logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Łączenie równoległe drutów nawojowych- poprawnie liczę ?

Kwazor 06 Gru 2010 19:33 5363 9
REKLAMA
  • #1 8834645
    Kwazor
    Poziom 33  
    Ocena: 530
    Własnie mam pewna zagwostkę wydaje się oczywista ale wolę zapytać:

Przyjmujemy ze mamy drut 0.5mm ( przekrój 0.196mm2 )
    łacze 2 pary czyli wychodzi mi drut "1mm" a jego przekrój rosnie do 0.196 x2 =0.392mm2 czyli przekrój drutu wychodzi jako bliski 0.7mm ( 0.384mm2 ).

Czy ten tok rozumowania jest poprawny ?
  • REKLAMA
  • #2 8834668
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6365
    Jeszcze prościej - suma pól przekroju poprzecznego drutów zastępczych ma być równa polu* przekroju poprzecznego drutu zastępowanego. Średnica jest tutaj drugorzędna - przydaje się przy wyliczaniu zapełnienia okna.
    *-(ale problem z odmianą tego słowa...)
  • REKLAMA
  • #3 8834851
    HeSz
    Specjalista elektryk
    Ocena: 198
    Witam.
    Dwa razy większa średnica, to cztery razy większy przekrój. I odwrotnie - średnica 2. razy mniejsza, to 4.razy mniejszy przekrój ( wzór na powierzchnię koła)
    Pozdrawiam.
  • #4 8834983
    Kwazor
    Poziom 33  
    Czyli wychodzi na to ze nawijanie drutem podwójnym jest bez sensu ...
    Np zastapienie drutu 1mm to trzeba zastosowac 2 druty 0.7mm ( czyliw okno wejdzie mi mniej drutu... )

Czyli jednak dobrze liczyłem...
  • #5 8835024
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6365
    Druty podwójne dawało się albo z braku laku, czyli odpowiedniego drutu, a warunki (np. ilość miejsca w żłobku) pozwalały na swawolę, albo drut o wymagany przekroju nie był produkowany czy dostępny.Ciekawostka - były serie krajowych silników nawijane oryginalnie 2 drutami.
  • REKLAMA
  • #6 8841618
    wieswas
    Poziom 34  
    Ocena: 399
    Zwykle wejdzie więcej zwojów w okno przy nawijaniu cieńszym drutem podwójnym, szczególnie na małych karkasach. Powodem jest lepsze układanie się cienkiego drutu.
    Przy większych przekrojach najbardziej optymalne jest nawijanie miedzianym płaskownikiem w izolacji.
    Nawijanie kilkoma równoległymi drutami zmniejsza też straty w miedzi ,ze względu na zjawisko naskórkowości w transformatorach przetwornic pracujących przy wyższych częstotliwościach.
  • REKLAMA
  • #7 8847627
    elektromechanik
    Poziom 27  
    Ocena: 194
    wieswas napisał:
    Zwykle wejdzie więcej zwojów w okno przy nawijaniu cieńszym drutem podwójnym, szczególnie na małych karkasach. Powodem jest lepsze układanie się cienkiego drutu.
    Przy większych przekrojach najbardziej optymalne jest nawijanie miedzianym płaskownikiem w izolacji.
    Nawijanie kilkoma równoległymi drutami zmniejsza też straty w miedzi ,ze względu na zjawisko naskórkowości w transformatorach przetwornic pracujących przy wyższych częstotliwościach.

Nic dodać nic ująć.

Dodam jeszcze że ze względu na mniejszy przekrój łatwiej się nawija i kształtuje uzwojenia ( bardziej miękkie niż druty grube ).

Szczególnie ma to znaczenie przy nawijaniu mechanicznym. Dlatego większe silniki zawsze są nawijane 2 lub więcej drutami.
  • #8 9177906
    ukixx
    Poziom 21  
    Ocena: 319
    Ja mam pytanie z trochę innej beczki, a mianowicie jak to jest z nawijaniem równoległym drutami o różnym przekroju :?:

Mam drut o średnicy 0.65mm i 0.5mm, jak rozłożą się prądy w uzwojeniach :?: (mowa tu o uzwojeniu pierwotnym). Czy prąd w cieńszym drucie będzie miał wartość zbliżoną do prądu w grubszym :?: Czy będzie tak, że rozłoży się proporcjonalnie na dwa druty :?:

Przekrój pierwszego to 0.33mm^2, drugiego 0.19mm^2, czyli łączny przekrój to 0.52mm^2, dla gęstości prądu 10A/mm2 (łatwiej liczyć) wychodzi 5.2A i chodzi o to czy rozłoży się to na 3.3A+1.9A :?:
  • #9 9178122
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1975
    Rozłoży się proporcjonalnie do przekroju.
  • #10 9426044
    Kwazor
    Poziom 33  
    Temat uważam za wyczerpany. Dziękuję za odpowiedzi.

Zamykam..

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat łączenia równoległego drutów nawojowych, w szczególności obliczania przekroju drutów. Użytkownik zapytał, czy poprawnie oblicza przekrój drutów, łącząc dwa druty o średnicy 0.5 mm, co daje łączny przekrój bliski 0.7 mm. Odpowiedzi wskazują, że suma pól przekroju drutów zastępczych powinna odpowiadać przekrojowi drutu zastępowanego. Zauważono, że przy nawijaniu cieńszym drutem można uzyskać lepsze ułożenie zwojów, co jest korzystne w przypadku małych karkasów. Wspomniano również o zastosowaniu dwóch drutów w przypadku braku odpowiedniego przekroju oraz o rozkładzie prądów w uzwojeniach równoległych drutów o różnych średnicach, który odbywa się proporcjonalnie do przekroju.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA