logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaka Moc i Bezpiecznik przedlicznikowy

Greggy77 08 Gru 2010 11:51 64672 7
  • #1 8841501
    Greggy77
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Witam

Jestem w trakcie zmiany instalacji z 1-faz na 3-faz (ze względu na planowanąpłytę indukcyjną 5,5kW)
    Jakiś czas temu gdy pytałem się jaką Moc Przyłączeniową podać we wniosku do ZE, ktoś podał mi link do kalkulatora na stronie Vattenfall.

Wyszło mi zapotrzebowanie na ok 8,3kW, więc we wniosku podałem 9kW.
    W warunkach przyłącza ma wpisane bezpiecznik 16A.

Ostatnio elektryk, który oglądał co jest do zrobienia powiedział, że to za mało i powinienem mieć 13kW, tak żeby w lokalu mieć bezpieczniki 16A, a nie 10A.
    Powiedział że na bezpieczniku przedlicznikowym brane jest obciążenie sumaryczne.

Czy ktoś mógłby mi krótko wyjaśnić na przykładzie gdzie załóżmy płyta ind. z 1,2 fazy pobiera 5,5kW, a piekarnik z 3 fazy pobiera 3,4kw = razem 9kW przekłada się to na wartość zabezpieczeń.
  • #2 8842362
    GBW
    Poziom 31  
    Ocena: 293
    Piekarnik 3,4kW na jednej fazie pobiera 14,8 A czyli zabezpieczenie tego obwodu powinno być 16A.Elektryk ma rację.
  • #4 8842650
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4313
    Witam!

Zabezpieczenie główne w gospodarstwie domowym o wartości mniejszej niż 25A to paranoja podyktowana skąpstwem.
    Niezależnie od tego czy gospodarstwo to zasilane jest jedną czy trzema fazami.
  • #5 8843884
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1982
    Greggy77 napisał:
    załóżmy płyta ind. z 1,2 fazy pobiera 5,5kW, a piekarnik z 3 fazy pobiera 3,4kw = razem 9kW przekłada się to na wartość zabezpieczeń.

Przy założeniu że w mieszkaniu nie masz nic elektrycznego oprócz kuchenki to 5,5 + 3,4 =8,9 kW a Tobie
    Greggy77 napisał:
    Wyszło mi zapotrzebowanie na ok 8,3kW, więc we wniosku podałem 9kW.
    W warunkach przyłącza ma wpisane bezpiecznik 16A.

Nie widzisz tu jakiegoś błędu w założeniach ?
    A potem ludzie płaczą że leci im bezpiecznik przedlicznikowy i dlaczego trzeba płacić za oplombowanie.
  • #6 8865846
    Greggy77
    Poziom 9  
    Ocena: 7
    Do użytkownika zdzisiek1979.

Dzięki za wskazówkę.
    Na stronie 5 wytycznych w tabelce czytam, że dla 3-faz 9kW prąd zabezpieczenia przedlicznikowego 25A. Jestem z Łodzi, więc warunki przyłącza mam wydane przez tenże ŁZE Dystrybucja którego dotyczą wytyczne.
    Dlaczego więc dali mi 16A (co w tabelce odpowiada 3-faz 1kW) zamiast 25A?
    Czy jest jakiś błąd z ich strony? Czy mogę to jakoś reklamować powołując się na wytyczne?
    Raz się już pomylili, bo jak poszedłem do nich po odbiór warunków to w wniosek był przygotowany na adres zameldowania żony (drugie mieszkanie na tym samym piętrze).

Do użytkownika stomat.
    Chciałem, maksymalnie uprościć przykład, żeby było sumarycznie na 3-faz = 9kW.
  • #7 8866170
    mmario32
    Poziom 14  
    Ocena: 39
    Z tą tabelką jest coś nie tak. W moim regionie ( świętokrzyskie) wartość zabezpieczeń przedlicznikowych jest dobierana inaczej. Sam w domu mam moc przyłączeniową 3-fazową 18 kW i mam zabezpieczenie 32A. Poza tym nie zgadzają mi się zabezpieczenia jednofazowe. Np. 35A przy 4kW?!
  • #8 8866619
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Ocena: 1256
    Nie wiem panowie co z nią nie tak jest, ale kiedyś ktoś mi ją dał bym sobie poczytał i tyle a ja ją zachowałem na dysku bo może się do czegoś przyda :D
    Skoro dali koledze w wytycznych zabezpieczenie 16A do 9kW to licząc dla sieci 3 fazowej prąd będzie w okolicy 13.6A więc 16A wystarczy z malutkim zapasem.
    Zawsze pozostaje kartka, długopis, kalkulatorek i wzorek :D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje zmianę instalacji elektrycznej z 1-fazowej na 3-fazową w związku z zakupem płyty indukcyjnej o mocy 5,5 kW. W obliczeniach zapotrzebowania na moc przyłączeniową wyszło mu 9 kW, co w warunkach przyłącza odpowiada bezpiecznikowi 16A. Elektryk zasugerował jednak, że powinien mieć 13 kW, aby zapewnić odpowiednie zabezpieczenia. W dyskusji poruszono różnice w dobieraniu zabezpieczeń przedlicznikowych w różnych regionach oraz wskazano na potrzebę weryfikacji warunków przyłącza w kontekście wytycznych. Użytkownicy podzielili się doświadczeniami i wskazówkami dotyczącymi obliczeń oraz tabel zabezpieczeń.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA