemyślają jak to jest po co i dlaczego i ? Pozdrawiam
  • #6 13145934
    kris130485
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam
    Wiem że temat już dawno zamknięty ale mam proszę o pomoc mam piec sas nwt 23 instalacja nowa. Na piecu mam temperature 45 na powrocie nie mam termometra. Jak palę suchym drzewem to z pieca leje mi się woda na dole- piec jest cały nie dziurawy. Zawór jest ustawiony w pozycji środkowej tj symbol 9 jak go przekrece to temperatura na piecu rośnie ale nie wiem jak to sie ma do powrotu wody.
  • #7 13146921
    pablowp1
    Poziom 23  
    Ocena: 144
    kris130485 napisał:
    Na piecu mam temperature 45

Masz na pewno za niską temp. kotła. Musi być chociaż 20st. większa. Masz zawór 4D to trzeba tak poregulować, aby kocioł pracował na wysokiej temp. a w instalacji zacować temp. komfortową. Tzn. taką jaka odpowiada komfortowi przebywania w pomieszczeniach.
  • #8 13151214
    kris130485
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Tzn mam mieć na piecu np 60 a temperatura na instalację ma być ok 40?
  • #9 13151820
    gersik
    Poziom 33  
    Ocena: 639
    Minimum dla kotła to 60oC, a temp. wody na grzejniki zmieszać poprzez zawór 3d lub zastosować na grzejnikach zawory termostatyczne.
  • #10 13152192
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2807
    gersik napisał:
    Minimum dla kotła to 60oC, a temp. wody na grzejniki zmieszać poprzez zawór 3d lub zastosować na grzejnikach zawory termostatyczne.

Przecież
    kris130485 napisał:
    Zawór jest ustawiony w pozycji środkowej tj symbol 9

więc zawór 4d (chyba?) ma.
    Życzę szczęścia i powodzenia po zamontowaniu zaworów termo na grzejnikach przy kotle na paliwo stałe...
    Nie wiadomo czy kocioł ma i to sprawną automatykę???
    Montowanie zaworu 4d bez siłownika i sterownika mija się z celem. Sporo ludzi go montuje, bo "słyszało", że pomaga i sam zawór jest stosunkowo tani. Niestety automatyka do zaworu kosztuje 2-5 razy więcej niż on sam. :cry: więc mało kto ja montuje.
    Przy cięższej zimie, a przez to większym i stabilniejszym poborze ciepła przez budynek można nastawiać zawór ręcznie "robiąc za automatykę", ale termometr na powrocie to minimum co instalacja powinna zawierać z przyrządów pomiarowych. Nie ma sterowania bez pomiaru!
  • #11 13152242
    gersik
    Poziom 33  
    Jaki widzisz problem po zamontowaniu zaworów termostatycznych przy kotle na paliwo stałe? Chodzi ci o brak zapotrzebowania na ciepło ? A od czego jest bojler ? Wiadomo też że zaworów termostatycznych nie zakłada się na grzejnikach w łazience. Większość użytkowników zaworów 4d ma problem z ich ustawieniem bo nie wiedzą co się z czym je. Montują je za małe i bez pompy kotłowej.
  • #12 20394537
    shiza34
    Poziom 10  
    Ocena: 38
    Witam chciałem odgrzać trochę temat.Posiadam 10 letni piec firmy Sas 24kw od początku mam problemu ze smoła w piecu,piec poprostu się poci.Probowalem już różnych sposobów i nic dziś przyjąłem się na zawór 4-drogowy i tak do zaworu 4D idzie tylko na grzejniki przed zaworem 4D wyjścia na CWU i ogrzewanie podłogowe zawór 3D
    Powrót do pieca przez zawór 4D tylko z grzejników. Powrót z CWU i podłogówki już za zaworem 4D.
    Zawór był ustawiony w pozycji 7 temperatura żądaną na piecu 65st na powrocie nie mam zegara.
    Czy taka instalacja powoduje rose na piecu?
  • #13 20395036
    gersik
    Poziom 33  
    Źle zrobiona instalacja. Zawór 3d powinien być za zaworem 4d i powrót do zaworu 4d. Pokarz zdjęcia jak to jest podłączone.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują na temat optymalnego ustawienia zaworu czterodrożnego (4D) w systemach grzewczych, zwracając uwagę na różne czynniki wpływające na jego regulację, takie jak moc kotła, rodzaj paliwa oraz wymagane temperatury zasilania. Wskazują, że temperatura powrotu nie powinna być niższa niż 60°C, a dla efektywnej pracy kotła, temperatura na piecu powinna być co najmniej o 20°C wyższa niż temperatura wody w instalacji. Podkreślają również znaczenie automatyki i pomiarów, sugerując, że brak termometru na powrocie może prowadzić do nieefektywnej regulacji. Wskazówki dotyczące ustawienia zaworu 4D oraz zastosowania zaworów termostatycznych na grzejnikach są również poruszane, a niektórzy użytkownicy dzielą się doświadczeniami z konkretnymi modelami pieców.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA